• A majmoknak négy különböző típusú betűt kellett felismerniük, egy betűhöz mindig bizonyos mennyiségű csemege tartozott
  • Az emberek is képesek a pillanat tört része alatt felismerni az apró különbségeket az autók vagy a ruházati termékek esetében
  • Cáfolják a korábbi elgondolást, miszerint a prefrontális kéreg lenne a felelős az agyunkban a gyors értékelésekért
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Nyolc ezredmásodperc. Egy új tanulmány szerint ennyi időre van szüksége agyunknak, hogy elkezdje megbecsülni egy tárgy értékét, miután megláttuk azt. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói majmokkal végeztek kísérletet, amelyben a kísérleti alanyoknak négy különböző típusú betűt kellett felismerniük. Egy betűhöz mindig bizonyos mennyiségű csemege tartozott. Az állatok egy idő után kiválóan meg tudták állapítani, hogy két betű közül melyik az értékesebb, azaz melyiket kell választaniuk, ha több jutalmat szeretnének.

Az emberek hasonló módon képesek a pillanat tört része alatt felismerni az apró különbségeket az autók vagy a ruházati termékek esetében. Ed Connor, a tanulmány egyik szerzője, feleségének vásárlási gyakorlatát hozta fel példának, aki ruhavásárlás közben az állványok között sétálva másodpercenként dönti el több termékről is, hogy kell-e neki vagy sem.

A gyors reakció nem csak a plázában jöhet jól. Ha egy ismeretlen kutya szalad felénk az utcán, vagy egy emberrel kapcsolatban kell hamar döntést hoznunk attól függően, hogy barátságosnak vagy ellenségesnek ítéljük, számítanak a (tized)másodpercek.

Az új tanulmány eredményei cáfolják a korábbi elgondolást, miszerint a prefrontális kéreg lenne a felelős az agyunkban a gyors értékelésekért. A becslés folyamata már a látókéregben elindul, ami elég fejlett ahhoz, hogy megkülönböztessen apró részleteket. A kutatók szerint a gyorsuló világban az embernek szüksége van arra, hogy hamar hozzon megfelelő döntéseket különböző szituációkban, ennek feltétele a dolgok gyors értékelése és megértése.

 

Ez a cikk is érdekelhet

A magyarok a családtagjaiknak
hisznek, nem a kormánynak

A magyarok többsége nem tartja demokratikusnak Magyarországot, nem bízik a politikai rends…