• A kutatók több mint 250 000 megkérdezett válaszait elemezték
  • Elsősorban az a fontos, hogy az ember lehetőleg soha ne próbálja ki a cigarettát
  • Az elektromos cigaretta esetében jóval kisebb arányban tapasztaltak rászokási hajlamot
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Legalább a 61%-a válik rendszeres dohányzóvá azoknak, akik kipróbálták már valaha a cigarettát, ez áll a londoni Queen Mary Egyetem tanulmányában. A kutatók több mint 250 000 megkérdezett válaszait elemezték.

A hatalmas adatbázis létrehozásához nyolc különböző kérdőív adatait használták fel, az elemzés végén kapott eredmények pedig érdekes tendenciára hívják fel a figyelmet. A válaszadók 60,3%-a próbálta már ki élete során a cigarettát, és mintegy kétharmad részük vált rendszeres dohányzóvá.

A kutatásvezető Peter Hajek kiemeli: ez az első alkalom, hogy egy ekkora méretű adatbázis áll rendelkezésre bebizonyítani a tézist, amely szerint már önmagában a cigaretta kipróbálása is komoly kockázatokat rejt. Az adatokból látható, hogy valóban meglepően magas azoknak az aránya, akik rendszeres dohányzóvá válnak. Ez a tény azoknak a véleményét támasztja alá, akik szerint elsősorban az a fontos, hogy az ember lehetőleg soha ne próbálja ki a cigarettát, onnantól ugyanis igen nagy az esélye, hogy szokásává válik a dohányzás.

A britek ebben a tekintetben minden bizonnyal jó úton járnak, a felmérések szerint az Egyesült Királyságban jelentős mértékben csökkent a dohányzók száma. A 11-15 éves korosztályban mindössze 19% azoknak az aránya, akik kipróbálták már a cigarettát, ez az adat az előző évekhez képest egyértelmű javulást mutat.

A kutatók megjegyzik, hogy az elektromos cigaretta esetében jóval kisebb arányban tapasztaltak rászokási hajlamot a válaszadóknál, mint a hagyományos cigaretta esetében.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…