• Okos otthonok, sofőr nélküli autók és genetikailag módosított házi kedvencek
  • Néhány technológiai fordulópont a jövőből: az első robotgyógyszerész megjelenése, megtörténik az első transzplantáció egy 3D-ben nyomtatott májjal
  • De vajon jó ez nekünk?
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

Egyszer csak felébredsz 2030 tavaszán. Az „Internet of Things – a dolgok internete” rendszer alapján működő intelligens hálószobád ezt érzékelve automatikusan kinyitja az elektromos áramot termelő ablakodat és elkezd játszani egy kedves dalt, miközben a nyaralásod során készült tengerparti naplementék montázsát vetíti a falra. A zuhanyzód nagyon kevés vizet használ, mivel újrahasznosítja a mosó és fürdővizedet, a felszabaduló hőtöbbletet pedig visszahelyezi lakhelyed integrált üzemi rendszerébe. Miközben öltözöl, a mesterséges intelligenciával rendelkező asszisztensed beütemezi a napi teendőidet, és eljátssza a kedvenc számodat. A napodat most is a koffeinnel kezded, de az italt az intelligens hűtőszekrényed készíti, amely képes az otthonodban gondoskodni a kávéházi élményről. A konyhádban vár rád a különleges táplálkozási igényeidnek megfelelő meleg reggeli. Mikor indulnod kell, a központi közlekedési rendszer már három kocsival vár rád, a házastársadra és a gyermekedre is egy-egy. Az úton sofőr nélküli autók és tehergépkocsik mennek mértani pontossággal, nincsenek dugók, vagy karbantartatási munkálatok. A balesetek esélye közel egyenlő a nullával.

Útközben felhívod a kutató és fejlesztő csapatodat, akik éppen befejezik a napi munkájukat Sanghajban. Életnagyságú képed ki van vetítve a Kínai Innovációs Központban, és a kollégáid előtt úgy látszódsz, mintha te is ott ülnél köztük a szobában. Egy kicsit szürreális lehet nekik látni téged a reggeli fények mellett miközben Sanghajban már sötét van. Áttekinted a Shenzeni kerékagygyártó üzem felhőalapú (cloud-based) adatait, a kísérleti projekt eredményét San Diegóban, és a minőségbiztosító csapatod munkáját Melbourne-ben. A tömeges adathalmazok valósidőben lettek összegyűjtve és összesítve a céged által működtetett mesterséges intelligencia segítségével.  Mindezeket az eszközöket egy kifinomult elemzési platformon keresztül működtetik. Elégedett voltál a csapatod előrehaladásával, befejezed a hívást és lazításként előveszel egy jó könyvet.

A jövő ez lesz, és hamarabb, mint ahogy azt gondolnád.

Íme, 5 olyan technológia, amely 2030-ban jó eséllyel a mindennapodat fogja képezni.

  1. Mondj búcsút a képernyődnek: Ma a virtuális valóságot biztosító „sisakokat” (virtual reality headsets) csak mint szórakoztatásra alkalmas eszközként használhatjuk. A jövőben azonban olyan holografikus kijelzők lesznek, amelyek a „light field” technológiát igénybe véve két különböző képet küld a két szemnek egy objektumról, így érve el a 4D-hatást. Ez az eszköz annyira diszkrét lesz, mint egy egyszerű napszemüveg. Ezek a következő generációs kijelzők fel fogják cserélni az egyszerű tévéket és az Ipad-eket.
  2. Köszönj „CRISPY” házi kedvencednek: A CRISPR (a baktériumok genomjában található rövid, ismétlődő DNS-szakaszok) a biokémikus módja annak kifejtésére, hogy tudunk olcsón és megbízhatóan gént módosítani. Ma a macskaimádók sóvárognak olyan egzotikus fajtákért, mint például a képen látható toyger.  A jövőben a háziállatodat genetikailag egy tigrisre tudod majd változtatni, de úgy, hogy a mérete megmarad egy közönséges házimacskáénak. Szabályozni kell azonban CRISPR technológiának az embereken való használatát: a szülők ezt használhatják arra is, hogy eltüntessék gyermekeik veleszületett genetikai rendellenességeit, de arra is, hogy tovább öröklődő előnyöket adjanak nekik, komoly főlényhez juttatva őket az iskolában és az életben. Mindez azonban hatalmas egyenlőtlenségeket okozhatnak majd.
  3. Sejttenyésztés – A géntechnológia fejlődésének köszönhetően a baktériumok, algák és a sejtek a jövő gyáraivá fognak válni. Ha érdekel és tetszik a vegetáriánus életmód, viszont szereted a húst, akkor a jövőben kompromisszumot köthetsz: olyan húst ehetsz, amelyet állatgyilkolás nélkül hoznak létre laboratóriumi körülmények között. Ma vannak olyan vállalkozások külföldön (például a Beyond Meat és a Memphis Meats) amelyek tökéletesítik a „haláltalan” fehérjét. Végre bűntudatmentesen lehet majd – igaz, mesterséges – húst fogyasztani.
  4. Hirdetések a szükséges rossz: A célzott reklámok soha nem fognak eltűnni. A kommunikációs eszközödön, vagy bármi máson, amely átveszi majd a mobiltelefonok helyét, szintén  lesz ilyen. Nem leszel képes csakúgy átugrani ezeket az állandóan jövő hirdetéseket, kivéve persze, ha fizetsz. A hirdetők azonban meg fogják találni a módját, hogy elérjenek téged, sőt, befolyásolni is képesek lesznek majd a viselkedésedet, ugyanúgy, ahogyan a biometrikus technológia felügyeli az egészségedet.
  5. A beültethető orvostechnikai eszközök kora: A jövőben például olyan infravörös lencsék lesznek, amelyeknek köszönthetően sokkal jobban fogunk látni, mintha egy 20/10-es LASIK lézeres szemműtéten estünk volna át (amely a normál szemlátásnál kétszer jobbat biztosít). A jövőben elérhetjük akár az 20/1-es értéket (a sólymok rendelkeznek 20/5-ös vagy 20/4-es értékkel).

Mikor fog a jövő megérkezni?

A Világgazdasági Fórum (WEF) kutatói a „Technológiai fordulópontok és társadalmi behatás” című tanulmányuk elkészítése során mintegy 800 vezetőt és szakembert kérdeztek meg az információs és kommunikációs technológia szektoraiból, melyek lehetnek 2025-ig a legnagyobb újítások.

A felmérés szerint a legnagyobb technológiai fordulópontok ezek lesznek a jövőben (zárójelben hány százalékuk gondolta ezt így)

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…