• A védikus papok már gyermekkoruktól több, 40 000 szótól 100 000 szóig terjedő szanszkrit szöveget memorizálnak és szavalnak
  • Szürkeállományuk sűrűsége tipikusan magasabbnak bizonyult más embertársaikhoz képest
  • Az eredmények Dr. James Hartzel kutatásán alapszanak
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A hivatásos védikus papok Indiában már gyermekkoruktól kezdve, körülbelül tíz éven keresztül tanulják az ősi hagyományokon nyugvó szanszkrit szövegek memorizálását és szavalását. Ezek a tanulmányok magukban foglalnak több, 40.000 szótól 100.000 szóig terjedő szöveget – azok precíz kiejtésével és pontos tartalmi elemeivel a fókuszban.

A Harvardon és a Columbián indiai tanulmányokat végzett Dr. James Hartzel (aki az olaszországi Trentói Egyetemen kognitív idegtudományokat is tanult), munkájában kimutatta, hogy az emberi agy teljesítménye (memória, kognitív képességek stb.) jelentősen megnőhet szanszkrit szövegek elsajátításával. Vizsgálatai a szürkeállomány sűrűségét, az agykéreg vastagságát, a fehérállomány szerkezetét tárták fel, kontrollváltozók bevonásával. A tesztek az előbbi kettő különös vastagságát mutatták ki a tárgyalt papok esetében. A kutató egyébként testvére hatására ismerkedett meg a keleti kultúrával, részben ennek hatására is kezdte el a Harvardon a szanszkrit tanulmányozását, tudva, hogy mind a buddhista, mind a hindu hagyományok is mélyen gyökereznek abban. Mindemellett az eredeti jelentések megismerésének vágya is hajtotta, hiszen saját bevallása szerint a számtalan angol fordítás és szekunder irodalom elmosta azokat.

Hartzel a szanszkritot egyébként nem a hagyományos módon tanulta, jótékony hatását azonban így is érezni vélte mentális képességeinek tekintetében. Minthogy az idegtudományok terén is képzettséget szerzett, tapasztalatait a nyelvvel kapcsolatban tudományos alapokra akarta helyezni. Ennek szellemében kutatásába huszonegy hivatásos – Shukla Yajur – védikus papot vont be a Delhi-régióból, egy huszonegy fős kontrollcsoport felállítása mellett, a kettő nem, kor, etnikum, többnyelvűség, képzettség, valamint kéz- és szemdominancia tekintetében megegyezett egymással.
A kapott eredmények alapján az agykéreg több mint 10%-a (!) magasabb szürkeállomány-sűrűséget mutatott a papok esetében. Az összesített eltérés példa nélküli a két csoport agyi felépítésében. Ezek az eredmények bizonyítják agyunk szinte végtelen kapacitását a strukturális változásra és alkalmazkodásra. Más kutatásokon alapuló további tanulmányok is rendelkezésre állnak, amelyek bemutatják, hogy az agy szürkeállományának sűrűsége hogyan képes növekedésre azokon a területeken, amelyek egyébként károsodásukkal az Alzheimer-kórt és más agyi megbetegedéseket is előidézhetnek.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…