• Négy év alatt közel 2000 bolygórendszert észlelt és erősített meg a Kepler-misszió
  • C-3PO és R2-D2 nehezen lenne beilleszthető a mai technológiai rendbe
  • A bolygó halálába belerázkódott az Erő is, elgyengítve azokat, akik képesek voltak ezt érzékelni
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

Bár a mozik pénztárainál a karácsony előtti tarolás éppen a Star Wars: Az utolsó Jedik aktuális feladata, a Georgia Tech kutatói még Az ébredő Erő idején vállalkoztak arra, hogy közelebbről megvizsgálják az egyes filmekben ábrázolt világok kapcsolatát a tudomány valóságával. Öt nagy kérdésre adtak választ.

  1. Tényleg lehetséges a fénysebesség meghaladása?

Han Solo hajója, a Millennium Falcon, ugye, a film szerint “a galaxis leggyorsabb hajója”, amely a fénysebesség 1,5-szeresével képes haladni.

Deirdre Shoemaker, a Georgia Tech School of Physics tanára viszont ebben a videóban elmagyarázza, hogy valójában mit is jelent a fénysebesség, és mi kellene ahhoz, hogy valamilyen alkalmatosság tényleg elérje a 186 000 mérföld/s-os (közel 300 000 kilométer/s-os) sebességet.

  1. Létezhetnek a filmeken látható új világok a mi univerzumunkban is?

A Star Wars-univerzumban sok, különböző világ található. John Wise, a kar másik tanára szerint egészen 1991-ig mi csupán a saját naprendszerünket ismertük. Viszont a csillagászok még ugyan-abban az évben felfedezték az első exobolygót – a mi naprendszerünkön kívüli, csillag körül keringő bolygót –, majd a következő évtizedben a módszerek finomításával több mint 30 újabb ilyen bolygót találtak.

A NASA által elindított, a 150 000 csillagból származó fényerő-változásokat folyamatosan figyelő Kepler-misszió nagyságrendi változásokat hozott: négy év alatt közel 2000 bolygórendszert észlelt és erősített meg, a “Hot Jupiters”-től a fagyos, sziklás világokig.

A kérdésre tehát nemcsak a filmbeli, de a tudományos válasz is egyértelmű igen!

  1. Nálunk is eljön rövidesen a C-3PO-k és az R2-D2-k korszaka?

C-3PO és R2-D2 jelenlegi unokatestvéreinek megalkotására még várni kell, de már nem sokáig – állítja Sonia Chernova, az egyetem számítástechnikai főiskolájának munkatársa, ő az egyike azoknak az egyetemen, akik kiszabadítanák a robotokat a laborból – rá a világra…

Mindazonáltal óvatosságra inti a túlzottan lelkesedőket: bármilyen nagyszerű dolog is lenne a személyes robotok teljes autonómiája, nagyon nehéz lenne beilleszteni a mai technológiai rendbe – az emberek túlságosan kiszámíthatatlanok, és a környezet is folyamatosan változik. 100 százalékos autonómia helyett tehát meg kell elégedni azzal, hogy “elég jó” helyzetbe hozzuk a robotokat, és amikor már velünk vannak, a többit megtanulhatják.

Hogy ez mikor válik realitássá? A kutató szerint bő 20 év kell ahhoz, hogy az emberek pszichológiailag is készen álljanak feladni életüknek egy részét, a szoftver és hardver mindenesetre készen lesz addigra.

  1. Mi kellene az Erő elsajátításához?

Képzeljük el, hogy felemelünk egy űrhajót az ujjunk hegyével, mint Yoda mester a Birodalom visszavágban. Nepomuk Otte, a Tech School of Physics munkatársa szerint az alkotók kissé „nagyvonalúan” értelmezték Newton harmadik törvényét, amely szerint minden cselekvésnél egyenlő és ellentétes erők hatnak egymásra. Mindez azt jelentené, hogy amikor Yoda erőt fejt ki az X-szárnyon, Luke Skywalker űrhajója ugyanolyan erőt gyakorol Yodára. Az apró kis Yodának tehát ugyanúgy kellene elrepülnie, mint egy parányi szúnyognak.

Az akció–reakció szabályainak megsértése szétzúzza a fizika egyik legszentebb törvényét, a lendület megőrzését – mutat rá a kutató. De Yoda könnyedén mozgatja az űrhajót, majd sértetlenül elcsoszog, vagyis a filmben a Jedi Mestert valamiféle pajzs veszi körül, amely képes elnyelni az ellentétes irányú erőket.

Ha tehát valaki itt a Földön megpróbálja használni az Erőt, győződjön meg róla, hogy tényleg van ilyen pajzsa, vagy vállalja a következményeket…

  1. Képes lehet-e az Erő olyan új interakcióra, amit még nem fedeztünk fel?

Erre a Tech School of Physicstől Flavio Fenton válaszolt – és ő maga is feltett néhány kérdést:

Amikor a Halálcsillag szuperlézere elpusztította Leia hercegnő Alderaan bolygóját, Obi-Wan Kenobi szájából elhangzottak azok a legendás szavak, amelyeket a filmekkel kapcsolatban azóta is gyakran idéznek: „Hatalmas zavart éreztem az Erőben, mintha hirtelen hangok milliói kiáltottak volna fel rémületükben, majd hirtelen elhallgattak. Attól félek, valami szörnyű dolog történt.”

A bolygó halálába belerázkódott az Erő is, elgyengítve azokat, akik képesek voltak ezt érzékelni. Erre a jelenségre a fizikában használatos mező fogalma adhat magyarázatot – például a gravitációs vagy az elektromágneses mező. Az olyan tárgyak, amelyekre egy mező hatással van, “valamit” hordoznak, ami lehetővé teszi számukra az interakciót. A gravitáció szempontjából ez a tömeg, a villamos energia esetén pedig a töltés.

Mivel a filmben az Erőnek van világos és sötét oldala is, a mező megköveteli, hogy kétféle töltéssel is rendelkezni kell, hasonlóan az elektromágneses pozitív és negatív töltethez. Egy példa: Darth Vader az Erő használatával, fizikai érintkezés nélkül fojtja meg az embereket. Ez azt jelenti, hogy az áldozatoknak mindkét típusú töltéssel egyenlő mértékben kell rendelkezniük, és a két típus hatásai kioltják egymást. Hogy hogyan?

Az egyik magyarázat az, hogy a sötét erő, amelyet Vader felszabadít, kioltja az áldozat világos töltetét, és így a többségben lévő sötét töltés kiegyensúlyozatlan marad. Ebben az esetben az összes sötét töltés megpróbál egyesülni a nyakon, összepréselve azt és csaknem megfojtva az áldozatot. Ami a fizikus szerint azt jelenti, hogy ellentétben az elektromos töltéssel, az azonos erőtöltésű részecskék vonzzák egymást, és taszítják, ha eltérő erőtöltéssel rendelkeznek. Ez megmagyarázhatja, miért semleges az erőhatás az összes tárgyhoz.

Látható tehát, hogy van olyan vetületük a feltett kérdéseknek, ahol a tudomány utolérte vagy meghaladta a science-fiction világát, a cáfolatok viszont egyetlen dologra mutatnak rá: lehet, hogy úgy és annyira nem lehetséges valami, mint ahogy a moziban láthatjuk, de olyan jó elképzelni, filmre álmodni… Alighanem ez a Star Wars-univerzum diadalmenetének is az egyik titka. Tegye a kezét a szívére mindenki – ki az, akit bármi is zavart volna a látottakból pusztán tudományos megfontolásból?

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…