• A kurkumin gyulladásgátló hatása megvédheti idegrendszerünket a degenerációtól
  • A kurkumint szedő kísérleti csoport és a placebót kapó kontrollcsoport között szignifikáns különbség alakult ki
  • A viszonylagosan alacsony mintaszám miatt az eredmények csak óvatosan értelmezendők
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Az elkövetkezendő években az egekbe ugorhat a curry népszerűsége, a legújabb kutatások ugyanis arra mutattak rá, hogy a kurkumin gyulladásgátló hatása megvédheti idegrendszerünket a degenerációtól.

A kurkumin az indiaiak kedvelt fűszernövényében, a kurkumában megtalálható polifenol, amelyet ételízesítésre, tartósításra, színezékként és gyógynövényként is használnak. A kurkuma festi sárgára a curryt, de manapság az ízületek gyógyításában is nagy szerepet kap.

A kurkuminnak jelentős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van, és ez védi az idegrendszert. Korábbi tanulmányok azt találták, hogy az indiai lakosság körében, ahol jelentős a curry fogyasztása, az Alzheimer-kór gyakorisága is lényegesen alacsonyabb. Kapcsolatot fedeztek fel a curry fogyasztása és a jobb kognitív teljesítés között is.

Habár nagyon ígéretes kutatásokat végeztek a kurkumin agyra gyakorolt jótékony hatásával kapcsolatban, a kezdeti kísérletek negatív eredményekkel is szolgáltak. Azonban a kurkumin biológiai hasznosulásának korlátozottsága és a már demenciától szenvedő tesztalanyok mind-mind hozzájárulhattak ezekhez a kedvezőtlen eredményekhez.

Nemrégiben viszont Small és munkatársai kettős vak, placebóval kontrollált kísérletet végeztek 40 kísérleti alany részvételével a kurkumin biológiai hasznosulását vizsgálva. 21 résztvevő a Theracurmin nevű készítményt, 19 pedig placebót kapott, naponta kétszer. A kísérlet elsődleges eredményének tanúsága szerint a verbális és vizuális memória javult, a másodlagos eredmény alapján pedig a figyelemre is pozitív hatást gyakorolt a kurkumin.

A kísérlet időtartama 18 hónap volt – a kurkumin hosszú távú kognitív hatásainak vizsgálatát célozva –, az eredményeket pedig pozitronemissziós tomográfiával (PET) támasztották alá. A PET-vizsgálat arra mutatott rá, hogy a hangulatért és memóriáért felelős agyi területeken felhalmozódott az amiloid peptid és a tau-protein, ez pedig a memória és a figyelem javulásához vezetett.

A kurkumint szedő kísérleti csoport és a placebót kapó kontrollcsoport között szignifikáns különbség alakult ki a „Consistent Long-Term Retrieval” pontszámok tekintetében. Ez a teszt az alanyoknak arról a képességéről ad számot, hogy milyen mértékben képesek megszilárdítani az új információkat, illetve visszaidézni azokat bizonyos idő elteltével.

A kísérlet megállapításai szerint a biológiailag jól hasznosuló kurkumin napi bevitele hosszú távon javítja a memóriát a középkorú vagy idősebb, nem demens felnőttek körében, ezenkívül kevesebb kóros felhalmozódáshoz vezet az amygdala és a hipotalamusz területén.

Az amygdala nevű agyterület az emlékek feldolgozásáért, a döntéshozásért és az érzelmi válaszokért felel. A hipotalamusz az idegrendszert köti össze az endokrin rendszerrel, így az érzelmi válaszok kialakításában játszik szerepet. Valamint a hipotalamusz van hatással olyan idegsejtekre is, amelyek az Alzheimer-kórban részt vevő agykérgi területeket idegzik be.

A viszonylagosan alacsony mintaszám miatt az eredmények csak óvatosan értelmezendők, így pedig korlátozott az általánosíthatóságuk is, de a kísérletnek számos előnye van. A relatíve hosszú kezelési időtartam és az érzékeny kognitív mérések további kutatásokhoz adnak alapot.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…