• A kiselefántok mindent visznek
  • Híres emberek születésnapját like-oljuk leginkább
  • Exkluzív kutatás: mire kattintott a magyar novemberben?
Ynsight kutatás a Ténygyár számára
5 percnyi olvasnivaló

Kattintások, ajánlások, barátaink, ismerőseink like-jai között éljük mindennapjainkat. Hírfogyasztásunk jelentős hányadát immáron nem pusztán egyéni ízlésünk vagy preferált oldalaink, hanem online ismerőseink olvasása is formálja: megnézzük, mire kattintott a szomszéd, a középiskolai osztálytárs, vagy épp egy munkatársunk.
Olvasási szokásokkal foglalkozó elemzések sokasága alapján tudjuk, hogy a neten tájékozódók többsége leginkább saját nézeteit visszaigazoló forrásokat fogyaszt. Ilyen viszonyok között minden hírszolgáltató számára fontos kérdés, hogy minél nagyobb és sokfélébb közönséget érjen el. Ezért különösen érdekes, hogy a legnagyobb magyar híroldalak mekkora figyelmet és tevékenységet képesek kiváltani belőlünk, olvasókból. Vizsgálatunkban a 24.hu, a 444, a HVG, az Index, az NLCafé, az Origo és a Portfolio Facebook-oldalain 2017. november 1. és november 30. között zajló tevékenységet tekintettük át.

A vizsgált felületeken az áttekintett időszakban összesen 1 251 887 interakcióra került sor megosztások, kedvelések (like-ok) és kommentek formájában. A megosztások háziversenyét az Index nyerte összesen 293 073 interakcióval. Az élmezőny (Index, 444, 24.hu) nagyjából 250 ezer körüli interakciót ért el, ezek belső megoszlása azonban részben eltérő. Míg a legtöbb komment (72 993) és kedvelés (191 677) az Index bejegyzései alatt, addig a legtöbb megosztást (36 754) a 24.hu produkálta. További tanulság, hogy miközben az Origo méreteit illetően – szerkesztőség mérete, ráfordítás, az oldal lájkjainak száma – hasonló az Indexhez és a 24.hu-hoz, az általa kiváltott interakciók száma ezek 30-40 százaléka körül botorkál. Úgy tűnik, az Origo ma már messze nem képes elérni ugyanazt a figyelmet, mint egy évvel ezelőtt.

A fent jelzett valamivel több mint 1 millió interakciót összesen 12 586 poszt produkálta a vizsgált hét FB-oldalon, így posztonként átlagosan 99 interakció keletkezett. A 20 legtöbb interakciót érő írás összesen az időszak aktivitásainak 4,7 százalékát tette ki – majdnem 58,5 ezer eseményt. A 20 legtöbb interakciót kiváltó írás közül 8 híres színészekkel, zenészekkel vagy művekkel foglalkozott. Közülük 5 születésnapokkal, 2 pedig évfordulókkal. Az Index által publikált cikk a kiselefántok születéséről a Fővárosi Állatkertben érte el a legtöbb interakciót, összesen 5 295-öt. Ezenkívül még két állatos poszt került be a top20-ba, egy a cirkuszi állatok betiltásáról, egy pedig a szegedi állatkertben született fehér kisoroszlánról.

Természetesen egy Facebook-oldal adott időszakának összes interakcióját nem a tartalmak minősége, hanem az adott oldal követőinek száma is befolyásolja. Annak érdekében, hogy ezt a hatást kiküszöböljük, összevetettük a vizsgált időszakban keletkező összes interakció számát az egyes oldalak like-jainak számával. A fenti mutató, így kifejezi, hogy az egyes website-ok (szerkesztőségek) milyen hatékonysággal aknázzák ki meglévő követőik számát.

Mint látjuk, miközben az egyes oldalakon meglévő kedvelők száma fontos tényező, nem az egyetlen. Az interakciók számának növelése tartalmi szempontokból igazán fontos: egy hír első megírója, a legtöbb interakciót – lájkolást, megosztást vagy kommentelést – kiváltó fogalmazás láthatóan jelentős különbségeket képes eredményezni a havi interakcióban függetlenül az oldal méreteitől. Ahogy pedig az Origo esetén látjuk, az összefüggés visszafelé is igaz lehet.

Módszertan

A vizsgálat során hét magyar website hivatalos Facebook-oldalát elemeztük. A vizsgálat időszaka 2017. november 1-30. volt, figyelembe vettük az időszakban keletkezett összes posztot a hét oldalon, valamint a posztokra érkezett összes megosztást, kedvelést (like-ot) és kommentet. A vizsgálat során kizárólag a Facebookon, publikusan elérhető adatokat vettük figyelembe.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…