• A személyes fejlődést szolgáló adatok érzékeny és bizalmas információkat tesznek elérhetővé
  • A „privát” funkció választása kizárólag más felhasználók elől rejti el az adatainkat, a platform tulajdonosai elől nem
  • Az adatvédelem és a biztonság kérdéséről vitát indítani a gyártó-forgalmazó cégek felelőssége és egyre sürgetőbb feladata
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Az edzést segítő alkalmazásokból kinyert aktivitási adatok akkor is aggodalomra adnak okot, ha nem közvetlenül egyes felhasználókhoz kötődnek. A Citizen Lab kutatója, John Scott-Railton „fit leaking”-nek nevezi azt a folyamatot, amelyben a személyes fejlődést szolgáló adatok érzékeny és bizalmas információkat tesznek elérhetővé.

Amikor ezeket az edzési adatokat más, akár nyilvánosan elérhető információval (például műholdfelvételekkel) kombináljuk, olyan információkhoz juthatunk hozzá, mint katonai támaszpontok vagy más titkos létesítmények elhelyezkedése vagy akár egyéni felhasználók lakóhelye és életritmusa.

Ez az adathalmaz egyértelműen veszélyt jelent bizonyos intézmények vagy személyek biztonságára nézve. A katonai bázisokon például kiugróan magas fizikai aktivitás figyelhető meg, és mivel ezek jellemzően lakatlan területeken találhatóak, tökéletesen feltérképezhető mind az intézmények elhelyezkedése, mind az ott tartózkodók napi rutinja. Az olyan diplomaták vagy ügynökök esetében, akik számára létfontosságú, hogy szálláshelyük és megtett útvonalaik titokban maradjanak, mindez további aggodalomra adhat okot.

Bár Scott-Railton elsősorban a Strava hőtérképéből kinyerhető információkról beszél, a legtöbb edzést segítő alkalmazás – mint például a Suunto – hasonlóan működik. A Citizen Lab munkatársai korábbi kutatásaikban is arra jutottak, hogy a fő probléma ezekkel az alkalmazásokkal az adatvédelmi beállításokban keresendő. A „privát” funkció választása például kizárólag más felhasználók elől rejti el az adatainkat, a platform tulajdonosai elől nem, ráadásul a legtöbb alkalmazás az edzések közti időben is képes követni a mozgásunkat. Az adatvédelmi beállítások megértése sokszor nagyobb kihívást jelent, mint a legtöbbször hanyagul tárolt adathalmaz elérése, ami a zaklatók és csalók számára különösen csábítóvá teszi a területet.

Mindezek ellenére nem az a cél, hogy felhagyjunk az ilyen eszközök használatával. A fitness-alkalmazások ugyanis bizonyítottan segítenek olyan akadályok leküzdésében, mint a támogatás, a társaság vagy a motiváció hiánya. Az adatvédelem és a biztonság kérdéséről vitát indítani ugyanakkor a gyártó-forgalmazó cégek felelőssége és egyre sürgetőbb feladata.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…