• Nem Pelé és nem Messi, Maradona pedig a tízes listán sem szerepel
  • Hallott már Josef Bicanról?
  • Az RSSF a tétmeccsen szerzett gólok alapján rangsorolta a futballtörténelem legeredményesebb játékosait
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

A labdarúgás statisztikáival foglalkozó Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF) listája szerint a legtöbb gólt a futballtörténelemben tétmeccsen nem Pelé vagy Messi szerezte, hanem a cseh Josef Bican (képünkön), aki 530 mérkőzésen 805 alkalommal talált a hálóba 1931 és 1956 között.  Bican első helyét némileg aláássa, hogy a cseh csatár nem minden gólját az első osztályban szerezte, így például a labdarúgás hivatalos statisztikáival foglalkozó IFFHS listáján nem is szerepel a neve a történelem legeredményesebb labdarúgói között – ott Puskás Öcsi az első.

A második helyezett már jóval ismertebb labdarúgó, a világbajnok és olimpiai bajnok Romário, aki 994 meccsen 772 gólt rúgott. A dobogóra azért felkerült Pelé a 767 góljával, azonban a Fekete Gyöngyszem esetében is érdemes megjegyezni, hogy Brazíliában 1971 előtt nem volt országos bajnokság, így néhányat e találatok közül területi bajnokságban játszva ért el – hasonlóképp Romárióhoz. A negyedik helyre került az első magyar, természetesen Puskás, aki 746 gólt szerzett 754 meccsen – ez döbbenetes, majdnem egygólos meccsenkénti átlagot jelent. Puskás ráadásul soha nem játszott az első osztálynál alacsonyabb ligában.

Ötödik helyre a német legenda Gerd Müller futott be, hatodik pedig egy jelenleg is aktív játékos, a portugál Cristiano Ronaldo 619 góllal. Igen valószínűtlen, hogy Ronaldo képes lesz behozni az előtte álló Müllert, ehhez ugyanis még 116 gólt kellene lőnie a 32 éves szélsőnek aktív karrierje során. A 611 gólos, még csak 30 éves Messinek talán még összejöhet ez, különösen, ha nem a Barcelonából, hanem mondjuk egy kínai vagy közel-keleti csapatból kíván visszavonulni, ahol a védők kissé kevésbé kemények, mint a Primera Divisionban.

Messit a TOP 10-ben ismét egy magyar, Deák „Bamba” Ferenc követi: a Fradi és az Újpest egykori kiváló csatára – aki becenevét még Pestszentlőrincen kapta arról, hogy meccs közben sokszor úgy ácsorgott, mint akinek semmi dolga nincs a pályán, majd a labdára villámgyorsan lecsapva szerzett gólt – meglehetősen rövid, 17 éves karrierje során 576-szor talált a hálóba. Ezzel eggyel előzi meg a német Uwe Seelert, a hamburgiak jelenleg 81 éves kiválóságát.

A 10-es lista utolsó helyén az a Túlio Maravilha található, aki 2002-ben óriási felhajtás közepette igazolt Újpestre, hogy aztán tíz mérkőzésen négy gólt szerezve finoman szólva se váltsa meg a világot. Túlio természetesen góljainak jelentős részét alacsonyabb osztályban lőtte, bár a kilencvenes években valóban jó csatár volt, amit 15 brazil válogatottsága és 13 gólja is igazol.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…