• Luke Skywalker-féle robotkezet kapott a zenész, akit áramütés ért
  • Az új művégtaggal külön-külön mozgathatja az ujjait
  • Még a Star Wars zenéjét is el tudja játszani vele
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Luke Skywalker a Csillagok háborújában úgy mozgatja a robotkezét, hogy minden ujját külön-külön tudja használni. Ez korábban a valóságban nem volt lehetséges a piacon kapható művégtagokkal, ám most a Georgia Tech College of Design kutatói áttörést értek el a technológiában. Ráadásul ehhez nincs szükség méregdrága, csúcstechnológiás eszközökre sem.

A felfedezésnek valószínűleg Jason Barnes örül a legjobban. A zenészt 2012-ben a munkahelyén áramütés érte, aminek következében amputálni kellett a jobb kezét és felkarjának egy részét – de megmaradtak azok az izmai, amivel az ujjait mozgatni tudja. Az új robotkarral pedig szabadon tudja mozgatni minden ujját, így a balesete óta először ülhetett újra zongorához, amin a robotkézzel még a Star Wars főcímzenéjét is el tudja játszani.

Ehhez ráadásul nincs szükség csúcstechnológiára: Barnes művégtagja nagyon hasonlít azokhoz a modellekhez, amelyeket jelenleg a piacon kapni lehet. A zenész művégtagját is úgynevezett elektromiogram (EMG)- szenzorok irányítják, amelyet a megmaradt izmokhoz kapcsolnak. A technológia azonban korábban nem tette lehetővé az olyan összetett mozgásokat, mint a zongorázás, mert az elektromos jel túl zavaros volt ahhoz, hogy a szenzor megállapítsa, melyik ujjat kívánja a páciens megmozdítani.

A kutatók ezt a problémát akarták megoldani, és ebben a laborban talált – a terhesség során a méhen belüli vizsgálatokhoz használt gépekhez hasonló – ultrahangos szonda segített nekik. Az ultrahangos gépet kapcsolták ugyanis Barnes pótkarjához, ami láthatóvá tette, hogy más izomcsoportok mozdulnak meg, ha Barnes a gyűrűsujját akarta megmozdítani, mintha például mutatóujját az amputált végtagon. Ezt követően a kutatók minden egyes mozdulathoz írtak egy algoritmust, ami könnyen meghatározza, melyik ujját akarja Barnes használni egy adott pillanatban, ráadásul anélkül, hogy a másik kezével bármit kellene állítania a szerkezeten.

Gil Weinberg, a kutatást vezető tudós szerint a találmány olyan hétköznapi cselekvésekhez is jól használható lesz, mint a fürdés vagy evés. A technológia lehetővé teheti a közeljövőben azt is, hogy ép emberek a távolból irányítsanak robotkarokat egyszerűen az izmaik mozgatásával. Ez pedig például a sebészetben rendkívül hasznos lehet.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…