• Hogyan lett a koffeinmentes kávé a Harmadik Birodalom ideológiai terméke?
  • A Kaffee HAG nevű cég luxuscikként forgalmazta a koffeinmentes kávét
  • A náci kormányzás közegészségügyi politikájában a koffeinmentes kávé a sokat bálványozott árja nép oltalmazójává vált
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

A kávé, ahogyan ma is ismerjük, már a 15. század óta létezik. Ezzel az itallal helyettesítették a koffein olyan, korábban használt forrásait, mint a kávébabból készült teát vagy a kávébab és állati zsiradék keverékét. Azok viszont, akik el akarták kerülni a kávé kellemetlen mellékhatásait, évszázadokon keresztül olyan kávészerű pótlékokat használtak, mint a cikória.

1905-ben azonban egy korábban kávépörkölő gyakornokként dolgozó fiatalember, Ludwig Roselius felfedezte, hogyan lehet elkészíteni a kávé ízletes, koffeinmentes változatát. A felfedezés után néhány évtized múlva a Harmadik Birodalom vált a koffeinmentes kávé támogatójává. A nácik hatalomra kerülése után a párt vezetői a koffeinmentes kávét ajánlották a koffein – mint méreg – elkerülésére. A koffeintől mentes ital – az árja népesség egészségének megőrzésére hegyezve ki – az állami politika részévé vált.

Ugyanakkor a koffeinmentes kávé története – mint minden más találmányé – kissé zavaros. Egyes források szerint Roselius apjának 1902-es haláláért a túlzott kávéfogyasztás volt a felelős, ezért fia azért találta fel a koffeinmentes kávét, hogy megmentse más kávéfüggők életét. Más történetek alapján azonban a koffeinmentes kávé felfedezése egy véletlennek köszönhető: Roselius egyik kávébabszállítmányát ellepte a tengervíz, és valamilyen módon eltávolította belőle a koffeint, de meghagyta a kávé ízét.

Roselius és munkatársai 1905-ben szabadalmaztatták eljárásukat Németországban, majd a következő évben megalapították a Kaffee HAG nevű cégüket, amely a koffeinmentes kávét luxuscikként forgalmazta. Hamarosan már egész Európában árulták termékeiket, az első világháború után pedig Amerikába is eljutottak.

A ’20-as és ’30-as években Roselius a Harmadik Birodalom egészségügyi és fitness-hóbortjaihoz igazította a koffeinmentes kávé népszerűsítését. Ebben az időben az emberek olyan mozgalmakhoz csatlakoztak, mint a „Lebensreform” (Életreform), amely előírta az olyan stimulánsok elhagyását, mint a koffein. Ez a filozófia nagy hatással volt a náci kormányzás közegészségügyi politikájára, amelyben a koffeinmentes kávé a sokat bálványozott árja nép oltalmazójává vált.

Sokan vitatják, hogy a náci diktatúrának volt a legnagyobb szerepe a koffeinmentes kávé sikerében. A szkeptikusok úgy gondolják, hogy a siker kulcsa a koffeinmentes kávé luxuscikk természetében keresendő. Ugyanakkor találhatunk olyan forrásokat is, amelyek a nácik és a Kaffee HAG gazdaságilag és társadalmilag jövedelmező kapcsolatáról számolnak be. (Atlas Obscura)

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…