• A szerencsesüteménynek semmi köze Kínához
 • Napóleon kifejezetten magas volt
 • A bibliai tiltott gyümölcs pedig nagy valószínűséggel nem egy alma
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

A Wikipedia szerkesztői hosszú szócikkben gyűjtötték össze azokat a tévhiteket, amelyek rendkívül gyakran kerülnek elő hétköznapi beszélgetésekben, a közéletben vagy irodalmi hivatkozásokban. Aki kíváncsi arra, mit tud nagy eséllyel rosszul a világról, most kaphat egy kis ízelítőt ebből:

 • A szerencsesüteménynek semmi köze Kínához. Az „üzenettel töltött” sütit Japánban találták fel, és onnan került az Egyesült Államokba. A szerencsesüti Kínában egyenesen annyira ritka, hogy a kínaiak többsége azt hiszi, amerikai találmányról van szó.
 • Tévedés, hogy 24 órát kellene várni egy eltűnt személy bejelentéséhez. Sőt: abban az esetben, ha feltételezhető vagy bizonyítható erőszak vagy szokatlan távollét, az Egyesült Államok rendőrsége kifejezetten hangsúlyozza, hogy minél előbb kezdődik a nyomozás, annál nagyobb az esély a sikerre. Az Egyesült Királyságban pedig külön figyelmeztet egy kormányzati weboldal arra, hogy nem szükséges 24 órát várni az eltűnt személyek bejelentésére.
 • A piros szín nem irritálja a bikákat. A bikák színvakok, tehát teljesen mindegy számukra, hogy a szemük előtt lengetett köpeny piros, fekete vagy éppen lila. A matador fenyegetése az, ami a bikát öklelésre készteti.
 • A bibliai tiltott gyümölcs valójában nem egy alma – illetve nem tudhatjuk. Az eredeti héber nyelvű szöveg csak fát és gyümölcsöt említ. A korai latin fordítások használták a „mali” szót, ami egyszerre jelent gonoszt és almát. Ráadásul az ónémet nyelvjárásokban az almát megjelölő szó gyümölcsöt jelent. Izraeli tudósok szerint a tudás tiltott almája valójában lehetett szőlő, füge, búza, sárgabarack vagy citrom is.
 • Marie Antoinette francia királyné sohasem mondta, hogy „ha nincs kenyere a népnek, egyen kalácsot!” Rendkívül népszerűtlen uralkodó volt ugyanakkor, így vált céltáblájává a népi agitátoroknak és Jean-Jacques Rousseau-nak, akik az ő szájába adják a rendkívül arrogáns, a szegényeket kifigurázó mondatot.
 • A versenysportolóknak gyakran megtiltják, hogy komoly megmérettetés előtt szexuális életet éljenek. Valójában semmiféle bizonyíték sincs arra, hogy a szex negatívan befolyásolná a teljesítményt. Sőt: férfiaknál a szex megemeli a tesztoszteronszintet, ami jobb eredményhez vezethet.
 • A Kínai Nagy Fal nem látszik az űrből. Ami azt illeti, egyetlen űrhajós sem jelentette, hogy a Holdról vagy akár a sztratoszférát elhagyva szabad szemmel látná a Nagy Falat – ellenben a városi fények igen jól látszanak ilyen magasságból is. Jay Apt űrsikló-asztronauta állítása szerint a Fal nagyjából 290 kilométer magasságig látszik.
 • Valóban egy szavazat döntött volna arról, hogy ma nem németül beszélnek az Egyesült Államokban? Sajnos ez sem igaz, hiába próbált ezzel szavazásra buzdítani sok ma aktív politikus a választások idején. A valóság, hogy a szavazás – amely 42:41 arányban végződött – valójában arról szólt, hogy az amerikai kormány kiadhat-e német nyelven néhány törvényt.
 • Napóleon nem volt alacsony. Illetve mai mércével mérve egy 169 centiméter magas férfi nem számít hórihorgasnak, de a kor átlagos férfijainál kifejezetten magasabb volt. A legenda onnan származhat, hogy Napóleon testőrségének kiválasztásánál követelmény volt a nagy testmagasság – a körülötte álló katonákhoz képest a francia császár kifejezetten alacsonynak tűnhetett.
 • A küzdősportokban a fekete öv nem feltétlenül jelenti a legmagasabb fokozatot. A fekete övet a dzsúdóban vezették be 1880-ban, hogy azt jelezze, viselője elsajátította a sport összes alapvető technikáját. A dzsúdóban és más ázsiai küzdősportokban a fekete övnél magasabb fokozatú jelzés a fehér csíkokkal szegélyezett piros színű öv, a legmagasabb pedig az egyszerű piros.
 • Sokan hiszik, hogy az aranyhal memóriája nem terjed tovább pár másodpercnél. A valóságban az aranyhalak képesek akár hónapokkal korábbi eseményekre is visszaemlékezni.
 • George Washingtonnak nem fából volt a fogsora. Azért a fogaira aligha lehetett büszke: a fogsora ugyanis aranyból, elefántcsontból és egyéb állati fogakból állt – persze csak miután az eredeti kihullott. Egyesek feltételezik azt is, hogy az Egyesült Államok első elnöke rabszolgák fogaival pótolhatta sajátjait.
 • Az iszlámmal kapcsolatban számos tévhit él. A dzsihád szó nem feltétlenül jelent szent háborút – az eredeti arab szó küzdelmet jelent, amelyet iszlám tudósok gyakran spirituális és nem szó szerinti küzdelemként fordítanak. A Korán soha nem ígért a mártíroknak 72 szűz lányt a mennyországban, ezt egy Mohamed próféta életéről szóló hadísz írja, amit – szemben a Koránnal – nem minden muszlim fogad el olyan igazságként, amelyet követni kéne.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…