• Lelki békével, anyagi biztonsággal, örök élettel kecsegtetik a kiszemelteket
  • Nemcsak a gyenge akaratú embereket képesek behálózni
  • Néhány alapvető fortély elég az egyének végső elszigeteléséhez
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

Charles Manson vagy L. Ron Hubbard nevét Magyarországon is sokan ismerik. Előbbi szektavezér az Egyesült Államokban maga a gonoszság egyik megtestesítője, utóbbi sci-fi-író a szintén szektaszerűen működő szcientológiai egyház megalapítója, amely ma is rengeteg tagot számlál világszerte, így Magyarországon is. De vajon mi hajtja az embereket, hogy ezekhez a közösségekhez csatlakozzanak, és ha már ott vannak, miért képtelenek kilépni belőlük?

A pszichológusokat is izgatja a vezetők karizmája
Minden szektában közös, hogy egy karizmatikus vezető irányítja a közösséget, ő az, aki képes meggyőzni az embereket arról, hogy a birtokában van valami olyasminek, amire a többieknek is szükségük van. Lehet ez valamiféle spirituális válasz az élet értelmére, anyagi biztonság vagy csak egy olyan módszer, amivel kiengedhető a fáradt gőz. A pszichológusokat is izgatja, hogy a szektavezérek hogyan képesek ekkora hatást gyakorolni az emberekre – Jon-Patrik Pedersen, a California Institute of Technology kutatója szerint az ígéreteik között a lelki béke mellett sokszor a gazdagság, az egészség, sőt néha az örök életet is szerepel.
A szekták „toborzó” emberei legtöbbször egy apró szívességet, például egy kérdőív kitöltését kérik a kiszemeltektől, majd elkezdenek arról duruzsolni a fülükbe, hogy az életnek van egy magasabb rendű célja, amit ők ismernek és képesek megmutatni. Közben azt sugallják: itt az ideje visszaadniuk valamit a közösségnek ahelyett, hogy önző módon élnek, és állandóan csak „elvesznek” a közösből. Folyamatosan a hibáikat hangsúlyozzák (ilyen például a dohányzás), hogy egyre kisebbnek érezzék magukat, míg a behálózottak egyszer csak eljutnak addig, hogy pénzük, idejük és munkájuk nagy részét ennek a szektának szentelik.
Tévedés lenne azt gondolni, hogy kizárólag a gyenge akaratú, könnyen befolyásolható vagy éppen mentális problémákkal küszködő embereket lehet ilyen módon irányításuk alá vonni. Sőt, sok esetben éppen a racionális, józan gondolkodású egyénekkel van könnyebb dolguk, valószínűleg azért, mert ők bár szeretnek másokkal vitatkozni, nem engednek saját nézeteikből. Azok, akik sokszor kételkednek saját véleményük helyességében, azt is könnyebben észreveszik, ha manipulálni akarják őket.
Korábbi szektatagok beszámolói szerint a kifejezetten erős akaratú, határozott embereket meglepő gyorsasággal képes behúzni egy ilyen közösség.
Innentől már csak meg kell tartani a „híveket”, az önbecsülésük lecsökkentésével, a bankszámlájuk megcsapolásával és a szektán kívüli kapcsolataik felszámolásával, hogy ne érintkezhessenek olyanokkal, akik megkérdőjelezik a vezetőjük világról alkotott vízióját.

Teljesen legatyásodva nehéz új életet kezdeni
Bármilyen szektáról legyen is szó, az emberek hosszú távú megtartásának van néhány alapvető fortélya. Az első az izoláció – az újdonsült tagoknak meg kell szakítaniuk minden kapcsolatot a családjukkal és a barátaikkal, mindenki, aki nem osztja a szekta világnézetét, potenciális veszélyt jelent számukra. A külső kapcsolatok felszámolásával az egyén szociális hálózata szinte teljesen áttevődik a szektán belülre. Mindez nagyon hasonló ahhoz, ahogy egy bántalmazó kapcsolat működik – az egyik fél mindkét esetben olyan erős befolyást gyakorol a másik emberre, hogy annak teljesen leépül az önbecsülése, és egyetlen célja a másik szolgálata lesz. Szintén elvárás a teljes engedelmesség – azzal, hogy a vezető sokszor jelentéktelen apróságnak tűnő parancsait is teljesíteni kell, olyan légkör alakul ki, ahol a hívek gyakorlatilag bármire hajlandóak lesznek. (Elég csak a szektákban elkövetett tömeges öngyilkosságokra gondolni.) A munkavégzés úgyszintén elengedhetetlen, így a tagok folyamatosan túl fáradtak és elfoglaltak ahhoz, hogy legyen erejük megkérdőjelezni a szektavezér céljait és elveit. A legfontosabb pedig a pénz – a tagok vagyonának nagy részére szépen lassan ráteszik a kezüket, ezzel a szekták egyszerre tudják finanszírozni a tevékenységüket és elvenni a kiugrás lehetőségét. Teljesen legatyásodva nehéz új életet kezdeni. A legtöbb esetben a már kiábrándult, kifelé kacsingató tagokat is ez tartja a közösségen belül.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…