• PAL, a nemtelen android
  • De vajon PAL fiú vagy lány akar-e lenni?
  • A gyerekek többsége szerint jó döntés önmagunknak lenni
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Az új kutatások szerint a gyermekek rugalmasabban gondolkodhatnak a nemi identitásról, mint azt korábban gondolták.

A PAL egy élőszereplős sorozat, ahol egy Anne nevű fiatal tudós arra programozza az emberszerű androidját, hogy válasszon magának gendert. Egy epizódsorban PAL felfedezi, milyen a gyerekkor, és mindezt megteszi mindkét nem nézőpontjából. Végül nem fogadja el a bináris nemi identitást, és úgy dönt, hogy inkább simán önmaga lesz.

Sara Beck – a Vanderbilti Egyetem fejlődéstudományi doktorandusza – és csapata kísérleti tanulmányt végeztek a 8-10 évesek körében interjúk segítségével (15 lányt és 6 fiút vonva be). A kutatók és a résztvevők közösen vitatták meg a műsornak azokat a szegmenseit, ahol PAL a nemi identitásokat vizsgálta. PAL különböző szituációkban csatlakozik a barátaihoz, beleértve egy iskolai táncot is, ahol a fiúk és lányok a terem két külön oldalán helyezkednek el.

A résztvevőktől megkérdezték, hogy szerintük PAL-nak választania kell-e, hogy fiú vagy lány akar-e lenni, és ha igen, ha nem, miért? Feljegyezték a gyermekek válaszát, és megvizsgálták a nemi sztereotípiákkal kapcsolatos attitűdjeik rugalmasságát a megtekintés előtt és után.

„Eredményeink arra engednek következtetni, hogy ilyen jellegű, nem nélküli karakterek bemutatása és a gyerekeknek a karakterek nemi identitásával kapcsolatos egy-egy beszélgetésbe való bevonása potenciálisan ösztönözheti a rugalmasabb gondolkodást azoknál, akik merev nemi sztereotípiákkal rendelkeznek” – mondja Sara Beck.

Arra a kérdésre, hogy PAL-t milyen neműnek gondolják, a gyerekek fele azt válaszolta, hogy nincs neme, annak ellenére, hogy ilyen válaszlehetőség nem volt. Az egyik gyerek azt mondta: „Nem hiszem, hogy választani kellene, PAL fiú-e vagy lány, ő inkább csak PAL.”

A kutatók azt találták, hogy azok a gyerekek is rugalmasabbak lettek a felvételek megnézése után, akik eredetileg úgy vélték, hogy PAL-nak nemet kell választania magának. Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak PAL végső döntéséről, a gyerekek többsége pozitívan reagált: „Jó döntés önmagadnak lenni.”

Néhány kivételtől eltekintve a gyerekműsorok szereplői egyértelműen elkülöníthetők a genderüket tekintve. A fiúkat tipikusan intelligensebbnek és agresszívebbnek, míg a lányokat inkább érzékenyebbnek és kapcsolatorientáltként ábrázolják.

„Láthattuk, hogy a gyermekek jól ismerik a társadalom elvárásait a bináris nemi identitáson alapuló magatartás tekintetében – összegezte a tapasztalatokat Beck. – De ígéretes felfedezés, hogy olyan sok gyerek volt empatikus egy olyan személlyel szemben, aki nem illeszkedett egy bináris nemi szerephez.”

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…