• Automatikusan blokkol, ha a gyerek nem megfelelő tartalmakat nézeget
  • A képernyőn matató ujjakat elemzi
  • A gyerekek kisebb felületet nyomkodnak, és lassabban húzogatják a képernyőt
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Sok olyan biztonsági alkalmazás van, amelyik monitorozza, hogy éppen mit csinál a gyereked az okostelefonodon vagy az okostelefonján. Ezeket az alkalmazásokat azonban le kell tölteni és be kell kapcsolni, arról nem is beszélve, hogy a technikai zseni csemeték könnyen rájönnek, hogyan kell kikapcsolni őket.

A Dél-Karolinai Egyetem és a kínai Zhejiang Egyetem kutatói egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, amelyik automatikusan észreveszi és blokkolja, ha a kis gyerekujjak nem megfelelő tartalomnál matatnak a képernyőn. Az algoritmus a nyomogatásból és húzogatásból érzékeli, ha nem te, hanem a gyereked készül rendelni például az Amazonról a tudtod nélkül.

A kutatók két nagy különbséget vettek észre abban, ahogy a gyerekek és a felnőttek használják a telefon képernyőjét. Mivel a gyerekeknek kisebbek az ujjaik, gyakran kisebb területet tapogatnak a képernyőn, és kisebb felületen húzogatnak. Továbbá a gyerekek lassabban váltanak a húzogatás és a nyomogatás között.

Ahhoz, hogy adatot nyerjenek az algoritmus kifejlesztéséhez, a kutatók egy egyszerű applikációt készítettek, és megkértek egy csoport 3-11 évest és egy csoport 22-60 évest, hogy játsszanak vele, miközben a tudósok rögzítették a képernyőn történő mozgást és nyomást.

Egyelőre még nem építették bele az algoritmust okostelefonokba, de az eredmények ígéretesnek tűnnek: a program egy húzásból 84%-os valószínűséggel meg tudja mondani, hogy gyerek használja-e a telefont, nyolc húzásból 97%-os valószínűséggel.

Ahhoz, hogy még hatékonyabbá tegyék a programot, a kutatók más indikátorokat is bele akarnak építeni, például a felhasználó kezének mozgását. A vizsgálatok során ugyanis az is kiderült, hogy a gyerekek keze jobban remeg a telefon tartásától, mint a felnőtteké. Ezt az okostelefon gyorsulásmérője tenné mérhetővé és észlelhetővé. (MIT Technology Review)

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…