• Több tucat amerikai cég diszkriminálja az időseket Facebook-álláshirdetéseivel
  • Az Egyesült Államokban törvényellenes a 40 év felettieket kizárni az álláshirdetésből
  • Az időseknek esélyük sincs jelentkezni az állásra
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

Tavaly februárban a Facebook új szolgáltatással bővült: a cégek közvetlenül a közösségi oldalon keresztül adhatnak fel álláshirdetéseket. Bár még csak alig egy éve érhető el ez a felület, a SourceCon felmérése szerint a Facebook népszerűsége egyre jobban növekszik a munkaadók körében, ugyanis rengeteg potenciális álláskeresőhöz tudják eljuttatni a hirdetésüket. Míg a vezető álláshirdető portál, a LinkedIn „csupán” 530 millió felhasználóval rendelkezik, addig a Facebookot 2 milliárd ember látogatja. A közösségi oldalon a munkaadók könnyen elérhetik célcsoportjukat, megadva a kívánt végzettséget, lakhelyet vagy életkort – ez utóbbi azonban súlyos hátrányban részesíti az időseket, akik az életkori szűrő miatt nem is találkoznak az álláshirdetésekkel.

A ProPublica és a The New York Times vizsgálata szerint több tucat nagyvállalat diszkriminálja az idősebb munkakeresőket azáltal, hogy fiatalabb korcsoportokra szűkített álláshirdetéseket adnak fel a Facebookon, köztük az Amazon, a Verizon, a Golden Sachs és maga a Facebook is. Az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés elősegítése egy 1967-es törvény (Age Discrimination in Employment Act of 1967) értelmében bűncselekménynek minősül az Egyesült Államokban. Bár a Facebook nem vonható felelősségre olyan hirdetésekért, amelyekben a munkaadók életkori limitet adnak meg, azt egyelőre nem lehet tudni, a bíróság hogyan fogja kezelni, hogy a közösségi oldal felajánlja hirdetőinek az életkor beállítását.

Sok cég azzal érvel a Facebook-hirdetés mellett, hogy más médiaplatformokon – mint például a tinimagazinokban – megjelenő hirdetések is bizonyos korcsoportokat céloznak meg. Azonban tinimagazint bárki vásárolhat, míg az életkor szerint szűrt Facebook-hirdetések az idősek számára láthatatlanok.

A Goldman Sachs azzal indokolta az idősebb korcsoportok kizárását, hogy az álláshirdetésre kattintók csupán 25 százaléka 65 év feletti, és közülük szinte senki sem jelentkezik a meghirdetett munkára, így a 18-64 éves limittel a pénzkidobást próbálják megelőzni. Az Age Discrimination in Employment Act of 1967 megengedi, hogy a munkaadó „elfogadható tényezők” – mint például a költség – figyelembevételével olyan álláshirdetést adjon fel, amely bizonyos korcsoportokat kizár, de csak akkor, ha nem kizárólagosan erre a tényezőre hivatkozik.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…