• Kutatások bizonyítják, hogy a játék hasznosabb, mint a tanulás, a gyerekeknek még sincs elég idejük rá
  • Kreativitás, csapatmunka, problémamegoldó-képesség – a legfontosabb készségek fejlődnek a szabad játék során
  • Az amerikai gyerekek többsége kevesebb időt tölt a szabadban, mint a börtönökben fogvatartottak
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

Ma már tudományos eredmények sora bizonyítja, hogy a játék szerepe egy gyerek fejlődésében épp olyan fontos – vagy talán fontosabb – mint a tanulás. Ennek ellenére a fejlődő, szegény országok jelentős részében, sőt sokszor a fejlett társadalmak oktatási rendszereiben sem magától értetődő, hogy erre időt kell biztosítani, mert a gyerekek játékhoz való joga alapvető. Ez ugyanis a legfontosabb tevékenység, amin keresztül megismerik az őket körülvevő világot, annak működését és szabályait, így készülnek fel arra, hogy később maguk is képesek legyenek önállóan boldogulni benne és alakítani azt. Az életkornak megfelelő játék fejleszti az érzelmi intelligenciát, a kreativitást, és a problémamegoldást, csupa olyan dolgot, aminek kulcsszerepe van abban, hogy a gyerekek később milyen világot építenek maguk körül, és hogyan állnak helyt a szakmai- és magánéletükben. Éppen ezek azok a képességek, amelyeket az iskola ma még inkább csak szeretne fejleszteni, de ennek hatékony módját néhány élenjáró kivételtől eltekintve még kevés helyen találták meg.

Ha „szuperhősöst” játszik a gyerek, a vezetői készségeket gyakorolja. Ha teadélutánt tart a plüssállatainak, szervez. Amikor bunkert épít – újít, tervez, alkot, és minden ilyen alkalommal tanul valamit. A szakértők szerint például amikor a kisgyerekek kockákból építenek valamit, fejlődnek a térbeli- és vizuális képességeik, ez pedig szorosan kapcsolódik a matematikai, problémamegoldó készségeikhez is. Felismerve, hogy ez tulajdonképpen maga a tanulás, nagy multinacionális cégek – mint az Unilever, a LEGO és az IKEA –  Real Play Coalition néven mozgalmat indítottak, hogy felhívják a figyelmet a játék fontosságára. Szeretnék elérni, hogy a gyerekeknek bárhol a világon lehetősége legyen játszani, amikor csak szeretnének. Jelenleg fiatalok milliói élnek olyan helyen, ahol hiányzik a biztonságos tér az önfeledt, felfedező, kísérletező játékhoz – nem véletlen, hogy a szülők 78 százaléka úgy gondolja, a világ biztonságosabb volt az ő gyerekkorukban. Függetlenül attól, hogy igazuk van-e, nagyon fontos lenne, hogy a biztonságos játék szabadsága ne vesszen el, mert azoknak akik nyugodt és támogató környezetben kalandozhatnak társaikkal, fejlődik a kommunikációs készségük, tárgyalási technikájuk, és nem utolsósorban boldogabbak is.

A gyerekeknek egyre több elvárásnak kell megfelelniük, nagy rajtuk az iskolai nyomás, túl sok a különórájuk, ráadásul a szabadidejük jelentős részét a képernyők előtt töltik, a játék egyre kevésbé tűnik fontosnak. Egy kutatás szerint az utóbbi 30 évben drasztikusan lecsökkent az idő, amit a tanulók az iskolában játékkal töltenek, és vannak országok, ahol háromból két gyerek arra panaszkodik: a szülei túl sok különórát szerveznek nekik. Ha ez nem lenne elég, a szülők közel fele is bevallotta: alig tud időt szakítani arra, hogy játsszon a gyerekével. Vagyis hiába van egyre több tudományos bizonyíték az önfeledt, érdek nélküli játék létfontosságú szerepére, ezzel párhuzamosan a gyerekeknek egyre kevesebb ideje jut erre, ráadásul ez a törvényszerűség annál inkább megáll, minél fejlettebb egy társadalom. Az USA-ban például a gyerekek 56 százaléka kevesebb időt tölt a szabad levegőn, mint a legszigorúbban őrzött fogvatartottak a börtönökben, a szakértők szerint ezzel elveszítik az esélyüket, hogy a jövő vezetői, kreatív alkotói vagy felfedezői lehessenek.

Pedig a rohamos technológiai fejlődés miatt senki nem tudhatja, hogy a következő generációnak milyen állásokban kell majd dolgozniuk, lehetséges, hogy többségük ma még nem is létezik. Éppen ezért szükséges lenne átgondolni az oktatási rendszerek működését – biztos, hogy azok a készségek, amelyeket a játék fejleszt, egyre fontosabbakká válnak a jövőben. A kampányban résztvevő cégek azt hangsúlyozzák: minél többet játszanak a gyerekek ma, annál felkészültebben néznek a jövő elé.

 

Ez a cikk is érdekelhet

A magyarok a családtagjaiknak
hisznek, nem a kormánynak

A magyarok többsége nem tartja demokratikusnak Magyarországot, nem bízik a politikai rends…