• Évről évre több nő néz pornót
  • Maga a műfaj viszont eddig a férfiakra fókuszált
  • 2017 lehet a váltás éve?
Ténygyár-tartalom
10 percnyi olvasnivaló

Hogy máshogy kezdődhetne az év, mint a világ legnézettebb pornóoldalának értékelésével?

A Pornhub évek óta számok, adatok tömkelegét ömleszti egybe, hogy lássuk: mit néztek az emberek (mármint természetesen a természetfilmeken és a komolyzenei koncereken kívül) az előző évben.

Kezdésnek lássunk néhány impozáns adatot 2017-ből:

  • 28,5 milliárd néző
  • Naponta átlagosan 81 millió kattintás
  • 4 millió új videó
  • Összesen 68 évnyi(!!) egyhuzamban nézhető tartalom (egész pontosan 595.482 órányi)
  • Másodpercenként 800 keresés
  • 3732 petabyte adatforgalom (ha ez így nem mond semmit: 1 petabyte 1024 terabyte, 1 terabyte meg 1024 gigabyte, egy teljesen átlagos laptop memória mérete meg 4 gigabyte…)
  • És egy egészen szórakoztató adat: többen voksoltak az egyes videók alatt, mint az amerikai elnökválasztáson (ami annyit tesz, hogy összesen 120 millióan értékelték összesen a videókat, és bár persze itt mindenki annyiszor szavaz, ahányszor akar, cserébe viszont a szavazatok 80 százaléka pozitív értékelést adott a megtekintett kisfilmekről)

Szóval maradjunk annyiban, hogy a pornó népszerűbb, mint a világ összes természetfilmje és koncertfelvétele együttvéve.

De hogyan is nézünk pornót?

Okostelefonról. A felhasználók 67 százaléka mobil eszközt használ immár pornónézésre, 24 százalék marad a számítógépe előtt, 9 százalék pedig tabletet használ. A számítógépek népszerűsége 2016-hoz képest 4 százalékkal, a tableteké 1 százalékkal esett, az okostelefonoké pedig (értelemszerűen) 5 százalékkal nőtt.

És ki néz pornót? Természetesen sosem mi, hanem mindig mások. Ha ezen az örök igazságon túllépünk, akkor viszont az Amerikai Egyesült Államokra lehet mutogatni: a legtöbb adatforgalmat ők bonyolították, utánuk az Egyesült Királyság, India, Japán és Kanada következik. Ebben igazából nincs túl nagy újdonság. Ahol viszont a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a pornófogyasztók aránya, az Etiópia és Dél-Korea.

Persze az sem mindegy, hogy ki mennyi ideig néz: a legállhatatosabbak, mint ahogy korábban, tavaly is a Fülöp-szigetek lakosai voltak, ők 13:28 percig néztek egy-egy videót (egyébként hosszabb ideig, mint egy évvel korábban), Dél-Afrikában csak 11:02 percig, az Egyesült Államokban pedig mindössze 10:33 percig tart átlagosan egy megtekintés.

A legtöbb felhasználó (32 százalék) a 25-34 éves korcsoportból érkezik a pornóoldalra, őket 29 százalékkal a 18-24 év közöttiek követik, 45-54 év köztiek adják a látogatók 11 százalékát, 7 százalék az 55-64 év köztiek aránya, 65 fölött pedig már csak 4 százaléknyi látogató lézeng az oldalon.

Ha korcsoportra bontva nézzük az érdeklődést: a 18-24 év köztiek leginkább a leszbikus, hentai (nagyon durva leegyszerűsítéssel a rajzfilmes pornó) és a mostohaanyákat szerepeltető videókra keresnek rá. A 25 és 34 év közöttiek körében a leszbikus és mostohás videók mellé becsatlakozik a japán tematika, 35-44 év közt a leszbikus és a japán pornó mellett már a milfekre (idősebb nőkre) pörögnek a látogatók, és 45 fölött is a milfek, a japánok, sőt, külön helyen a japán feleségek állnak az érdeklődés középpontjában.

Mindenki keres valamit

2017-ben úgy tűnik, egy társadalmi szempontból fontos változás érte el a pornó világát is. A legjobban pörgő témák közül ugyanis toronymagasan kiemelkedik a „pornó nőknek” kategória, amit egyébként ennél jóval zavarba ejtőbb módon a „Rick and Morty” rajzfilmsorozat pornósított paródiaváltozata, amit pedig a „fidget spinner” követ (igen, a pörgetős játékot is lehet hasznosítani egy pornófilmben, bár talán jobb nem tudni, hogy hogyan…).

Dr. Laurie Betito szexterapeuta, a Pornhub Szexuális Egészség Centrumának vezetője szerint „2017 volt az az év, amikor a nők nyíltan fel merték vállalni a vágyaikat. A #metoo mozgalomtól az olyan prominens nők felemelkedéséig, mint például Hillary Clinton és Nikki Haley (az USA ENSZ-nagykövete) minden egy irányba mutat: a nők sokkal erősebbek, és rátaláltak a saját hangjukra. És ez egyre több területen megjelenik.”

Hogy ez mondjuk mennyire igaz a fidget spinnerre rákereső, vagy éppen a pornóparódiákat kedvelő nézőkre, az persze már más kérdés, de az vitathatatlan, hogy a nőknek készült pornófilmek csillaga meredeken felívelt: 1400 százalékkal(!) többször kerestek rá erre a témára a Pornhubon 2017-ben, mint egy évvel korábban (és egyébként a leszbikus pornót taszította le a trónról).

Na de mi az, hogy női pornó?

A közvélekedéssel ellentétben a női pornó nem az, amelyben csak nők szerepelnek. Ez egy külön kategória, amely célközönségének tekinti a nőket, direkt nekik készül. Adódhat persze a kérdés, hogy hát nem mindegy? A pornó az pornó – ez tény, de (ahogy arról már mi is írtunk korábban) a férfiakat célzó alkotások elsősorban a férfivágyakat igyekeznek kielégíteni, nem véletlen, hogy a pornófilmek többségében még mindig szinte kizárólag a férfiak élveznek el, a nők öröme kevésbé hangsúlyos. Ezen a trenden akar változtatni a direkt nőknek szóló pornó, amelyben a női vágyak dominálnak, nagyobb hangsúlyt helyeznek a történetvezetésre, értelemszerűen inkább a nők örömére fókuszál, az ő vizuális ingereik kielégítésére törekszik (de törekszik a nemek közti egyenlőségre). Minderre a női pornó úttörői szerint főleg azért van szükség, mert a nők jellemzően máshogy izgulnak fel, más igényeik vannak, máshogy élik meg a testiséget, mint a férfiak. Emellett a pornó világában korábban a férfiak domináltak, a nők gyakran megalázó, mellőzött helyzetben jelentek meg (mintegy szükséges kellékként), ezért az olyan, speciálisan női pornóra szakosodott rendezők, mint a svéd–spanyol Erika Lust (ő a műfaj leghíresebbje), inkább érzelmeket közvetítő, lassabb tempójú, elnyomásmentes filmeket forgatnak.

Sokan egyébként épp emiatt kritizálták is ezeket az alkotásokat korábban – hogy túl érzelmesek, túl szofisztikáltak, túl idealisztikusak, miközben azért előfordul, hogy a nők is azért néznek pornót, hogy instant kielégítsék az igényeiket, és nem egy komplex, egész estés művészfilmre vágynak.

Ezt az elméletet egyébként alátámasztják a Pornhub korábbi adatai is: 2016-ban a nők körében sem volt népszerű a kifejezetten nekik szánt pornó, sőt, ők is inkább a keményebb műfajok iránt érdeklődve keresgéltek az oldalon. Tavaly a top20-ba sem fért bele még a nők körében sem a „női pornó”, annál inkább a különböző leszbikus formációkra, illetve a méretes férfitestrészekre kerestek rá.

A filmművészetben hivatalosan első pornóként jegyzett 1972-es Mélytorok (Deep Throat) például a mai tömegpornóhoz képest egészen más szemszögből mutatta be a szexualitást. Fő vezérfonala a nő öröme, illetve annak keresése volt (igaz, hogy mindezt a maga módján meglehetősen naiv, és a férfiak vágyait is kiszolgáló módon tette), a korban rendkívül felvilágosultan beszélt a szexuális problémák kezeléséről, a női egyenjogúságról, arról, hogy a nők is tehetnek a saját örömükért, és nem kell kompromisszumokat kötniük a szexben (sem). Fontos megjegyezni, hogy a hetvenes években az olyan peremműfajok, mint például a pornó (de egyes ZS-kategóriás horrorfilmek is) gyakran komoly társadalmi üzeneteket hordoztak, néha keményebb mondanivalóval, mint a fősodor alkotásai. Ezek a filmek ugyan szűkebb rétegeket értek el, de például felszólaltak a feketék vagy éppen a nők elnyomása, a homoszexualitás megbélyegzése ellen, görbe tükröt állítottak a fogyasztói társadalom elé, nem ritkán politikai állásfoglalásként is értelmezhetők voltak. Nem csak a Deep Throat követte ezt a vonalat, a korszak több más pornófilmje (The Devil in Miss Jones, Behind the Green Door) hasonló üzeneteket közvetítettek a maguk eszközeivel, és bár ma már nyilván nem így nézzük őket, akkoriban fontos szerepet töltöttek be a női szerepek megváltoztatásában.

De hogy 2017-ben tényleg egyfajta felemelkedése lenne a női pornónak? Ahhoz inkább azt kéne tudni, hogy vajon a nők végig is nézik-e ezeket az alkotásokat, és vajon mennyire elégedettek velük – sajnos erre vonatkozó adatai a Pornhubnak nincsenek.

Ami viszont biztos: évek óta megfigyelhető trend, hogy egyre több nő néz pornót, ebből a szempontból valóban érezhető az elmozdulás, immár a látogatók több mint negyede nő, és a számuk egyre csak nő az oldalon.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…