• A legveszélyesebb területeken az elvándorlók száma 188%-kal nőhet, így 2100-ra évente 660 000 ember menekülhet Európába
  • Az ember legfeljebb 35 fokos hőséget képes tartósan elviselni
  • Az Amazonas vidéke, Nyugat és Közép-Afrika, Észak-India, Kína keleti és az Egyesült Államok dél-keleti része is lakhatatlanná válhat
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

Az évszázad végére az évi 600 000-et is meghaladhatja azoknak az embereknek a száma, akik Európába menekülnek a klímaváltozás miatt. Az erről szóló tanulmány szerint, ha az utóbbi években tapasztalt ütemben folytatódik a globális felmelegedés, hatalmas területek válhatnak lakhatatlanná.

A tanulmány szerzői – élükön a Columbia Egyetem kutatójával, Wolfram Schlenkerrel – elemzésük során különböző országok időjárásainak változásai és az adott országból elvándorlók száma közötti kapcsolatot vizsgálták a 2000-től 2014-ig tartó időszakban, és találtak is összefüggést. Azokban az országokban, ahol az átlaghőmérséklet megemelkedett a mérsékelt 20 fokról, az elvándorlók száma megnőtt. A kutatók úgy vélik, a következő 80 évben megmarad ez a tendencia, a legveszélyesebb területeken az elvándorlók száma 188%-kal nőhet, így 2100-ra évente 660 000 ember menekülhet Európába.

Korábbi kutatások már rávilágítottak arra, hogy az ember legfeljebb 35 fokos hőséget képes tartósan elviselni. Ha a páratartalom és a hőmérséklet túlmegy egy határon, a szervezet már nem tudja megfelelő módon hűteni magát, ezáltal létfontosságú szerveink károsodhatnak, ami végül halált okozhat. Az időjárás különösen azokon a helyeken válhat elviselhetetlenné, ahol az emberek eleve alacsony hatékonysággal képesek védekezni a hőség ellen. Az elmaradottabb országokban általában többen dolgoznak szabad levegőn, ők jóval inkább ki vannak téve az időjárás szeszélyeinek, mint azok, akik légkondicionált irodákban töltik a napjuk nagy részét.
A tanulmányban a kutatók megjelölik azokat a régiókat, amelyeknél különösen fennáll a lakhatatlanná válás veszélye. Az Amazonas vidéke, Nyugat és Közép-Afrika, Észak-India, Kína keleti és az Egyesült Államok dél-keleti részei is ide tartoznak.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…