• Egyre bővül a viselhető eszközök piaca
  • Olyan funkciókat láthatnak el, amelyek jelentősen megkönnyítik mindennapjainkat
  • A jövőben ezek az eszközök képezhetik a hidat szinte az összes egyéb eszközünk és köztünk
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Az Apple mindig is az élmezőnyben járt az előre mutató, személyes felhasználásra szánt elektronikus eszközök fejlesztésében. Nincs ez másképp az okosórák esetében sem, amelyek – bár napjainkban még – egyáltalán nem olyan elterjedtek, mint az okostelefonok, de az Apple már most is hozzávetőlegesen a felét birtokolja ennek a piaci szegmensnek. Ez egyrészt főleg annak köszönhető, hogy a marketingstratégiát az egyre divatosabbnak számító egészséges életmód köré építették ki, másrészt nagyon könnyen befogadható módon ad ízelítőt a digitális személyi asszisztensek által kínált szolgáltatásokból, amelyek a jövőben valószínűleg valamilyen módon egyre inkább szerves részét képezik az életünknek.

Mivel az okosórák méretükből kifolyólag csak korlátozottan képesek az információk vizuális közvetítésére, fontos kérdés, hogy az applikációk hogyan képesek kihasználni az e korlátok által behatárolt lehetőségeket. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy nem úgy kell tekinteni az okosórákra, mint ha önálló készülékek lennének, hanem inkább úgy, mint ha a már meglévő készülékeink szolgáltatásait bővítenék ki. Célja elsősorban az egyéb eszközökön futó applikációkról nyújtott tájékoztatás, és itt jön a képbe a digitális személyi asszisztens mögött dolgozó mesterséges intelligencia: a rendelkezésre álló adatok alapján a felhasználó számára a lehető legjobb módon igyekszik kihasználni a pár négyzetcentiméternyi helyet a tájékoztatás érdekében.

A korlátok átlépésének és a kényelem fokozásának egy lehetséges módja, hogy a viselhető eszközökön általában használatos gesztusvezérlést a fejlesztők hangvezérléssel bővítik ki. Ennek, bár szintén vannak korlátai – például idegenek között valószínűleg kényelmetlen és nem túl biztonságos a használata, illetve a nagy háttérzaj ronthat a feldolgozás pontosságán –, de privát, zárt térben, például lakásban vagy autóban nagymértékben megkönnyíthetik az ilyen eszközök használatát.

Az, hogy ez a technológia szó szerint olyan könnyen hozzáférhetővé válik, mintha csak ránéznénk az óránkra, a jövőben jelentősen kibővítheti a viselhető eszközök funkcióit, főleg, ha olyan technológiákkal kombinálják őket, mint a szintén most beinduló virtuális, illetve kiterjesztett valóság.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…