• Felejtsd el a hetes szorzót!
  • A kutyád bonyolultabb lény ennél
  • A kutyák az emberekhez képest gyorsabban érnek, de lassabban öregszenek
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Mi a közös a hétfejű sárkányban, a hetedhét határban, a hét törpében, Krisztofóró hűséges Treffhetesében és a kutyák életkorában? Egyrészt mindnek köze van a hetes számhoz, másrészt egyik  létezése sem igazolható tudományosan. Ha úgy tetszik, mindegyik mese – legalábbis ezt állítja a Curiosity csapata.

Az első példák talán kevéssé szorulnak magyarázatra, de mi a helyzet a látszólagos kakukktojással? A kérdéses eredetű elgondolás, amely szerint a kutyák életkorát 7-tel megszorozva megkapjuk „emberi” korukat, több szempontból is vitatható.

Az elmélet azon a meglehetősen egyszerű elgondoláson alapszik, hogy ha az átlagos ember 70 évig él, az átlagos kutya pedig 10-ig, akkor a kutyák életkora minden fázisban 7:1 arányban viszonyul az emberi életkorhoz. Az első problémát az jelenti, hogy az „átlagos kutya” nem létezik: bizonyos fajták tovább, míg mások kevesebb ideig élnek. Ebből adódóan annak a valószínűsége, hogy egy 15 év feletti kutyával találkozzunk (tekintve, hogy ez nem ritkaság), jóval nagyobb, mint hogy egy 105 éves emberrel fussunk össze. Nem nehéz belátni továbbá, hogy míg az 1 éves kort elérő nőstény kutyusok már gond nélkül hoznak világra egészséges csecsemőket, ez 7 esztendős kislányokra kevésbé jellemző.

Ezekre az ellentmondásokra figyelt fel Lebeau, francia kutató is, amikor 1953-ban a kutyák élettartamát nem az évek, hanem az életút fontos mérföldkövei mentén osztotta fel. A maximális várható élettartamot a pubertás- és a felnőttkor elérésével vetve össze arra a felfedezésre jutott, hogy a kutyák az emberekhez képest az első pár évükben gyorsabban érnek, majd egyre lassuló tempóban öregszenek. Számításai szerint

1 éves kutya = 15 éves ember

2 éves kutya = 24 éves ember

Efölött pedig minden kutyaév 4-5 emberi évnek felel meg (persze a fajtánkénti eltérések itt sem elhanyagolhatóak).

Ha érdekel, hogy a súlyát, fajtáját és egyéb attribútumait figyelembe véve hány éves embernek felel meg a kedvenced, online is könnyen utánajárhatsz. Már ha nagyon szeretnél azzal foglalkozni, hogy mennyi idős a kutyád. Persze számolgatás helyett akár le is viheted játszani a parkba – hogy tovább éljen…

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…