• A kokainba forgatott csirkét lenyomta a hullaházi dolgozó
  • Trump csillaga leáldozóban
  • Kelet-Európa is beszállt az álhírek terjesztésébe
Ténygyár-tartalom
8 percnyi olvasnivaló

Lassan köteteket lehet megtölteni az álhírek felismeréséről és kicselezéséről szóló írásokkal – de a helyzet az, hogy még mindig az álhírek állnak nyerésre.

Nem véletlen, hogy az idei évet a Facebook is azzal kezdte, hogy újabb szigorításokat jelentett be az álhírek kiszűrése érdekében. Szükség is van arra, hogy a közösségi csatornákon valamiféle korlátja legyen a szándékosan hamis információk terjedésének, minden jel arra mutat ugyanis, hogy 2017-ben az álhírek még 2016-nál is jobban terjedtek.

A Buzzfeed összeszedte azt az 50 átverést, ami a Facebookon a legnagyobb elérést generálta.

A számok egészen elképesztőek: ez az 50 darab „hír” ugyanis mintegy 23,5 millió megosztást, reakciót és kommentet generált, ami a 2016-ban összeszámolt 21,5 milliós aktivitásához képest valóban érezhető emelkedést jelent.

De mi változott 2016-hoz képest?

Az abszolút első a listán a „Kórházba szállították a bébiszittert, miután egy csecsemőt helyezett fel a vaginájába” – több mint 1,2 millió reakció érkezett erre a „cikkre” tavaly májusi első megjelenésétől december végéig. A második, nem sokkal lemaradva „Az FBI több mint 3000 péniszt talált a hullaházban dolgozó gyilkos otthonában”, a harmadik pedig a „Charles Mansont szabadon engedik” címmel hasító álhír lett, mindkettő jócskán 1 millió fölötti reakciót generálva (a Mansonról szóló cikk mentségére legyen szólva, hogy még jócskán a halála előtt kezdett el terjedni).

Ami feltűnő a listán: a top10-be összesen 1 politikai témájú álhír fért bele, az is a „Trump kiadta a parancsot öt pulyka kivégzésére, amelyeknek Obama megkegyelmezett”. Hálaadás idején Amerikában szokás elnöki kegyelemben részesíteni egyes, az elnök elé citált pulykákat, hogy ne legyen belőlük vacsora, az álhír erre reflektálva tette meg Trumpot gonosz pulykagyilkossá, aki az Obama által felszabadított pulykákra is lesújtott (volna).

2016-ban egyébként még valóban Trump volt az álhírek koronázatlan királya: egyrészt azért, mert minden, neki kellemetlen hírre pusztán annyit reagált, hogy azok „álhírek”, másrészt pedig – bár erre egyelőre nincs hivatalos bizonyíték – jó eséllyel többek közt a célzott, Facebookon terjedő álhírek juttatták végül a Fehér Házba. Talán nem meglepő, hogy ilyen felfokozott kampány mellett 2016-ban az 50 legnagyobb hoax közül 23 volt politikai tartalmú.

2017-ben viszont már más szelek fújtak, az elnökválasztási hisztéria lecsengése után az álhírek visszatértek a maguk „normális” nyomvonalára: 50-ből csak 11 álhír foglalkozott politikával, a többség inkább valamilyen bűntényt tett meg tárgyául.

Így kerülhetett fel a listára például a „Dühös nő vágta le partnere péniszét, mert nem nézett a szemébe szex közben”, „Az idős nő 65 macskáját tanította be arra, hogy kirabolják a szomszédait” és a „Letartóztatták az étterem menedzserét, mert kokainba forgatta a csirkehúst sütés előtt, hogy rászoktassa a vevőket, és több pénzt szerezzen” típusú hírek. A top10-es listán szereplő álhírek közül egyébként kettőnek a címében szerepelt a vagina, kettőében pedig a pénisz szó (és ezen kívül plusz egy szólt teljes egészében péniszekről), egy pedig a női bírókról, akik „férfi ejakulációs törvényt mutattak be” – hagyjuk is, hogy ez mit takar –, elég jól szemléltetve, hogy milyen típusú álhírek hozzák meg az áhított kattintást…

WNDR – 12 az övék a top50-ből

Az álhírek generálásáért egyébként a World News Daily Report (WNDR) tehető a leginkább felelőssé, az oldal nemcsak a fentebb említett, legjobban terjedő első és második cikkért volt felelős, a top50-es listán 12 általuk elindított álhír szerepel.

Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy ebből a 12 hírből 8-at az álhírek leleplezésére szakosodott portál, a Snopes cáfolt meg. Csakhogy míg a leleplezett cikkek közül a két legolvasottabb összesen több mint 2,3 millió reakciót generált, addig a Snopes e cikkeket cáfoló írásaira alig 1 748 reakció érkezett. Vagyis maradjunk annyiban, hogy az álhírek megcáfolása finoman szólva sem túl sikeres…

És az egy dolog, hogy az olyan, direkt e célra szakosodott portálok, mint a WNDR, számolatlanul ontják magukból a hoaxokat. Viszont emellett évről évre egyre őrültebb ütemben jelennek meg az új weboldalak is, amelyek ilyen típusú tartalmakat gyártanak. A Facebook igyekszik szűrni az álhíreket generáló oldalakat, ezért vizsgálják folyamatosan a gyanús tartalmakat megosztó portálokat. A 2017-ben vizsgált 167 oldalból 119 olyat találtak, ami az előző évben még nem létezett.

A tavalyi év abszolút meglepetésembere az amerikai Korry Scherer lett, aki az elmúlt 5 évben legalább 19, saját álhíreket publikáló oldalt hozott létre, ezzel egy teljes hálózatot felépítve. A 2017-es listán pedig – micsoda siker! – már 5 olyan hír is szerepel, amelyek mind az ő birodalmából indultak útnak. Scherer célja saját bevallása szerint eredetileg nem az volt, hogy ilyen álhír-oldalakat működtessen, csak olyan felületeket akart létrehozni, ahol az emberek a saját történeteiket töltik fel fotóval, és a személyességük miatt lesznek népszerűek. Utóbb viszont már elismeri ő is, hogy az ilyen álhírek óriási népszerűségét felhasználva keresett pénzt – a módszer ugyanis jelentős anyagi hasznot hozott neki.

3000 pénisz – kétszer is

2017 egyik fontos tapasztalata volt, hogy Kelet-Európa is kezd felzárkózni a nagy álhírgyárak mellé, ha mással nem is, de a terjesztéssel mindenképpen. A Redcountry.us oldal például azzal a hamis hírrel generált 250 ezer reakciót, amely szerint a saría törvényt Trump mint az 50 államban betiltotta. Az álhír értelemszerűen nem az egyébként Macedóniában bejegyzett oldalról származik, de ráirányította a figyelmet arra, hogy Kelet-Európában egyre több olyan „copycat” oldal működik, amelyek pusztán átmásolnak tartalmakat más portálokról (sokszor a címen és egy bevezető soron kívül semmi mást nem vesznek át), majd ezeket a tartalmakat egymás között vég nélkül osztogatják és terjesztik (időnként egyébként az eredeti álhírek is jelentős torzuláson mennek át a sok másolgatás miatt…). Így fordulhat elő például az, hogy a Buzzfeed top50-es listáján egy álhír kétszer is szerepel, kicsit módosult formában (egyébként a 3000 péniszt rabló hullaházi dolgozó esetéről van szó).

A tavalyi év abszolút győztesét, a bébiszitter kórházba szállításáról szóló „hírt” pedig összesen 39 különböző weboldalra másolták át, ezeken pedig az önerőből szerzett 1,2 millió reakció mellé kapott még 90 ezer újabbat is.

Korpa közé keveredhetnek a valódi hírek is

A Facebook számára tehát óriási kihívás lesz az, hogy vajon sikerül-e megfékezniük a korlátok nélkül terjedő álhíreket, és lokalizálniuk azokat az oldalakat, amelyek terjesztik őket (ami tényleg nem egyszerű feladat, hiszen folyamatosan újabbnál újabbak jelennek meg). Jelenleg úgy néz ki, hogy általában véve a híroldalak megjelenítésének korlátozásával akarják ezt a problémát megoldani – ami azonban azt is eredményezi, hogy az álhírek mellett a hírek is eltűnnek fokozatosan az emberek hírfolyamából, ez viszont a tájékozódást, a tények megismerését is nehezíteni fogja.

Pedig fontos lépés lenne az álhírek terjedésének megfékezésében, ha valahogy sikerülne hasonló olvasottságot generálniuk az ezeket a hazug információkat terjesztő cikkeket leleplező írásoknak is – csakhogy a Snopes példája azt mutatja, hogy ettől is fényévekre vagyunk még. A szakemberek azonban bíznak abban, hogy idén már kevesebb ember kattint olyan cikkekre, amelyek már címüket elolvasva is agyrémnek tűnnek (ami mondjuk a bébiszitteres sztoriból kiindulva eléggé kétséges), vagy legalább tudatosabban kezdik el figyelni azokat az oldalakat, amelyek az álhírek megcáfolásával foglalkoznak.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…