• Sokat beszélnek a magyarok az interneten Mészáros Lőrincről, Andy Vajnáról, Tiborcz Istvánról, Simicska Lajosról és Garancsi Istvánról, az új magyar elit tagjairól
  • A vélemények többsége erősen negatív, az kormány kedvenc üzletembereit strómanoknak vagy oligarcháknak tartja a véleményt formálók többsége
  • A legjobban Mészáros Lőrincz Zuckerberg-nyilatkozata és Kósa Lajos anyjának sertéstelepe verte ki a biztosítékot a közösségi médiában
Ténygyár-tartalom
10 percnyi olvasnivaló

A Ténygyár felkérésére az Y-nsight social listening kutatócég 2017 januárjától egy éven keresztül vizsgálta, hogyan jelennek meg az új magyar gazdasági elit szereplői az online beszélgetésekben – a közösségi médiában, a blogszférában és a kommentekben. A kutatásból kiderül, hogy a magyarok kifejezetten sokat foglalkoznak az általuk leginkább oligarcháknak és strómanoknak tartott üzletemberekkel. Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Tiborcz István, Simicska Lajos és Garancsi István kapcsán leginkább a meggazdagodásuk körülményeit, a politikai kapcsolataikat és az ehhez kapcsolódó korrupciót tartják érdekesnek.

„Én inkább Mészáros Lörincnek vagy Habony Árpádnak utalnám a fizetésem. Legyen stadion és kisvasút minden faluba, és világitson Tiborcz Pista…

Legyen mindenki fideszes, egyen narancsot vagy aranyat, mint Andy Vajna felesége Vajna Timi… Legyen az ország államformája Magyar Nemzeti Elmegyógyintézet 😊:-)”

Hogy az oligarchák érdeklik a magyarokat, nem kérdés: erről árulkodik, hogy egy év alatt 127400 bejegyzés született a témában. A beszélgetésekben azonban ennél kevesebben vettek részt: egy kommentelő ugyanis átlagosan hétszer szólt hozzá a témához. Akiket tehát az új elit érdekel, nem elégszenek meg egy kommenttel, hajlandóak akár hevesen is vitatkozni róluk.  A bejegyzések 67%-a online cikkekben és az azokra érkező felhasználói kommentekben jelent meg, míg 33%-a a közösségi média platformjain és blogokon. A diskurzusokban összesen több mint 18 ezer ember vett részt, túlnyomó többségben (74%) férfiak; a kutatásból úgy tűnik, nők kevésbé szívesen szólnak hozzá az új elit ügyéhez.

 


Aligha meglepő, hogy a bejegyzések többsége negatív hangulatú, a kommentek alig több mint egytizede (10,5%) nyilatkozik pozitívan az új elitről. Az is egyértelmű, mi a magyarok problémája Mészárossal, Garancsival, Simicskával és társaikkal: a megnyilvánulások harmada ugyanis korrupcióval, lopással vagy mutyizással kapcsolatos.

„Azt kellene megérteni, hogy Mészáros vagyona a többszörös túlárazásból származik. Ez csak Orbánengedélyével tud működni és direkt károsítja az adófizetőket! (…)”

„(…) Ez korrupció, és teljesen törvényes is. Ahogy Andy Vajna kaszinókoncessziója is törvényes, mégis hányadék korrupció. Meg a trafik-törvény is. A NER nem korrupt, az az MSZP volt. A NER maga a korrupció, hiszen a jogszabályokat igazítják a holdudvaruk érdekeihez.”

Máshogy látja a jelenséget néhány elkötelezett kormánypárti szavazó – a kommentek elemzéséből ugyanis egyértelműen az derül ki, hogy a pozitív megnyilvánulások a Fidesz támogatóihoz köthetők. Szerintük Mészárosék nem oligarchák vagy strómanok, hanem „hazafias üzletemberek”, akik legnagyobb előnye, hogy személyük nem köthető baloldali pártokhoz. Néhányan még azzal is egyetértenek, hogy szükség van egy „erős, magyar gazdasági elit” megjelenésére.

„Nyolc éve,amikor minden pályázatot külföldiek nyertek,semmi baja sem volt a HVG-nek!!!Mi a legnagyobb bajotok Mészáros Lőrinccel???Az,hogy MAGYAR!!!???Hol nyerjen,ha nem a saját hazájában???”

A bejegyzések hangulatának időbeli alakulása azt jelzi, hogy a semleges nyelvezetű bejegyzések együtt mozognak a negatívakkal. Ennek oka, hogy a semleges médiahírekre érkeznek az indulatos, negatív és nem ritkán obszcén reakciók.

Ki a legnépszerűbb oligarcha?

Az új magyar elit gazdagodásáról nem általánosságban beszélnek a magyarok, hanem többnyire egy-egy kiemelt szereplővel és annak ügyeivel foglalkoznak. Ha csak azokat a bejegyzéseket vizsgáljuk, amelyek a fenti nevek (Mészáros, Tiborcz, Simicska, Garancsi, Vajna) nélkül, általánosságban foglalkoznak oligarchákkal és strómanokkal, akkor csupán 16232 bejegyzést találunk, ami a hozzászólásoknak alig több mint egytizede.

A legjobban Mészáros Lőrinc foglalkoztatta a magyarokat a vizsgált időszakban. Felcsút polgármesterét, a gázszerelőből lett milliárdost 79 ezer alkalommal említették a felhasználók. A legtöbb kommentet – és indulatot – Mészáros azon nyilatkozata váltotta ki, amelyben okosabbnak nevezte magát Mark Zuckerbergnél, ugyanis a statisztikák szerint Orbán Viktor miniszterelnök barátjának gyorsabb ütemben nőtt a vagyona 2017-ben, mint a Facebook alapítójának. A kommentelőknél nem váltott ki feltétlen tetszést az a hír sem, hogy Mészáros Lőrinc egyetlen év alatt 100 milliárd forinttal növelte a vagyonát.

 

„A csávó olyan tehetséggel szereli a gázkazánokat, hogy a tavalyi évben olyan ütemben gazdagodott, mint Mark Zuckerberg. Hiába, Magyarország gázmű szerelő nagyhatalom”

Andy Vajna az egyetlen a vizsgált üzletemberek közül, aki nem csupán kétes ügyeivel kelti fel az emberek érdeklődését. Médiaérdekeltségeinek, illetve felesége, Vajna Tímea folyamatos bulvászerepléseinek köszönhetően a Vajnáról szóló diskurzus jellege különbözik a többi oligarcháétól. Vajna neve leggyakrabban akkor kerül szóba az interneten, amikor televíziós és rádiós személyiségek, illetve színészek véleményt nyilvánítanak vele kapcsolatban, valamint ha az érdekeltségébe tartozó csatornákon a kormány kommunikációjával ellentétes hangot ütnek meg. Jelentősen növekedett például a kommentek száma akkor, amikor Sebestyén Balázs a Vajna által tulajdonolt Rádió1 reggeli műsorában kritizálta a CEU-ügy kapcsán a kormány lépéseit, illetve amikor mozgalmi dalokkal jelentkezett Viktor és Lőrinc napja alkalmából.

„Tv2. Csatorna kizárva!!!!!! Vajna szennycsatornát nem nèzek!!!!”

 „Balázséknak nagyobb a hatalma, mint Andy-nek. Andy-nek marha sok pénze van, Balázséknak meg hatalmas kedveltsége országszerte. (…)”

Tiborcz István és Garancsi István személye Mészárosnál és Vajnánál kevésbé érdekes az online médiában aktív felhasználók számára. Tiborcz elsősorban az FBI által kőrözött, számos titkosszolgálati ügyben aktív Gaith Pharaonnal kötött üzletei, illetve a 2015-ig tulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. feltételezett korrupciós ügyeivel kapcsolatban került célkeresztbe, míg Garancsi kapcsán az váltott ki indulatokat, hogy budapesti villanyoszlop-hirdetéseivel két évig oszlop- vagy közterület-használati díj fizetése nélkül keresett pénzt.

„:””:D a fidesz által eddig feltárt bűnösök listája Orbán Ráhel férje cégének korrupciós ügyében: Gyurcsány, Bajnai, Simicska… 😀 😀 😀 Ezek hárman kényszerítették Tiborc Istvánt hogy lopjon! 😀 :D”

„Akarsz röhögni? Polt Péter vizsgálja Tiborcz István ügyét, aki Orbán Viktor veje. Harsány röhögés hallatszik ki egy épületből, amire ez van kiírva nagy betűkkel: Legfőbb Ügyészség. A valaha jobb társaságot megélt műemlék”

Simicska Lajos Orbán Viktor miniszterelnökkel való emlékezetes szakítása után úgy tűnik, nemcsak a gazdasági életben vesztett pozíciókat, de a kommentelőknél is. Simicskával kapcsolatban elsősorban a sajátos politikai véleménynyilvánítása sarkallta vehemens kommentelésre a netezőket: a róla szóló bejegyzések ugyanis megsokszorozódtak, amikor október 3-án saját hirdetőfelületeire felfújta szállóigévé vált mondatát, miszerint „Orbán egy geci”; majd még nagyobb kiugrást ért el, amikor megjelent az Állami Számvevőszék jelentése, ami szerint a Jobbik kedvezményesen használhatta Simicska plakáthelyeit.

Az oligarchák megítélése tekintetében nincsen érdemi különbség: a magyarok egyöntetűen elutasítják az új elit tagjait. A képzelt népszerűtlenségi listát – legalábbis az online kommentelők között – Tiborcz István vezeti, a legpozitívabb szereplő pedig Andy Vajna, akinek elsősorban a feleségéhez köthető tartalmak váltottak ki szimpátiát bizonyos kommentelőkből.

 

Ha már a „stróman” az új elit szinte állandó jelzőjévé vált az online beszélgetésekben, érdemes feltérképezni azt is, kihez kötik a politikai elit tagjait a magyar kommentelők. Orbán Viktor neve a bejegyzések közel ötödében, míg a korrupció elleni harcot zászlajára tűző és azzal kampányoló Jobbik az oligarchákkal kapcsolatos bejegyzések több, mint 8 százalékában szerepel. Érdekesség, hogy Soros György neve egy hozzá nem kapcsolódó ügycsoport kapcsán is több mint tízezer alkalommal került elő. Az Amerikában élő magyar üzletember tehát olyan meghatározó szereplő lett a hazai közéletben, hogy lényegében bármely politikai kérdés kapcsán őt kezdik emlegetni a felhasználók. Azt egyelőre csak néhány kutatás vizsgálta, mennyire működik a csaknem 30 milliárd forint közpénzből folytatott Soros-ellenes kampány, abban azonban már biztosak lehetünk, hogy ennek hatására Soros személye az egyik legfontosabb politikai témává vált az online térben.

„felcsuton van lové….lopott…amit a többi magyartól loptak rl orbán meg a stromanja”

„Szerintem Meszaros Lorincet kell megvalasztani miniszterelnoknek, hogy az orszagot is ugy felfutassa, mint a sajat bizniszet! Orban egy balfasz, hetszazezer forint megtakaritasa van, erre az emberre bizzuk az orszagot? Nekem tobb megtakaritasom van. Csak Meszaros lehet a valasztasunk, hiszen O a legokosabb ember ebben az orszagban.”

„(…) A gázszerelő nem ám befektetés, elemzés, meg hasonló libsibolsi trükkel gazdagodott meg, az ilyesmi megmarad a Soros féléknek. pfff”

„Amig Simicska a fideszt penzelte,az akkor volt bun,most a jobbikot ugyanugy simlisen penzeli,a ket hasonszoru harca ez,koze nincs a demokraciahoz!”

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…