• Mit tud James Bond, amit mi nem?
  • A szülői ház módszere segít fejben tartani az információkat
  • Csak a megfelelő polcra kell rakni mindent
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

Ha mindig is érdekelt, hogyan tud James Bond hosszú számsorokat megjegyezni, amikor te sokszor a napi teendőidet sem tudod észben tartani, van egy jó hírünk számodra. Warren Reed, a brit MI6 és az ausztrál titkosszolgálat korábbi ügynöke most elárulja, hogyan képes bámulatos mennyiségű információt fejben tartani.

Persze ez korántsem puszta móka és kacagás. „Ha egy ügynök hibázik, egy pillanat alatt elszabadulhat a pokol. Itt több forog kockán a sikernél: az életünk múlhat azon, ha lelepleződünk” – mondja Reed. „A legnagyobb baklövés, amit elkövethetsz, ha munka közben azt tudakolod: elnézést, merre is fog repülni ez a rakéta? Megismételné, hány kilós a szállítmány? Várna egy pillanatot, kérem, amíg kerítek egy tollat, hogy leírjam?”

Az ilyen szituációk elkerülésének érdekében alkalmazzák az ügynökök a Reed által szülői háznak nevezett praktikát. Ez egyébként MOL (method of loci) vagy memóriapalota néven is ismert, és valójában nem más, mint egy képi asszociációs technika.

Ha szeretnéd kipróbálni, kövesd Reed utasításait!

Először is képzeld el a házat, ahol felnőttél! Ha kisebb lakásban éltél, az is működhet, de a legjobb, ha egy minél nagyobb és részletesebb házat képzelsz el, sok szobával és rakodófelülettel. A lényeg, hogy minden zegét-zugát jól kell ismerned.

Most gondold el, hogy végigsétálsz ezen a házon. Kezdd a bejáratnál, haladj végig a szobákon, járd körbe az egész házat, majd fordulj vissza a bejárathoz. Miközben mész, figyeld meg, hol vannak pultok, polcok, asztalok. Őrizd meg ezt a körutat az emlékezetedben!

A második dolog, amit el kell képzelned, az az ismeretlen, tehát az új információ. Figyeld meg, mire kell emlékezned az adott szituációból! Arra, amit valaki mesél, vagy egy képre, esetleg egy szoba berendezését kell majd tudnod rekonstruálni? Vagy egy hosszú számot? Egy eseménysort? Bármennyire összetett is az információ, próbáld könnyen megragadható részletekre bontani!

Most járd végig újra a házat az ismert úton, ezúttal már az információdarabkákkal felszerelkezve. Tedd fel őket egyesével a polcokra, szekrényekre. Addig folytasd, amíg minden elemet sikerül elhelyezned valahol. Ha valamilyen furcsaságot illesztesz a darabkákhoz (például hápognak, foguk van, vagy vicces a mintájuk), sokkal könnyebb megjegyezned őket. Ha helyére került az összes elem, menj vissza a kör elejére, majd járd végig újra, tudatosítva, mit hová raktál!

Végeztél is! Azzal, hogy általad jól ismert helyen szórtad el a megjegyzendő információ morzsáit, hozzárögzítetted őket már ismerős dolgokhoz, beépítetted őket a memóriádba.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…