• Az eredményekből kiderült, hogy a programok a vártnál jóval nagyobb hibaszázalékkal működnek
  • Az arcokat a Fitzpatrick-skála alapján hat kategóriába sorolták
  • A legsötétebb bőrűek nemére a háromból két arcfelismerő program csak tippeket tudott adni
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Arcfelismerő programok elemzése során fedezték fel kutatók, hogy azok nagyobb hibaszázalékkal állapítják meg a sötét bőrű nők nemét, mint a világos bőrű férfiakét. Ez derül ki egy új tanulmányból, amelyet a Stanford Egyetem kutatói publikáltak.

Három arcfelismerő programot vizsgáltak a kutatók, akik arra voltak kíváncsiak, vajon ugyan akkora pontossággal állapítják-e meg különböző nemű és bőrszínű emberek nemét a kereskedelmi forgalomban lévő rendszerek. Az eredményekből kiderült, hogy a programok a vártnál jóval nagyobb hibaszázalékkal működnek, ha sötét bőrű nők nemét kell megmondaniuk.

A kutatáshoz 1200 képet választottak ki, közben ügyeltek arra, hogy a színes bőrű emberek jól felismerhetők legyenek a felvételeken. Ezután az arcokat a Fitzpatrick-skála alapján hat kategóriába sorolták.

A fehér férfiak esetében mindhárom arcfelismerő program közel 100%-os pontossággal állapította meg az alanyok nemét, ami első ránézésre meggyőző eredménynek tűnhet. A sötétebb bőrű (a Fitzpatrick-skála szerint a 4., 5. és 6. kategóriába tartozó) nőknél viszont a hibaszázalékok feltűnően nagyok lettek: 20,8, 34,5, illetve 34,7 az egyes rendszereknél. A legsötétebb bőrűek nemére (6. kategória) a háromból két arcfelismerő program lényegében csak tippeket tudott adni, az ebbe a csoportba sorolt nők képeinek elemzésekor az esetek nagyjából 50%-ában sikerült eltalálniuk, hogy női vagy férfi arc van-e a képen.

A kutatás eredményei kérdéseket ébreszthetnek bennünk azzal kapcsolatban, hogy a mai neurális hálózatokat miféle módon tesztelik, hogyan is zajlik valójában az értékelésük.

Joy Buolamwini, a kutatás vezetője szerint érdemes belegondolni abba, ha esetleg más alcsoportok esetében fordulna elő, hogy háromból egyszer mindig téved a rendszer, megelégednének-e a fejlesztők a kapott eredményekkel…

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…