• A mesterséges intelligencia nem olyan fejlett, mint gondolnánk
  • Még messze van az emberi intelligenciával rendelkező robotok kora
  • Számos terület szorul fejlesztésre
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

A mesterséges intelligencia (MI) jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Hiába gondoljuk azonban, hogy az emberi intelligenciával rendelkező gépek kora már itt van a küszöbön, az AI Index 2017-es jelentése szerint ez az elképzelés messze áll a valóságtól – figyelmeztet az MIT Technology Review.

Az AI Index (AI, vagyis artificial intelligence, magyarul mesterséges intelligencia) egy olyan törekvés, amelynek célja, hogy felmérje és számszerűsítse a mesterséges intelligencia terén elért fejlődéseket, valamint azonosítsa azokat a területeket, amelyek még fejlesztésre szorulnak. E törekvés jegyében jött létre az a jelentés, amely az MI területén elért előrelépéseket vizsgálja.

„Nem kérdés, hogy számos áttörést értünk el az elmúlt években” – mondja Erik Brynjolfsson, a jelentés egyik szerzője. – „De az is világos, hogy messze vagyunk még az általános mesterséges intelligenciától.” (Az általános mesterséges intelligencia – angolul artificial general intelligence – az emberi elméhez hasonló intelligencia.)

Brynjolfsson szerint bár figyelemre méltóak a kép- és a nyelvfelismerés terén elért eredmények, a gépek, amelyek ezekre a feladatokra lettek kifejlesztve, nem tudnak igazán más feladatokat elvégezni. Ha egy kicsit is változtatunk a feladat természetén, képtelenek megbirkózni vele.

Ahhoz, hogy feltárják a fejlesztésre szoruló területeket, a jelentés szerzői interjúkat készítettek vezető MI-szakértőkkel. Számos szakértő szerint megoldandó kihívás az MI tanulásához szükséges hatalmas adatmennyiség előállítása vagy az, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek egyelőre képtelenek többféle problémát megoldani.

A jelentés azt is segíti feltárni, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése miként befolyásolja majd a gazdaságot és a munkahelyeket. Kérdéses, hogy milyen hatással lesz a gazdaságra az, hogy a gépek, amelyektől a gazdaság egyre jobban függ, közel sem olyan okosak, mint azt hinnénk.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…