• A mesterséges intelligencia hatással van a gazdasági vezetésre is
  • Át kell gondolnunk a hatékony vezetésről alkotott fogalmaink lényegét
  • Az alázatosság, az adaptálódás és a tiszta elképzelés elengedhetetlen
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Többféle álláspont létezik arról, hogy miképpen értékeljük a mesterséges intelligencia szerepét a világban: felfoghatjuk az emberi munkahelyek elleni fenyegetésnek, illetve azok megreformálására szolgáló lehetőségnek.

Az tagadhatatlan tény, hogy manapság a gyári munkásokat egyre több helyen gépek helyettesítik, egyes kutatók szerint azonban elhamarkodott azt a következtetést levonni, hogy csak ezekre a munkahelyekre lesz nagy hatással a mesterséges intelligencia, ugyanis a gazdasági vezetők munkáját is meg fogja változtatni. Az olyan „kemény” elemeket, mint az információfeldolgozás, nagy valószínűséggel kezelni tudja majd, így a „puha” elemek, mint a célkidolgozás és a kooperatív munkához szükséges tulajdonságok nagyobb hangsúlyt kapnak a piaci életben. Az akarat és az erő helyett a kognitív képességek fogják meghatározni a jó vezetőt.

Egy 2015-ös kutatás szerint az ipari szerkezet nagy, gyorsan bekövetkező átalakuláson megy keresztül, így át kell gondolnunk a hatékony vezetésről alkotott fogalmaink lényegét. Az olyan tulajdonságok, mint a területen szerzett mély tapasztalat, a döntésképesség, az autoritás és a rövid távú feladatokra való koncentrálás, elveszítik a jelentőségüket. Az adaptálódási képesség, a jövőre vonatkozó elképzelés és a folyamatos elköteleződés válik fontossá.

A jövő vezetőinek képeseknek kell lenniük az alázatra, vagyis hajlandónak arra, hogy másoktól is tanuljanak, a szervezeten belül és kívül is; hogy tisztában legyenek azzal, amit nem képesek véghezvinni, és hogy azt a dolgot egy alacsonyabb státuszú ember el képes végezni. Tehát meg kell érteniük, hogy azok, akik a vállalati hierarchiában lejjebb vannak, vagy kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, ugyancsak képesek lényeges pontokon közreműködni a döntésekben.

A vezetőknek folyamatosan adaptálódniuk kell, az innovációra nyitottan, a lehetőségekre és a veszélyekre hatékonyan válaszolva. A jövőre vonatkozó tiszta elképzelés mindig is fontos volt a piacon, azonban a mesterséges intelligencia előretörésével még hangsúlyosabbá válik, hiszen nehezebben követhető az alkalmazottak számára, mit is kéne tenniük és miért. Az Amazon, a Tesla és a Google mind-mind tiszta elképzeléseket fogalmaztak meg, még a rövid távú bizonytalanság időszakaiban is.

A vezetőknek folyamosan kapcsolatban kell lenniük a környezetükkel, amelynek segítségével így összehangoltan tudnak együttműködni, ahogy ezt a munkavállalókra is ki kell terjeszteniük. Akkor válik ez különösen fontossá, amikor kihívásokkal kell szembenéznie a vállalatnak. Ehhez segítségül szolgálhatnak a belső digitális programok, amelyek rögzítik a munkavállalók észrevételeit, illetve válaszadásra is lehetőséget adnak.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…