• Futócipő-tervezés, kifejezetten erre a célra fejlesztett algoritmusok segítségével
  • A vájatok kialakítása annyira precíz és pontos tervezést igényel, amire ember nem lehet képes
  • A számítógépes technika gyorsabban dolgozik az embernél, nincs szüksége szünetre, és akár percenként támadhat új ötlete
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Ahogy az élet számos területén, a sportszergyártásban is egyre nagyobb szerepet tölt be a mesterséges intelligencia. A Nike már futócipőt is tervezett így –nem is akármilyet –, méghozzá kifejezetten erre a célra fejlesztett algoritmusok segítségével.

2016-ban a nyári olimpiai játékokon a 100 méteres síkfutásban induló Shaley-Ann Frase-Pryce, jamaicai atlétanő cipői már ezzel a módszerrel készültek. Ha valaki nézte a közvetítéseket, és igazán közel hajolt a tévéhez, láthatta, hogy Fraser-Pryce nemcsak sebességével tűnt ki a mezőnybő – az ő futócipőin ugyanis nem voltak szögek.

Az Epic React Flyknit futócipő a Nike legújabb dobása. Különlegessége, hogy a talprészét egy részben gumi-, részben habszerű réteg alkotja, apró vájatokkal az alján. A vájatok kialakítása annyira precíz és pontos tervezést igényel, amire ember nem lehet képes. A Nike ezt a munkát rábízta a mesterséges intelligenciára, amely algoritmusok segítségével hajtja végre a feladatot. Az újfajta eljárás egyik legnagyobb előnye, hogy a cipők – megszabadulva a szögektől – könnyebbé váltak, ami egy atlétánál, versenyhelyzetben különösen fontos szempont. Az adidas egyébként szintén előállt már hasonló típusú futócipőkkel.

A mesterséges intelligencia alkalmazása számos iparág, köztük a sportszergyártás előnyére is válhat. A Nikenál úgy vélik, a számítógépes technika gyorsabban dolgozik az embernél, nincs szüksége szünetre, és akár percenként támadhat új ötlete. Az amerikai vállalat már pólókat is gyártott hasonló módszerrel, ebből arra lehet következetni, hogy mindenképpen ebben látják a jövőt.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…