• Hollywoodban továbbra is a férfiak az aktív, erős karakterek
  • 800 film karaktereit és párbeszédeit vizsgálták a kutatók
  • Igékből következik az erő a filmekben
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A Washingtoni Egyetem 800 filmen alapuló kutatása azt látszik alátámasztani, hogy a

mai napig a nemi sztereotípiákat erősítik Hollywood alkotásai. A férfiaknak több hatalmuk van, és aktívan részt vesznek a sorsuk alakításában, míg a nőknek többnyire a férfiak segítségére van szükségük, és alávetetten viselkednek.

Példaként a Jégvarázst hozták fel, amely erős női karakterekkel operál, azonban míg Elsa meg is felel ennek a képnek, addig Anna, aki a birodalmat irányítja, folyton férfiak segítségére szorul. Összehasonlították több rajzfilmmel, arra jutottak, hogy a Jégvarázs a Hamupipőke szintjén áll, már ami a nők önállóságának, erejének ábrázolását illeti. (A tanulmány itt érhető el.)

A kutatást olyan tartalomelemzéssel végezték, amely megfigyelte a dialógusok számát és összetételét, a bennük szereplő igék jellegét is. Olyan igék, mint a kérdez, tapasztal, történik, vár, bocsánatot kér csekély erőre vallottak a kutatók előfeltevése szerint, míg a másik oldalon a befejez, felkészül, elárul, épít, pusztít igék álltak.

A forgatókönyvekben szereplő leírások és nevek alapján 21 ezer karakter nemét azonosították be. Algoritmusok segítségével megfigyelték azt is, hogy mely karakterek szerepelnek cselekvőként, és melyek rendelődnek alá nekik. Végül egy nagyobbacska adatbázist alakítottak ki (itt található). Női és férfi főszereplők alapján is lehet szűrni a listát. Amint kiválasztottuk a filmet, mutat is két, nemekre bontott grafikát azzal kapcsolatban, hogy az adott filmnél mekkora a hatalmuk a karaktereknek, illetve mennyire aktív vagy passzív jellegűek a narrációban és a párbeszédekben.

Példaként: a Szex és New York, amely az erős és önálló női karakterekre épített, filmváltozatban már más képet mutat. Amíg a narrációban a nők erősebbek hiszen Carrie elbeszélésén keresztül ismerjük meg a helyzeteket , addig a dialógusokban a férfiak vezetnek, több akcióban vesznek részt, és önállóbbak is, mint a magukat még oly erősnek is mutató női karakterek.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…