• Vissza a „marshmallow-tesztig”: azonnali kisebb jutalom vagy inkább várakozás a nagyobbra?
  • A várakozásra való hajlam összefügg az intelligenciával
  • Új kutatások szerint a csimpánzok általános intelligenciája korrelál az önellenőrzés és késleltetett kielégítés folyamataival
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A kutatási eredmények visszanyúlnak egészen a „marshmallow-tesztig”, amely egy 1960-as években végzett kísérlet volt a Stanford Egyetemen. A kísérlet során gyerekek választási lehetőséget kapnak, hogy kérik-e az azonnali jutalmat (ami az előttük elhelyezett egy darab mályvacukor), vagy várnak a nagyobb jutalom elnyerésére (két darab mályvacukor). Korábbi kutatások azt mutatták, hogy azok a gyermekek, akik jól teljesítenek a marshmallow-teszten és a késői kielégülés egyéb tesztjein, általában jól teljesítenek az általános intelligenciateszteken is.

A Georgia állambeli kutatók, Michael J. Beran és William D. Hopkins ugyanezt a kapcsolatot fedezték fel a csimpánzoknál. A Current Biologyban megjelent tanulmányukban a csimpánzok – a Hibrid Késleltetés című feladat során – hasonló kísértésnek voltak kitéve, és a kutatók nyomon követték, hogy a csimpánzok milyen gyakran várják ki a nagyobb, jobb jutalmat, mintsem hogy megelégedjenek az azonnali, de kisebb jutalommal. Azt is mérték, hogy a csimpánzok hogy viselték a várakozást a késleltetési időszak alatt, miközben állandó kísértésnek voltak kitéve a kisebb jutalom által.

A csimpánzokon végül elvégezték a Primate Cognitive Test Batteryt – egy általános intelligenciatesztet –, amely számos egyedi, társadalmi és kognitív tényezőt mér, például a mutató gesztusok követésére irányuló képességet.

Azok a csimpánzok voltak a leghatékonyabbak a késleltetett kielégítési tesztben, akik a legmagasabb szintű általánosított intelligenciát mutatták – ahogy az embereknél is. Az intelligenciateszt eredményei nemcsak azzal álltak összefüggésben, hogy a csimpánzok milyen gyakran választották a várakozást a nagyobb jutalomért, de azzal is, hogy milyen jól teljesítettek ezalatt. Ez volt az első olyan tanulmány, amely megvizsgálta az általános intelligenciateszten megszerzett pontszámok és a csimpánzok késleltetett kielégítési képessége közötti kapcsolatot.

„Az a tény, hogy ez az összefüggés az önkontroll és az intelligencia között létezik más fajoknál is, nem csak az embereknél, evolúciós alapja lehet annak a szerepnek, amelyet az akaraterő az általános intelligenciában játszik” – mondta Michael J. Beran, a tanulmány vezető szerzője. – „További kutatások tisztázhatják, hogy fennáll-e a kapcsolat más főemlősökön és a nem főemlős fajokon is.”

 

Ez a cikk is érdekelhet

A magyarok a családtagjaiknak
hisznek, nem a kormánynak

A magyarok többsége nem tartja demokratikusnak Magyarországot, nem bízik a politikai rends…