• Sokan félnek az öregségtől, a fiatalság elvesztésétől, az egészség megromlásától
  • Egy új kutatás szerint az öregség bekövetkeztével egyre optimistábbak, elégedettebbek leszünk a saját életünkkel
  • A megkérdezett 70 évesek csupán 20 százaléka érezte magát öregnek 65 éves korában
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

A most publikált, az Egyesült Államokban 3000 ember megkérdezésével készült kutatás nem az első, ami hasonló eredményre jut: 2016-ban egy, az Egyesült Királyságban végzett nagyívű felmérés is azt mutatta ki, hogy a 70 éves kor közeledtével az emberek egyre elégedettebbek lesznek az életükkel. Pedig az öregkor gondolata komoly aggodalommal tölti el az emberek többségét: a megkérdezettek 71 százaléka fél attól, hogy idős korára elveszítheti a függetlenségét, ami fakadhat a memória és az anyagi helyzet romlásából is. A többség azt is fenyegetőnek érzi, hogy a társadalom nem bírja majd el az idősek arányának növekedését.

Az igazán érdekes eredmények azonban ezt követően érkeztek. Az nem meglepő, hogy minél idősebb valaki, általánosságban annál rosszabb az egészségi állapota – de az mindenképp furcsa, hogy az idő múlásával egyre kevésbé aggódunk emiatt. Még az életkorral összefüggő betegségektől is kevésbé tartunk öregen, mint fiatalon. A kutatásban részt vevő harmincasok 46 százaléka látta optimistán az eljövendő időskort, míg a 70 fölöttiek kétharmada (66%) tökéletesen derűlátó volt az elkövetkező éveivel kapcsolatban.

De nemcsak az egészségügyi állapotukat tartották megfelelőnek a kutatásban részt vevők a kor növekedésével, hanem az élettel való általános elégedettség is sokat javult. A 70 évesnél idősebbek kétharmada értékelte kiválóra vagy „nagyon jóra” saját életét, míg az erejük teljében lévő harmincasok csupán fele gondolta ezt ennyire pozitívan. Az anyagi helyzetüket pedig minden eltelt évtizeddel jobbnak látta – függetlenül attól, hogy az valóban javult-e. Ráadásul minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé érezzük magunkat annak. A megkérdezett harmincasok 40 százaléka szerint 65 éves korban lép be egy ember az öregkorba – míg a megkérdezett 70 évesek csupán 20 százaléka szerint érték el az öregkort 65 évesen.

A kutatást vezető főorvos szerint az időskori optimizmus magyarázata az lehet, hogy ebben az életkorban az emberek sokkal inkább  az emberi kapcsolatokra és a saját lelki békéjük megtalálására koncentrálnak, ez pedig nagyban növeli a boldogságot. És persze könnyen lehet, hogy egy hasonló kutatást elvégezve a nehezebb helyzetben lévő Magyarországon más eredményre jutnánk, de mind az amerikai, mind a brit felmérés azt jelzi, hogy a boldogságot és az optimizmust nem elsősorban az anyagi lehetőségek vagy a fizikai szükségletek kielégítése befolyásolja, hanem az, hogy mire fókuszálunk az életben.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…