• Néhány ország a műholdban rejlő kémkedési potenciál miatt aggódik
  • Ghána első műholdját a NASA floridai központjából lőtték fel, de Japán is segítette a program előmozdulását
  • 2016-ban tárgyalások kezdődtek arról, hogy 2030-ban Nigéria asztronautát küldjön az űrbe
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

2013-ban a francia elnök, Francois Hollande ellátogatott Marokkó fővárosába, Rabatba. Ottléte alatt a francia és marokkói kormány titkos megállapodást kötött egy műhold megépítéséről. 4 évvel a megállapodás után a Mohammed VI-A-t, Afrika első nagy felbontású képalkotó műholdját kilőtték, Marokkót új hatalmi helyzetbe helyezve ezzel Észak-Afrikában.

A Mohammed VI-A kilövése új utat jelöl ki az afrikai államok számára abban az irányban, hogyan fejlesszék a gazdasági, társadalmi és katonai képességeiket. Ahelyett, hogy egyoldalú kereskedelmi és geopolitikai egyezményeket kötnének, figyelmüket az űr felé fordítják. Ezzel ugyanakkor néhány ország rosszallását is kiváltják, például Algériáét vagy Spanyolországét, amelyek a műholdban rejlő kémkedési potenciál miatt aggódnak.

Nem Marokkó az első afrikai ország, amely lépéseket tett az űr felé. A Dél-Afrikai Köztársaság 1999-ben állította pályára az első műholdját, és a kontinens első magánműholdjának fellövésén munkálkodik. Etiópia 2015-ben építette meg Kelet-Afrika első megfigyelő állomását, és 3-5 éven belüli kilőheti első műholdját is. Nigéria öt műholdat bocsátott az űrbe 2003 óta, és Afrika első nano-műholdján kísérletezik.

Habár ezeknek az afrikai államoknak megvannak saját űrbéli terveik, az Afrikán kívüli országok továbbra is jelentős szerepet játszanak abban, hogy a kontinens megvethesse a lábát az űrben. Többek között az Egyesült Államok, Japán, Kína, India és Oroszország is felajánlja szakértelmét és infrastruktúráját az afrikai államoknak, így például 2017-ben Ghána első műholdját – amelyet az illegális bányászat és az erőforrások kizsákmányolásának leállítására hoztak létre – a NASA floridai központjából lőtték fel, de Japán is segítette a program előmozdulását kiképzéssel és erőforrások biztosításával.

Eközben Kína Nigériában munkálkodik azon, hogy a főváros, Abuja űrbéli álmait megvalósítsa. 2007-ben kínai mérnökök megépítettek és fellőttek egy kereskedelmi műholdat az Afrikai Nemzeteknek, ezt 2011-ben egy kommunikációs műhold követte, majd 2016-ban tárgyalások kezdődtek arról, hogy 2030-ban Nigéria asztronautát küldjön az űrbe. India négy műholdat lőtt fel Algériának, Oroszország pedig Egyiptomnak állított pályára egy műholdat 2014-ben, illetve egy második műhold fejlesztésében segít.

Habár a tapasztalt űrutazó nemzetek próbálják kiterjeszteni befolyásukat a kontinensen, az afrikai országok hamarosan növelhetnék saját hatásukat az egyre kifinomultabbá váló űrtechnológiájuknak köszönhetően. Ezzel pedig nemcsak a kontinens hatalmi egyensúlyát változtathatnák meg, hanem egész országok sorsát is.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…