• Egy amerikai kutatásban a válaszadók közel harmada tapasztalt libidócsökkenést a diákhitel miatt
  • Több mint 43 millió amerikainak van diákhitel-tartozása, átszámítva közel 40 ezer milliárd forinttal tartoznak
  • Magyarországon a diákhitelek állománya és tőkésített kamata meghaladta a 270 milliárd forintot
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

Az Amerikai Egyesült Államokat a korlátlan lehetőségek földjeként szokás emlegetni, ez azonban nem egészen igaz, amikor a diákhitelrendszerről van szó. A diákhitelválság egyre komolyabb problémát okoz Amerikában, az óriási tartozások hatással vannak a diplomások mentális és lelki egészségére is. A Dél-Karolinai Egyetem kutatása szerint például azok, akiknek magas diákhitel-tartozásuk van, nagyobb arányban válnak szorongóvá és depresszióssá, más kutatásokban pedig kimutatták, hogy a tartozások negatív hatással vannak a házasságokra.

A bigthink.com-on jelent meg egy cikk a Student Loan Hero nevű pénzügyi tanácsadó szervezet kutatásáról, amely a diákhitel-tartozások és a szerelmi élet közötti összefüggéseket járja körül. A szervezet egy korábbi felméréséből kiderült, hogy a diákhitel-tartozással rendelkezők közül sokan panaszkodnak fejfájásra és alvási nehézségekre, de az egyik kérdésnél a válaszadók feltűnően nagy előfordulással említették azt is, hogy a tartozásuk kihat a szerelmi életükre. Az egyikük pedig egyenesen azt mondta, hogy a diákhitelre ment rá a házassága.

A mostani kutatás kidolgozásában és elemzésében részt vett egy klinikai pár- és családterápiás tanácsadó is, aki szerint egy pár életében a pénzügyi helyzet olyan téma, amely rendkívül erős érzelmi töltettel bír. És valóban, a pároknál a pénz és a szex is elég gyakori konfliktusforrás. A kutatásban a válaszadók 46 százaléka mondta azt, hogy viszonylag gyakran veszekednek párjukkal az anyagiakon, 36 százalékuk pedig elismerte, hogy hazudott már párjának a pénzügyeiről. Ehhez képest csak 18 százalék gondolta úgy, hogy a pénzről hazudni elfogadható. A diákhitelét a válaszadók csaknem negyede titkolta el partnere elől.

A szerelmi életet nem csak az őszinteség szempontjából befolyásolja a diákhitel. A válaszadók pontosan egyharmada mondta azt, hogy nem kezdene komoly kapcsolatba olyasvalakivel, aki nem tudja kezelni az adósságait, negyedük pedig nem szeretne olyan partnert, akinek magas diákhitel-tartozásai vannak. Ugyanakkor a válaszadók nagy többsége, 72 százaléka tartja vonzónak, ha a potenciális partner jól osztja be a pénzét.

Arra a kérdésre, hogy a diákhitel miatt elhalasztott-e valamilyen magánéleti döntést, szintén tanulságos válaszok érkeztek. Voltak, akik az első randit, az összeköltözést, az első közös elutazást vagy a házasságot és a családalapítást halasztották el a hiteltartozás miatt.

A kutatók arra is rákérdeztek, hogy a diákhitel okozott-e valamilyen változást a szexuális aktivitás terén: a válaszadók csaknem harmada számolt be libidócsökkenésről! A pénzügyekkel kapcsolatos aggodalmak libidógyilkos hatása különösen a nőkre jellemző, ezért az ilyen válaszok viszonylag magas arányát jól magyarázza, hogy a kutatásban részt vevők többsége (76%-a) nő volt.

Az Egyesült Államokban felfoghatatlan tömegű diákhitel-tartozás halmozódott fel. Több mint 43 millió amerikainak van diákhitel-tartozása, és összesen 1 260 milliárd dollárral tartoznak. Egy átlagos végzős 2016-ban  37 172 dollár tartozással hagyta el az iskolapadot. Az ezt megelőző évben ez az átlag még „csak” 35 067 volt. Ez közel tízmillió forintos összeg egy átlagos hallgató esetében.

Fontos szem előtt tartani, hogy a két ország diákhitelrendszerét nagyon nehéz összevetni, hiszen alapvetően különböző felépítésűek, de íme néhány magyar adat:

Magyarországon a diákhitelek állománya és a tőkésített kamata (összesítve a Diákhitel 1 és 2 állományait és tőkésített kamatait) 2016 végén összesen 272,113 milliárd forint volt, kevesebb a 2015-ös 279,605 milliárd forinthoz képest.

A hallgatói hitelrendszer indulásától 2016. december 31-éig a szabad felhasználású Diákhitel 1-ből összesen 354 327 fő részesült, ők 294,3 milliárd forintnyi hitelt vettek fel. 2016-ban összesen 8,2 milliárd forintot folyósítottak közel 24 ezer Diákhitel 1-ügyfél részére. A kötött felhasználású Diákhitel 2-ből az indulástól 24 845 hallgató összesen 20,2 milliárd forintot vett fel. 2016-ban összesen 16 ezer hallgatóra 5,9 milliárd forintnyi hitel jutott.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…