• Úgy gyűjtik az ismerősöket, mint a vagyontárgyakat
  • Magukat mérik másokhoz a Facebookon
  • Miről szól az Online Szocális Önszabályozó Elmélet?
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Egy németországi kutatás szerint a materialista szemléletű emberek gyakrabban és intenzívebben használják a Facebookot, mint kevéssé anyagias társaik.

A materialisták úgy halmozzák az ismerősök számát a digitális térben, mintha azzal tényleges vagyonukat gyarapítanák. Ez, valamint annak a lehetősége, hogy bármikor összehasonlíthatják saját életüket másokéval, arra készteti őket, hogy gyakrabban nézzenek fel a Facebook-fiókjukra. Hajlamosak barátaikat objektumokként kezelni és képzeletbeli rangsorokat felállítani – természetesen azért, hogy lássák, milyen messze is vannak céljaiktól, a gazdagságtól, vagy hogy éppen hol helyezkednek el ismerőseikhez képest.

A Ruhr University Bochum kutatói kidolgoztak egy Online Szociális Önszabályozó Elméletet, hogy bemutassák, hogyan is működik ez a mechanizmus: a Facebook tökéletes platformot nyújt a társadalmi összehasonlításokra, hiszen több millió emberrel és információval találkozhatunk nap mint nap. A felmérés során 242 Facebook-felhasználó töltött ki online kérdőívet, amelyben az adott állításokkal való egyetértés mértékét kellett megjelölniük egy skálán. A kutatók olyan dolgokra voltak kíváncsiak, mint a saját aktivitás (például a megosztott képek száma) és a másokkal való összehasonlítás mértéke, de megjelentek afféle állítások is, amelyek a materializmust és az instrumentalizmust mérték.

De vajon a barátok – mint digitális objektumok – valóban hasznosak abban, hogy elérjük céljainkat? Nos, a jelek szerint a materialisták így vélik. Az eredmények azt mutatják, hogy az anyagiasság és a Facebook-aktivitás közötti kapcsolat részben a társadalmi összehasonlítás mértékével, részben pedig azzal magyarázható, hogy az ilyen szemléletű emberek jobban felmérik ismerőseik vagyoni helyzetét, valamint a kapcsolati hálózatuk hasznosságát.

Így válik a közösségi média eszközzé az életünk fontosabb és kevéssé fontosabb céljainak elérésében – a szórakozás és kikapcsolódás mellett.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…