• Egyetlen másodperc alatt megkülönböztetik a rákot a jóindulatú tumortól
  • Az algoritmus a vizsgált 17 embernél 91 százalékos pontossági aránnyal állapította meg az öngyilkossági gondolatok jelenlétét
  • MI-algoritmus ismerte fel a bitcoin-felhasználót, aki 150 000 dollárnak megfelelő bitcoint költött szexhirdetésekre
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Ha hihetünk a technológiai szakembereknek és a jövőkutatóknak, a mesterséges intelligencia (MI) fejlődése teljesen átformálhatja a ma ismert világunkat. A változás iránya azonban még köztük is állandó vita tárgya. A SpaceX és a Tesla Motors vezérigazgatója, Elon Musk szerint nagyjából 10 százalék az esélyünk a teljesen biztonságos mesterséges intelligenciára. A kétkedők között van a vezető elméleti fizikus, Stephen Hawking is: szerinte a szellemet már kieresztettük a palackból, és a mesterséges intelligencia akár teljes mértékben helyettesítheti az emberiséget. Ehhez képest a technológiai szingularitás elméletével híressé vált Ray Kurzweil úgy véli, hogy az MI csak továbbképzi és kiegészíti majd az emberiséget. A Microsoft-alapító Bill Gates szerint pedig fontos a mesterséges intelligencia biztonságos fejlesztése, azonban a jelenlegi helyzetben felesleges emiatt pánikba esni vagy félelmet kelteni.

Ilyen és hasonló jóslatokból rengeteg kering a világhálón, így nehéz eldönteni, kinek is higgyünk. Úgy tűnik, az nem kérdés, hogy a mesterséges intelligencia forradalmi újítás lehet az élet számos területén: az önvezető autók véget vethetnek a vezetés most ismert kultúrájának, a bolti teendőket végző robotasszisztensek teljesen átformálhatják a bevásárlás folyamatát.

Az MI-optimisták véleményét még tovább erősítik az egészségügyi fejlesztések.  A japán Showa Egyetemen készült, számítógéppel támogatott szerkezet például a vastagbéltumor vagy -rák növekedésének jeleit vizsgálja. Az MI segítségével kialakított rendszer képes megmondani, hogy a vastagbél falai mentén kialakuló polipokat jóindulatú tumorok alkotják-e. A diagnosztikai rendszert több mint 30 000 kolorektális polipot ábrázoló kép segítségével edzették a gépi tanulás módszerét alkalmazva. Az MI képes ellenőrizni a polip mintegy 300 jellemzőjét, amit ezután összevet a felkészítés alatt megszerzett tudásával – mindezt kevesebb, mint egy másodperc alatt. A kísérletek vezetője szerint hatalmas előrelépés a rákos betegségek kimutatásában, hogy az MI lehetővé teszi a kolorektális polipok valós idejű optikai biopsziáját. Ezzel a fejlesztéssel a jövőben elkerülhetőek lesznek a felesleges műtétek, így sokkal hatékonyabb lesz a folyamat.

Egy másik fontos MI-fejlesztés a mentális betegségek kimutatása és a szélsőséges esetek megelőzése szintén a gépi tanulás módszerével. Egy, többek között harvardi tudósokból álló kutatócsoport olyan algoritmust fejlesztett, amely képes felfedezni az öngyilkosságra utaló mintákat, és funkcionális mágneses rezonanciavizsgálattal (fMRI) dolgozik. A kísérlet során a páciensek agyát vizsgálták, miközben hat kulcsszót mutattak nekik: halál, kegyetlenség, baj, gondtalan, jó, dicséret. Az algoritmus ezután a vizsgált 17 embernél 91 százalékos pontossági aránnyal állapította meg az öngyilkossági gondolatok jelenlétét. Ez azért hatalmas előrelépés, mivel a jelenlegi megelőzési eljárás önbevallásos alapon működik, miközben az öngyilkosságot elkövetők közel 80 százaléka tagadja, hogy ilyen gondolatai lennének. Az új algoritmus segíthet áthidalni ezt a problémát.

De nem csak egészségügyi fejlesztések zajlanak. Egy új eszköz, amely egyesíti a mesterséges intelligenciát és a bitcoint, segíthet a szexkereskedelem megszüntetésében. Egy Kaliforniai Egyetemen tevékenykedő csapat kifejlesztett egy gépi tanulással működő algoritmust, amely több tízezer online szexhirdetést vizsgál át annak érdekében, hogy azonosítsa azokat a mintákat, amelyek segíthetnek a bűnmegelőzésben. A szexkereskedelemben legtöbbször használt fizetési mód pedig a legnépszerűbb digitális kriptopénz, a bitcoin segítségével történik, hogy a tranzakciók lenyomozhatatlanok maradjanak. A most fejlesztett MI nyilvánosan hozzáférhető információkat használ a titkosítási csatornákon keresztül annak meghatározására, hogy kik a vásárlók. Az eszköz már eredményeket is felmutatott: a használat egy hónapja alatt a vizsgált 10 000 hirdetésnél 90 százalékos pontossággal dolgozott, és sikerült felismernie egy konkrét bitcoin-felhasználót, aki 150 000 dollárnak megfelelő bitcoint költött szexhirdetésekre.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Jönnek a robotok,
és elveszik a munkánkat

A ma létező munkák felét robotok végzik majd, akár már 2035-től Magyarországon több mint f…