• A nyelvtanulás kontextusa hatással van a tanult nyelv felhasználására
  • Anyanyelvünket általában érzelmekkel telített közegben tanuljuk meg
  • Egy idegen nyelv sok esetben lehetőséget ad egy taktikusabb nézőpont felállítására
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A nyelv a kommunikáció alapja, az élet minden területén fontos szerepet tölt be, így nem meglepő, hogy mint eszköz igen komoly hatással van használóira. Különböző pszichológiai kísérletekben több irányból is megközelítve vizsgálták a nyelvi korlátok hatásait a valóság érzékelésére, de arról, hogy a magasabb szintű ismereteiket befolyásolhatja-e több nyelv ismerete, már kevesebb információ áll a rendelkezésünkre.

Korábban az volt az általánosan elfogadott feltételezés, hogy a megértés ugyanazt hozza eredményül minden, a feldolgozó fél által beszélt nyelven. Egy új kutatás szerint azonban ez nem feltétlenül igaz. A két vagy több nyelven beszélő emberek valójában képesek különféleképpen interpretálni a tényeket, annak függvényében, hogy melyik nyelvükön kerülnek velük kapcsolatba.

Az említett kutatás során az anyanyelv és egy később megtanult idegen nyelv hatásait vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a pozitív állításokat nyelvtől függetlenül hajlamosabbak voltak igaznak ítélni a vizsgált személyek, de a negatív állításokra való reakcióikat befolyásolta, hogy milyen nyelven voltak megfogalmazva. Általában a negatív állításokat olyan esetekben azonosították helyesen, ha azok a kísérletben részt vevő személy anyanyelvén voltak megfogalmazva. Ezzel szemben ha az alanyok másodlagos nyelvükön hallották ugyanazt a negatív állítást, akkor meglepő módon sok esetben védekezésképpen elutasították annak az igazságát, pedig tisztában voltak a válaszuk helytelenségével.

Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy mivel az anyanyelvünket egy sokkal intimebb, érzelmekkel telítettebb közegben tanuljuk meg, annak felhasználása is ezeket a jegyeket fogja tükrözni, míg egy másodlagos, tanult nyelv nagyobb elméleti távolságot tesz lehetővé, ami többek között távol tarthat minket a kellemetlen igazságoktól, illetve jobb esetben elősegítheti a minél racionálisabb gondolkodást.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…