• Egy új kutatás szerint napi több pohár cukros üdítőital bevitele jelentősen összefügghet a teherbe esés valószínűségének csökkenésével
  • Az eredmény egyformán csökkenti a nemzőképességet mind a férfiak, mind a nők esetében
  • A gyümölcslevek fogyasztása egyáltalán nem korrellált a termékenységgel
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Az átlagos amerikai étrendben a hozzáadott cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása igencsak megnövekedett az elmúlt ötven év során. Ennek a növekedésnek körülbelül az egyharmadát elsősorban magas cukortartalmú üditőitalok teszik ki, ami összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, a kettes diabétesz kialakulásával, a korai menstruációval vagy a férfi ondó rossz minőségével is.

Egy új kutatás kifejezetten a nemzőképesség és a cukorbevitel kapcsolatát vizsgálta meg, az eredményeket az Epidemiology folyóiratban publikálták. A kutatók együttjárást mutattak ki a magas cukortartalmú italok és a az alacsonyabb fokú termékenység között, és az eredmények kontrollváltozók (elhízás, koffeinbevitel, alkoholfogyasztás, dohányzás, általános étrendminőség) bevonásával is konzisztensek maradtak.

Ennek kapcsán Elizabeth Hatch járványügyi professzor kiemelte, hogy a családalapítást tervezgető pároknak érdemes odafigyelni étrendjükre és csökkenteni a megfelelő cukros italok bevitelét – már csak azok egyéb komoly élettani hatásai miatt is. Az Online Terhességi Tanulmány 3828, 21 és 45 év közötti nőt és 1045 ellenkező nemű élettársat vont be a kutatásba, ennek során több tesztet töltöttek ki a kórtörténetükkel, életformájukkal és étrendjükkel kapcsolatosan, ami után a női résztvevők kéthavonta plusz kérdőívekre válaszoltak a következő egy évben. Mind a női, mind a férfi válaszadók esetében húsz százalékkal kisebb valószínűséget mutatott a teherbe esés magas cukortartalmú italok fogyasztása mellett – egész pontosan a férfiak esetében harminchárom, míg a nők esetében huszonöt százalékkal kevesebbet. Bár a kutatók kis mintával dolgoztak, az energiaitalok bevitele még durvább esést eredményezett, amihez képest a gyümölcslevek fogyasztása egyáltalán nem korrellált a termékenységgel.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…