• A 20 legnagyobb hollywoodi kasszasikere közül csupán 2 bevételének többsége származik Amerikából
  • Hollywood már nem első sorban az amerikai piacra gyárt filmeket
  • A végeláthatatlan folytatásokat egyhamar nem ússzuk meg
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A Vox cikke szerint az Egyesült Államokban idén nyáron rég látott mélységbe zuhantak a mozijegyeladások. A különböző franchise-ok folytatásai például kritikai fogadtatás és bevétel szempontjából is egyre rosszabbul teljesítettek Amerikában.

Hiába lehetett sejteni, hogy hazai (amerikai) bevétel szempontjából nem lesz sikeres vállalkozás, idén nyáron mégis bemutatták a Halálos Iramban 8-at, sőt már készül a 9. rész, de 2017 nyarán a Karib-tenger kalózai franchise-ból is már az ötödik részt láthatta a közönség, és vélhetően ennek is lesz még folytatása. De mégis miért ontják magukból a hollywoodi stúdiók évről évre gyakorlatilag ugyanazokat a filmeket? A válasz a következő: a hollywoodi filmek már nem elsősorban az amerikai közönségnek készülnek.

Az alábbi ábrán a 2017-es bevételei láthatók USA-beli és nem USA-beli bevétel szerinti bontásban:

A Szépség és a szörnyeteg például magabiztosan első helyen áll Amerikában, de a világ többi részén már csak a harmadik hely jut neki. Bár vannak filmek, melyek ennél jóval nagyobb eltérést mutatnak az amerikai és az Amerikán kívüli bevételi rangsorban. A Halálos iramban nyolcadik része pedig az első helyen áll Amerikán kívül, Amerikában viszont csupán a 8. Hasonló a különbség a Karib-tenger kalózai 5. része esetében.

Némelyik film, amely Amerikán kívül nagyon jól szerepelt a bevételi listán, be sem került az amerikai TOP20-ba. Ilyen a kínai piacra készült “kínai Rambo”-ként is emlegetett, kínai patrióta témájú akciófilm, a Wolf Warrior 2, A múmia, az xXx: Újra akcióban vagy a hollywoodi-kínai koprodukcióban készült A nagy fal című film, Matt Damon és kínai mozicsillagok főszereplésével.

A lényeg, hogy a nemzetközi bevételek óriási hatást gyakorolnak arra, hogy milyen típusú filmek készülnek Hollywoodban, így valószínű, hogy a tizedik Halálos iramban részt sem ússzuk meg.

Ez a cikk is érdekelhet

Mesterséges intelligencia:
továbbképzésen az emberiség

Egyetlen másodperc alatt megkülönböztetik a rákot a jóindulatú tumortól Az algoritmus a vi…