• Két ital elég volt, hogy változást észleljenek az agy prefrontális kérgének működésében
  • Ötven fiatal férfi vetette alá magát a tesztnek
  • MRI-vizsgálatok rávilágítanak arra, hogy az agresszióért felelős részei az agynak tompulnak alkohol hatására
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Kutatók mágnesesrezonancia-képalkotó (MRI) vizsgálatokat alkalmaztak az agy vérellátásának mérésére, hogy jobban megértsék, miért válnak agresszívvé és erőszakossá emberek az alkoholfogyasztás hatására. Két ital elég volt, hogy változást észleljenek az agy prefrontális kérgének működésében, amely többek között az ember agressziójának mérsékléséért is felelős. A tanulmányt Thomas Denson, az ausztrál New South Wales Egyetem kutatója vezette, és a Cognitive, Affective and Behavioral Neuroscience című folyóiratban tették közzé.

A legtöbb elmélet szerint az alkohollal kapcsolatos agressziót a prefrontális kéreg megváltozása okozza. Ennek alátámasztására mostanáig nem volt bizonyíték. A tanulmányban Denson és csapata ötven egészséges fiatal (18-30 év közötti) férfit figyelt meg. Az önkénteseknek a vizsgálatok alatt vagy vodkát tartalmazó italt, vagy placebót, tehát alkoholt nem tartalmazó italt adtak elfogyasztásra, ezután tesztelték az agresszivitásukat. Miközben az MRI-szkennerben feküdtek, olyan feladatokat kellett megoldaniuk, amelyeket az elmúlt ötven évben kutatások során rendszeresen használtak arra, hogy megfigyeljék a provokációra adott agresszió szintjét. A feladatban egy játékkal kellett játszaniuk, amiről azt mondták nekik, hogy a reakcióidejüket tesztelik. A játék végén mindig az „ellenfelük” eredményét látták, ami valójában csak egy számítógép által generált szám volt.

A funkcionális mágnesesrezonancia-képalkotás lehetővé tette a kutatók számára, hogy lássák, mely agyi területek villannak fel a feladatok végrehajtásakor. Összehasonlíthatták a különbségeket azok között a résztvevők között is, akik alkoholt fogyasztottak, és azok között, akik nem. Úgy tűnt, hogy a provokáció nem befolyásolja a résztvevők idegi reakcióit. Agresszív viselkedés esetén azonban az alkoholt fogyasztók prefrontális kérgében kiugró aktivitást lehetett megfigyelni. Ez egyfajta tompulás, amely az agy jutalmazásért felelős területien is észlelhető volt. Emellett fokozott aktivitást észleltek a hippocampusban, az agy memóriához kapcsolódó részében.

„Bár összességében az alkoholnak tompító hatása volt a prefrontális kéregre, még alacsony dózisú alkohollal is jelentős pozitív kapcsolatot tapasztaltunk a dorsomediális és dorsolaterális prefrontális cortex-aktivitás és az alkohollal kapcsolatos agresszió között” – magyarázza Denson. „Ezek a régiók támogathatják a különböző viselkedéseket, például a békét és az agressziót, attól függően, hogy egy személy józan vagy mámoros-e.”

Az eredmények nagymértékben összhangban vannak az agresszió idegi alapjaival kapcsolatos egyre növekvő kutatási eredményekkel, valamint az alkohollal kapcsolatos agresszió számos pszichológiai elméletével is.

„Érdemes lenne a jövőben nagyobb szabású kutatásokat indítani a témában, nagyobb dózisokkal és klinikai mintákkal, így végső soron jelentősen csökkenhetnének az alkohollal kapcsolatos károkozások.” – tette hozzá Denson.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…