• Azt vizsgálták, milyen befolyással van a klímaváltozás az ember pszichéjére
  • Az egoista, az altruista és a természetért aggódó
  • A természetért aggódóknak nagyobb a felelősségtudatuk a bolygóval kapcsolatban – akár a depresszióig is eljuthatnak
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A klímaváltozás környezeti hatásairól már számos információ áll rendelkezésünkre, az azonban kevésbé ismert, hogy a klímaváltozás milyen befolyással van az ember pszichéjére.

Az Arizona Egyetem kutatói utóbbi kérdéssel kapcsolatban végeztek felmérést, ennek során kiderült, hogy akik hajlamosak inkább a környezetért aggódni, nehezebben viselik a klímaváltozást, ezzel szemben kevésbé hatják meg a környezeti katasztrófák azokat, akiknek inkább saját jólétük a fontos. A kutatók szerint az emberek pszichológiai reakciója a klímaváltozásra nagyban függ attól, hogy milyen típusú aggodalmat mutatnak a környezettel kapcsolatban. Három típusú aggodalmat különböztettek meg: az első, az egoista típusú aggodalom azokra jellemző, akiket az érdekel leginkább, milyen egészségügyi problémájuk alakulhat ki a környezeti hatások által. Azok kerültek a második kategóriába, akik inkább a felnövekvő generációk sorsa, az emberiség jövője miatt aggódnak, ők az altruista típusúak. A kutatók megkülönbözetik továbbá az elsősorban a természet iránt érzékeny, az állatokat, növényeket féltő, értük aggódó embereket.

Ez utóbbi típus képviselői, a természetért nagyfokú aggodalmat mutatók azok, akiket a leginkább megérint a klímaváltozás és annak velejárói, náluk még depresszióra utaló jeleket is találtak a kutatók. A másik két kategóriába sorolt válaszadók semmiféle stresszt, idegeskedést nem mutattak a jelenséggel kapcsolatban, őket jóval kevésbé érinti érzékenyen a téma.

A természetért aggódóknak nagyobb a felelősségtudatuk is a bolygóval kapcsolatban, leginkább ők érzik fontosnak az újrahasznosítást és az energiatakarékosságot, de azok is hajlandóságot mutatnak a környezettudatos életmódra, akik a gyermekeik jövőjéért aggódnak elsősorban.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…