• Mégsem az agy fejletlensége miatt csinálnak hülyeségeket a tinik
  • A dopamin a felelős, és ez jól is van így
  • A kockázatos döntések segítenek a megszerzendő tapasztalatok begyűjtésében
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Egy új elmélet szerint a tinédzserkorban hozott rossz döntéseinknek más okai vannak, mint azt sokan gondolják. A Pennsylvania Egyetem kutatói bírálják azt az elterjedt korábbi magyarázatot, amely az agy fejletlenségének tulajdonítja a kamaszok furcsa viselkedését.

„Nem olyan régen még a tomboló hormonokkal magyarázták a tinédzserek viselkedését. Manapság a homloklebeny prefrontális kérgének fejletlenségét emlegetik. A fejlődésben lévő agy jellemzőit a neurológusok hamar a kamaszok kockázatos döntéseinek bizonyítékaként értelmezték, a furcsa magatartás azonban nem valami agyi rendellenesség tünete” – állítja Daniel Romer, a tanulmány vezető szerzője.

A kamaszokra fokozottan jellemző, hogy vonzzák őket az új élmények. Tapasztalatok híján sok minden először történik meg velük életük során, az ilyen szituációkban pedig való igaz, hogy gyakran követnek el hibákat. Ezek a tapasztalatok azonban fontos szerepet játszanak abban, hogy később, a felnőttkorban előjövő döntési helyzetekben a kellő tapasztalat birtokában tudjanak mérlegelni. A kutatók szerint a tizenévesek egyszerűen csak fel akarják fedezni a világot.

Jellemző erre az életszakaszra, hogy az agyban megemelkedik a dopamin nevű ingerületátvivő anyag szintje. Ez a felelős az új érzések iránti vágyért, ugyanakkor segít a kontrollgyakorlásban és a tapasztalatokból való tanulásban.

A szerzők úgy vélik, érdemes lenne hangsúlyozni a kockázatvállalás és az általa szerzett tapasztalatok szerepét a kamaszkori fejlődésben. Szerintük a tinédzserkorban jóval gyakoribb kockázatvállalásokat az érettséghez megszerzendő tapasztalatok begyűjtéséhez szükséges döntésekként érdemes értelmezni.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…