• Minden gazdasági fellendülés és válság során változik az elvárás
  • Az adatok alapján 4 karaktercsoport különíthető el
  • A munkahelyi kultúrához illeszkedő, tökéletes vezető kiválasztása továbbra is komplex feladat marad
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Az, hogy milyen készségeket keresünk a vezetőinkben, minden gazdasági fellendülés és válság során változik. A régebbi megközelítések jellemzően a vállalati érdekek és a piaci működés közgazdasági alapú tanulmányozása felől közelítették meg a vezetőkkel szembeni elvárások kérdését. Ezzel szemben a Russel Reynolds és a Hogan Assessments egy merőben újtípusú vállalkozásba fogott: 5 millió vezető beosztású emberről gyűjtött adatokra építve végeztek pszichometrián (a mentális képességek és folyamatok tudományos mérésén) alapuló vizsgálatokat. A rendelkezésre álló hatalmas információmennyiség részletes képet adott arról, hogy milyen tulajdonságokkal, képességekkel rendelkeznek a vezető beosztásúak.

Clark Murphy, a Russel Reynolds CEO-ja 30 éves tapasztalata alapján úgy érzi, a vezetők feladatai jellemzően sokrétűek, nagy felelősséggel és sokszor jelentős kihívásokkal járnak. Ugyanakkor úgy véli, ha a megfelelő készségekkel és tudással rendelkező irányítót választunk, azzal sok kockázattól és bukási lehetőségtől óvjuk meg cégünket.

De mi tesz valakit karizmatikus vezetővé? Az adatok alapján 4 karaktercsoport különíthető el:

1. Az újítások hatására képesnek kell lennie a fennálló rendszer megváltoztatására, a vállalat számára leginkább kedvező területen, ütemben és módszerekkel.
2. Előre számol a lehetséges kockázatokkal, és kihasználja a kínálkozó lehetőségeket, minden helyzetben elsősorban a vállalat érdekeit tartva szem előtt.
3. Biztosítja, hogy céltudatossága és kitartása nem fordul át önámításba, meghallgatja és elfogadja mások – mind a cég, mind saját személyes fejlődéséhez elengedhetetlen – tanácsait.
4. Támogatja, motiválja és inspirálja a beosztottakat, képes osztozni az elismerésben és mások sikerét hirdetni, annak érdekében, hogy a vállalat magasabb célokat tűzhessen ki maga elé.

A felsorolt képességeken keresztül nemcsak sikeresebben válogathatunk a CEO-jelöltek közül, de a vezetők csoportjának működését is jobban megérthetjük. Az adatokon alapuló kutatások hatására vezetők egy új generációja előtt nyílik meg a sikerhez vezető út. Természetesen egy adott vállalat profiljába és a munkahelyi kultúrához illeszkedő, tökéletes vezető kiválasztása továbbra is komplex feladat. Ugyanakkor biztos, hogy a hatalmas adatállományra támaszkodó, tudományos módszereket is alkalmazó kutatás ezen a területen is bővíti eddigi ismereteinket.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…