• Világméretű botrányban lepleződik le a modern idők egyik leghatékonyabb kampányeszköze
  • Adatkezelést sértő módon gyűjtött össze 50 millió Facebook-profilt a Cambridge Analytica, két év késlekedés után tiltották le a hozzáférését
  • Az összegyűjtött adatok másolatai továbbra is megtalálhatók az interneten
Ténygyár-tartalom
10 percnyi olvasnivaló

Bonyolult, szövevényes ügy borzolja a kedélyeket a Facebookon megadott személyes adatok biztonságát illetően. A közösségi oldal két adatelemző cég és két, az ügyben érintett szakember (adat-)hozzáférését is felfüggesztette (letiltotta). A Cambridge Analytica nevű brit adatelemző cég –képünkön a cégvezető, Alexander Nix – , amely együttműködött Donald Trump választási csapatával, és a Brexit-kampány sikerében is (kétes) érdemeket szerzett, több millió amerikai szavazó Facebook-profilját gyűjtötte össze. A egy, a választási lehetőségeiket előrejelző és befolyásoló robusztus szoftverprogram megalkotásához használták, létrehozva így a modern idők egyik leghatékonyabb politikai kampányeszközét.

Kiderült, hogy a – Robert Mercer milliárdos tulajdonában álló és Trump kulcsfontosságú tanácsadója, Steve Bannon vezette – Cambridge Analytica miként használta fel 2014 elején felhatalmazás nélkül a személyes adatokat egy olyan rendszer kiépítéséhez, amely képes definiálni az amerikai választók profiljait, hogy személyre szabott politikai hirdetésekkel lehessen megcélozni őket.
Elmaradt a felhasználók figyelmeztetése

A Facebook-nyilatkozattal megerősített dokumentumok azt mutatják, hogy a közösségi oldalnál már 2015 végén tudtak róla, hogy az információkat egy soha nem látott skálán gyűjtötték össze. Akkor azonban elmulasztották figyelmeztetni a felhasználókat, és csak korlátozott lépéseket tettek annak érdekében, hogy visszaszerezzék és biztonságba helyezzék a több mint 50 millió magánszemélyre vonatkozó információkat.

A New York Times arról számolt be, hogy a Cambridge Analytica számára összegyűjtött adatok másolatai továbbra is megtalálhatók az interneten.
Az adatokat begyűjtő, thisisyourdigitallife nevű appot – egyetemi tevékenységétől függetlenül – egy cambridge-i tanár, Aleksandr Kogan hozta létre. Vállalatán, a Global Science Research-ön (GSR) keresztül, a Cambridge Analyticával együttműködve több százezer felhasználónak fizettek egy személyiségteszt kitöltéséért – viszont a résztvevők csak az adatok tudományos célú felhasználásba egyeztek bele.

Az alkalmazás azonban összegyűjtötte a tesztet kitöltő felhasználók Facebook-ismerőseinek információit is, így egy több tízmilliós adathalmazhoz jutottak. A Facebook „platformszabályzata” ugyanakkor a kapcsolati adatok gyűjtését csak a felhasználói élmény fokozása érdekében engedélyezi, és tiltja azok hirdetési célú értékesítését. A példátlan méretű adatgyűjtés és -felhasználás esete egy sor sürgető kérdést vet fel a Facebook szerepéről a szavazók megcélzásában az – amerikai – elnökválasztások során. Mindez csupán néhány héttel azután, hogy 13 orosz ellen emeltek vádat, mondván, hogy a platformot az USA-val szembeni információs hadviselés céljaira használták…

Vizsgálatot indított a brit adatvédelmi biztos

A Cambridge Analytica és a Facebook adatkezelésének esete együttesen kerül terítékre az Egyesült Királyság adatvédelmi hatósága, az adatvédelmi biztos hivatala (Information Commissioner’s Office, ICO) előtt. Ettől elkülönítve vizsgálja a Választási Bizottság azt a szerepet, amelyet a Cambridge Analytica játszott a Brexitról szóló népszavazáson.

„Megvizsgáljuk, miként kerülhetett sor a Facebook-adatok illegális megszerzésére és felhasználására – mondta Elizabeth Denham adatvédelmi biztos. – „Ez részét képezi annak a folyamatban lévő vizsgálatnak, amelyik a politikai célú adatelemzésre irányul – miként használják fel és elemzik az emberek személyes adatait az Egyesült Királyságban a politikai pártok és kampányok, az adatelemző cégek és a közösségimédia-platformok a szavazók mikrotargetálása érdekében.”

Több mint két évvel azt követően, hogy az adatintegritás megsértését először jelentették be, a Facebook bejelentette, hogy felfüggeszti a platformon a Cambridge Analyticát – leányvállalatával, a Strategic Communications Laboratoriesszel együtt –, valamint Kogant is, mindaddig, amíg az információval való visszaélés ügye le nem zárul. A Facebook a „hamis és rágalmazó” állítások veszélyére figyelmeztetett, fenntartva a cég törvényes jogait.

A „fake news” ügyében folyó parlamenti vizsgálat során mind a Facebook, mind a Cambridge Analytica vezérigazgatója, Alexander Nix kijelentette: a vállalat nem rendelkezett magánjellegű Facebook-adatokkal, és nem használt fel ilyeneket. Christopher Wylie viszont, aki a Cambridge Analyticával és Kogannel együtt dolgozott a rendszer fejlesztésén, egy sor bizonyítékot tárt a bizottság elé. Ebben voltak e-mailek, számlák, szerződések és banki átutalások, több mint 50 millió – főként amerikai szavazói – felhasználói profillal kapcsolatban.

A Facebook bejelentette: a vizsgálat befejezéséig Wylie platformelérését is felfüggeszti, annak ellenére, hogy ő jelentette a jogsértő adathasználatot.
Az adatok integritásának megsértése idején Wylie a Cambridge Analytica alkalmazottja volt, de a Facebooknál úgy szerepelt, mintha az Eunoia Technologies cégnél dolgozna, amelyet saját maga alapított, miután 2014 végén elhagyta korábbi munkáltatóját.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hatóságaihoz benyújtott bizonyítékok között van a Facebook ügyvédeinek 2016 augusztusában küldött levele is, ebben arra szólítják fel Wylie-t, hogy semmisítse meg a Global Science Research (GSR, Kogan cége) által gyűjtött adatokat.
Ezt a jogi felszólítást több hónappal az után küldték el, hogy a Guardian elsőként beszámolt a jogsértésről – és néhány nappal az előtt, hogy hivatalosan bejelentették: Bannon lett Trump elnökjelölti kampányának vezetője, és magával vitte a Cambridge Analyticát is. „Mivel ezeket az adatokat engedély nélkül szerezték meg és használták fel, és mivel a GSR nem volt jogosult sem azok megosztására, sem az értékesítésére, a jövőben nem használhatók legitim módon, és azonnal törölni kell őket” – fogalmazott a felszólító levél.

Két évet várt a Facebook

A Facebook nem foglalkozott azzal, hogy hetekig nem kapott választ a levélre – mert Wylie utazott –, és nem kezdeményezett igazságügyi ellenőrzést sem a tárolás állapotára vonatkozóan. Két évig vártak, és nem tettek semmit annak ellenőrzésére, hogy az adatokat valóban törölték-e.
Az amerikai államok többsége olyan törvényeket ír elő, amelyek bizonyos esetekben bejelentési kötelezettséget rónak a vállalatokra, ilyen törvény van érvényben a Facebooknak otthont adó Kaliforniában is.

A Facebook tagadja, hogy sérült volna az adatok integritása a GSR és a Cambridge Analytica sokmilliós profilgyűjtése során. Állításuk szerint Kogan legitim módon és a megfelelő csatornákon keresztül kapott hozzáférést ezekhez az információkhoz, de később nem tartotta be a közösségi oldal szabályait, amikor harmadik feleknek adta át azokat.

A Facebook kijelentette: 2015-ben eltávolította az alkalmazást, és mindenkinek igazolnia kellett, hogy az adatok megsemmisültek – bár a Wylie-hoz intézett levél csak 2016 második felében érkezett a címzetthez.

Paul Grewal, a Facebook alelnöke szerint elkötelezettek az információvédelmi politika erőteljes érvényesítése mellett, és megtesznek mindent az eset körülményeinek feltárása érdekében. Most vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint nem minden adatot töröltek.

Ha viszont nem törölték, és elérhetők maradtak, rosszindulatú szereplők élhetnek vissza velük még most is: célzott hirdetésekkel és információkkal tudják bombázni a Facebook felhasználóit. Ugyanúgy, mint a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban: Donald Trump a Cambridge Analyticával kötött szerződést 2016 júniusában, hogy segítsen 230 millió (!) felnőtt állampolgár adatait felhasználva célzott üzeneteket eljuttatni a választókhoz.

Kogannek engedélyezte a Facebook a profiladatok gyűjtését, de csak kutatási célokra. Tehát amikor kereskedelmi célokra szippantotta fel az információkat, megsértette a Facebook vonatkozó feltételeit. Kogan szerint minden törvényes volt, amit tett, és állítása szerint a Facebookkal kialakított „szoros munkakapcsolat” révén kapott engedélyt az általa készített applikáció.

Egy 2014. június 4-én kötött szerződés megerősíti, hogy az SCL, a Cambridge Analytica leányvállalata kereskedelmi megállapodást kötött a teljes mértékben a Facebook-adatok begyűjtésével és feldolgozásával foglalkozó GSR-rel. A Cambridge Analytica közel 1 millió dollárt költött az adatgyűjtésre, ennek fejében több mint 50 millió olyan egyedi profilhoz jutott, amely szerepel a választói névjegyzékben. Ezután a teszteredményeket és a Facebook adatait felhasználva egy olyan algoritmust állított össze, amelynek révén elemezhetők az egyes Facebook-profilok, és meghatározhatók a szavazási viselkedéshez kapcsolódó személyiségjegyek.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…