• A szélsőjobbosok garantáltan nem randiznak szélsőbalosokkal
  • A konzervatívokat boldogtalanná teszi, ha liberális kerül a családba
  • Heterofília: te bevállalnád?
Ténygyár-tartalom
6 percnyi olvasnivaló

Ha volt szórakoztató része a tavalyai amerikai elnökválasztásnak, akkor az kétségkívül az volt, ahogy Kim Kardashian Hillary Clintonnal szelfizett, Kanye West pedig bekacsintott a képbe, hogy aztán nem sokkal később már Donald Trumppal fotózzák. A közvélemény meg azt találgatta, az életét paparazzik vakuvillogásában élő házaspár vajon össze tudja-e egyeztetni ellentétes politikai nézeteit. (Mindenki nyugodjon meg, a választások lezárultával politikai érdeklődésük is hamar elszállt.)

A kérdés viszont megmarad: élhet-e boldog párkapcsolatban két olyan ember, akik teljesen más politikai nézeteket vallanak?

Neve is van annak, ha két olyan ember kerül párkapcsolatba, akik különböző (vallási, politikai, stb.) nézeteket vallanak – ez a heterofília, ellentéte pedig (talán nem meglepő módon) a homofília, az azonos világnézetű párok kapcsolata, ami sokkal gyakoribb jelenség.

A politika ezen a téren tényleg elég megosztó tud lenni: egy 2016-os amerikai kutatás (Hersh és Ghitza) házaspárokat vizsgált, akik közül alig 9 százalék tartozott a heterofilok táborába – vagyis ahol egy demokrata és egy republikánus fogadott örök hűséget egymásnak. A felmérésben résztvevők több mint fele, 55 százaléka ugyanarra a pártra szavazott (ezen belül is 25 százalékuk a demokratákra, 30 százalékuk a republikánusokra), a fennmaradó 36 százalék pedig olyan párokból állt, ahol az egyik fél független volt.

Ráadásul ebben a kérdésben tényleg nem mindegy az sem, hogy valaki milyen értékrendet vall: a Pew Research Center 2016-os felméréséből az derült ki, hogy a szilárdan konzervatív szavazók 30 százaléka „boldogtalan lenne”, ha valamelyik családtagja liberális párral lépne házasságra. Ezzel szemben a liberális megkérdezettek 23 százaléka vallotta ugyanezt a saját családjával kapcsolatban.

Hogy ezt a témát egy kicsit tovább árnyaljuk: az sem mindegy, hogy valaki mennyire vall szélsőséges nézeteket. Egy francia felmérésből az derül ki, hogy nagyon nem mindegy. A megkérdezett francia szélsőjobbosok 88 százaléka például közölte: soha nem randiznának olyasvalakivel, aki nem ért egyet a politikai nézeteikkel.

És az sem mindegy, hogy az, akit kiszemel magának az ember, mennyire radikális. Míg a teljes francia népesség körében 62 százalék mondana nemet kategorikusan egy olyan személynek, aki a szélsőjobbos Nemzeti Front tagja, addig csak 52 százalékuk utasítana vissza egy radikális balost – úgy tűnik tehát, hogy az igazságosság és egyenlőség kérlelhetetlen hívei valamivel kevésbé tűnnek elfogadhatatlannak párkapcsolati szempontból.

A francia liberális társkereső oldal, a Wyylde felméréséből az is kiderült, hogy azért az emberek eléggé kíváncsiak arra, hogy mi van a másik oldalon. Tagjaik 80 százaléka legalább egyszer érdeklődött már olyan személy iránt, akivel teljesen ellentétes politikai nézeteket vallottak (ami viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy sikerült is összebarátkozniuk).

Természetesen az életkor is befolyásolja azt, hogy valaki mennyire elutasító az ellenkező oldallal. Az ezredforduló környékén született lányok randizás közben például már nem aziránt érdeklődnek, hogy jövendőbeli partnerük jobbos vagy balos, inkább olyan kérdésekre fókuszálnak, mint az abortusz, ami természetesen eléggé átpolitizált téma, mégis kevésbé tűnik megosztónak, mint a politikai hovatartozás firtatása. Mondjuk, az is igaz, hogy az első randin azért kevesen mernek belevágni olyan fajsúlyos témákba, mint a politika…

Talán azért, mert nem is érdekli őket. A felmérésben részt vevők 9 százalékának ugyanis fogalma sem volt arról, hogy partnerének milyen a politikai elköteleződése, 29 százalékuk pedig azt vallotta, hogy nem tudja megtippelni, párja kire voksolna a francia elnökválasztáson (a felmérés idén májusban, még a választások előtt készült).

A kutatásból az derül ki, hogy az ideológiailag különböző térfélen állók közt párkapcsolat leginkább akkor alakul ki, ha vagy mindketten inkább a közép felé húznak, vagy ha fiatalok (és még nyitottak más nézőpontokra is). Illetve az olyan párkapcsolatokban fedezhető még fel a politikai nézetek különbözősége, amelyek egy évnél kevesebb ideje tartanak. Úgy tűnik, ennyi idő kell ahhoz, hogy már a politika is terítékre kerüljön. Mondjuk választások idején lehet, az ilyen kapcsolatok élettartama is megrövidül.

És hogy legyen magyar vonatkozása is a témának: az Lovebox párkereső oldal is kíváncsi volt arra, hogy tagjai mennyire nyitottak a politikai másságra. A párkeresők 53,7 százaléka vallotta, hogy kisebb-nagyobb mértékben azért gondot okozna neki, ha partnere vele ellentétes nézeteket vallana.

Érdekesség, hogy ebben a kérdésben a férfiak jóval megengedőbbek a nőknél: 55 százalékuk állította, hogy nem feltétlenül akadály, ha nincs köztük ideológiai hasonlóság párjával, míg a nőknek csak 34 százaléka volt ebben a kérdésben toleráns. És van e tekintetben különbség akkor is, ha végzettség szerint kategorizálunk: azok közül, akik egyetemen vagy valamilyen felsőoktatási intézményben végeztek, csak 33 százalék menne randizni más politikai nézetet valló személlyel, míg az általános iskolát végzettek 65 százalékánál nem akadálya egy kapcsolatnak az, hogy eltérnek a pártpreferenciák.

Szóval közeledve a 2018-as választásokhoz érdemes lesz ébernek lenni: ki tudja, milyen szavazóval hozza össze az embert a véletlen?

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…