• A Lázadók Szövetségének ki kellene húznia a bajból a Birodalom bankszektorát
  • 4,6 trilliárd (10 a huszonegyediken) dollár a galaktikus gazdaság nagysága
  • A pénzügyi összeomlás megakadályozásához hatalmas mentőcsomagra lett volna szükség
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A Star Wars-filmekben életre keltett Galaktikus Birodalom A Jedi visszatér című rész végén, az Endor bolygón lezajlott csata után romokban állt – mutat rá egy esettanulmány, amely még a 2015-ben bemutatott hetedik rész, Az ébredő Erő bemutatását megelőzően készült.

A Lázadók Szövetsége esküdt ellenségeinek két űrállomását is felrobbantotta, vezetőjüket, Palpatine császárt legyőzte, és feloszlatta a helyi kormányt. És mint kiderült, a Galaxis pénzügyi szempontból is komoly bajba került. Helyesebb inkább katasztrofális pénzügyi helyzetről beszélni – pontosít Zachary Feinstein, a St. Louis-i Washington Egyetem Mérnöki és Alkalmazott Tudományi Karának elektrotechnikai és rendszertechnikai tanára.

A legfontosabb: a Lázadók Szövetségének ki kell húznia a bajból a Birodalom bankszektorát, hogy megakadályozza a fenyegető gazdasági összeomlást.

Feinstein modellezte a galaktikus gazdaságot és a bankszektor méretét, majd „egyszerűen” alkalmazta rá a pénzügyi rendszerkockázat mérésére irányuló saját kutatását, hogy megállapítható legyen a szükséges pénzügyi mentőöv nagysága.

A modellezést a két Halálcsillag értékének becslésével kezdte, az amerikai flotta legfrissebb repülőgép-hordozójának árát használva az összemérés alapjaként.

Összehasonlítva a USS Gerald Ford 17,5 milliárd dolláros árát és a méretét (100 ezer tonna acél) a Halálcsillagok becsült méretével, megdöbbentő számokat kapott eredményül: 193 trillió (1018) dollárt az elsőre; 419 trillió (1018) dollárt a másodikra, bár ezek még akár kezelhetőnek is tűnhetnek a galaktikus gazdaság 4,6 trilliárd (1021) dolláros nagyságához képest.

A filmekben a Halálcsillagok négy éven belül pusztulásra vannak ítélve, és ez óriási gazdasági csapást mért volna a birodalmi pénzügyi szektorra. A pénzügyi összeomlás megakadályozásához a teljes gazdaság erőforrásainak legalább 15%-át, de valószínűleg inkább 20%-át kitevő mentőcsomagra lett volna szükség.

A legmeglepőbb eredmény az volt, hogy milyen hatalmas a gazdasági összeomlás – tapasztalta Feinstein. Mentőcsomag nélkül komoly fenyegetést jelentett volna a galaktikus gazdaság egyetlen éjszakára (!) jutó több mint 30 százalékos csökkenésének nagysága – ez több lett volna a nagy válság négy év alatt felhalmozódó veszteségénél (a csúcstól a mélypontig).

Ijesztő kilátások vártak tehát a birodalmi polgárokra, hiszen aligha tűnt valószínűnek, hogy a Lázadók Szövetségében meglett volna a politikai akarat felkutatni azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek – még mielőtt túl késő lett volna – fedezték volna a pénzügyi mentőcsomaghoz szükséges irdatlan összeget.

Lehet, hogy az Erő csak 30 évvel a VI. epizód eseményei után ébred fel?

Az eredeti tanulmány itt érhető el.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…