• Az álhírekre való fogékonyság és az oltóanyagokkal szembeni társadalmi ellenállás újabb világméretű járványok okozója lehet
  • A szakértők iránti bizalmatlanság és a technológiai adottságok következtében egy új vírus igen könnyen terjedhet el
  • Az állítások részben a Globális Kockázati Jelentésben megjelölteken alapulnak
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Az oltások minden idők legfontosabb tudományos vívmányának bizonyultak az idők során, hiszen milliók megbetegedését előzték meg, és parancsoltak megálljt a korábban halálos veszélyt jelentő járványoknak. Mindazonáltal e vívmányok veszélybe kerülhetnek a napjainkban egyre növekvő, az immunizálás iránt táplált bizalmatlanság, illetve az álhírek következtében, amelyek még a szakértői hangokat is könnyedén képesek elnyomni.

Itt elsősorban mégsem önmagukban a vívmányoknak az eltűnése az ijesztő, hanem ami azzal jár: drasztikusan romolhat az emberek egészségügyi állapota. Ez olyan esetekben ölthet testet, mint amilyen az Egyesült Államokban és Európa-szerte kitört kanyarójárvány vagy a Pakisztánban és Afganisztánban még mindig jelen levő gyermekbénulás. Vagyis fennáll a veszély, hogy korábban már gyakorlatilag felszámolt járványok térhetnek vissza a 2018-as évben.

Egy Wired-en megjelent cikk szerint már a 2013-as, a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) által jegyzett Globális Kockázati Jelentés (Global Risk Report) is a digitális „futótüzeket” és az emberi egészséggel kapcsolatos hübriszt emelte ki. Bár a digitális információterjedésnek vitathatatlanok az előnyei is, a fenti összefüggésben igen nagy veszélyforrást is jelenthet (ezt a nemrégiben történt Zika- és Ebola-járványokat követő társadalmi, pénzügyi megrendülés is jól illusztrálja). Friss példák 2017-ből: az indiai, Facebookon terjedő oltásellenes kampány vagy a malajziai, kanyaró és diftéria okozta halálesetek. Jól látható a szóbeszédek kitörésének és járványszerű terjedésének veszélye, amely további nehéz terheket ró az egészségügyi szektorra. Szembetűnő a jelenség, hogy az álhírekre való fogékonyság 2018-ban sem mutat csökkenést, és ez a tendencia a szakértőkkel és intézményekkel szembeni bizalmatlansággal hozható összefüggésbe. Amennyiben újabb nagy volumenű járvánnyal kell szembenéznünk, az az 1918-as spanyolnáthajárvány óta felhalmozott (digitális) technológiai és egészségügyi tudásunk próbája is lesz.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…