• A műkorcsolyázó nem vajas kenyér!
  • Az agy megtanulja elfojtani a reflexeket
  • Az agy kiképzése sok időt vesz igénybe, ezért csak kemény gyakorlással érhető el a cél
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

Még belegondolni is félelmetes, hogy egy ugrás után valaki háromszor – vagy négyszer! –megfordul a levegőben, majd egy vékonyka acéldarabra érkezik le. A műkorcsolyázók azonban mégis olyan elegánsan hajtják végre az ilyen gyakorlatokat, mintha azok a világ leginkább magától értetődő mozdulatai lennének. Ez egy olyan illúzió, amely gyorsan feloldódni látszik, miután megtettük az első saját lépéseinket a jégpályán. Kapaszkodtál már az oldalfalban az életedért imádkozva? Akkor tudod, miről beszélek!

Ennek ellenére úgy tűnhet, hogy az olimpiai műkorcsolyázók a fizika törvényeivel is bensőséges kapcsolatot ápolnak, hiszen a versenyzők megtanulták visszaszorítani reflexeiket. Ha a fej lefelé fordul, a test reflexei beindulnak. Amikor az agy érzékeli, hogy a test elvesztette egyensúlyát, a neuronok jelet indítanak a belső fültől az agytörzsig, majd a gerincvelőn át az izmokig, amelyek pedig aktiválódnak, hogy mentsék a menthetőt. Az ilyen sportokban, mint például a korcsolyázás, a test gyakran ilyen valószínűtlen helyzetekbe kerül.

A kutatók szerint a gyakorlatok létrehoznak az agy hátsó részén, a kisagyban egy új neurontérképet. Amikor a korcsolyázó feje előrelendül, az idegsejtek elpusztítják azokat a reflexjeleket, amelyek zavarják a kívánt mozgást.

Tehát ha valaki jégen csúszik, valaki más pedig szándékosan ugrik, akkor „pontosan ugyanúgy haladhatnak át a világon” – mondja Kathleen Cullen, a John Hopkins Egyetem neurológusa, aki 2015-ben megmutatta ezt az agyi mechanizmust, majmokkal kísérletezve. Egyes esetekben azt szeretnénk, hogy a reflexek működjenek; a másikban pedig pont ellenkezőleg. Az agy megtanulja elfojtani a reflexeket – mondja.

A korcsolyázók a szédülés elkerülését is mesterfokra fejlesztették. A mechanizmus hasonló, mint korábban: az agyuk megtanulta visszaszorítani a reflexeket – ezúttal a szemükben. Ahogy a mindennapos életben mozgolódunk, a szemünk automatikusan elmozdul a kis fejmozgások ellensúlyozására, hogy ugyanabban a pontban bámulhassunk a térben.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…