• Elfogadhatóan keresnek, de sokat is dolgoznak a Kreml-trollok
  • Bárhol megjelenik Alekszej Navalnij ellenzéki vezető neve, a trollok villámgyorsan hozzáillesztik az „anális” vagy még alantasabb jelzőt
  • A trollgyár munkatársainak csak igen kis hányada elkötelezett Vlagyimir Putyin politikája iránt
Ténygyár-tartalom
10 percnyi olvasnivaló

Az eredmény ismert: Vlagyimir Putyin megkezdheti újabb elnöki ciklusát is: 99 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 76,65 százalékát szerezte meg – fényévekkel előzve meg a többi jelöltet. A kommunisták által indított Pavel Grugyinyin 11,82, a liberális demokrata Vlagyimir Zsirinovszkij 5,68, a Polgári Kezdeményezés színeiben indult Kszenyija Szobcsak pedig 1,66 százalékot kapott. A négy további jelölt, Grigorij Javlinszkij, a Jabloko párt képviseletében 1,04 százalékot, Borisz Tyitov, a Növekedés Pártjától 0,75, Makszim Szurajkin, az Oroszország Kommunistáinak jelöltje 0,68, míg Szergej Baburin, az Oroszországi Össznépi Szövetségtől 0,65 százaléknyi voksot gyűjtött.

Mindeközben a Szabad Európa Rádió, Szabadság Rádió weboldalán megjelent írás olyan szereplők munkáját mutatta be, akik a háttérben tettek nagyon sokat az eredmények ilyen alakulásáért. Az utóbbi három évben számos információ szivárgott ki a szentpétervári internetkutató intézetben – elterjedt nevén: Putyin trollgyárában – dolgozók köréből. A korábbi alkalmazottaktól származó beszámolók többsége a nyugati politikát és társadalmakat befolyásoló munkájukra összpontosít. És valóban, a Jevgenyij Prigozsin oligarcha tulajdonában lévő társaságot Robert Mueller különleges ügyész név szerint említette a 2016-os amerikai elnökválasztáson való állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló nyomozással kapcsolatban.

Azonban a hírhedt trollgyár világpolitikában játszott szerepe – és a munkatársak száma – eltörpül ahhoz képest, amit az anyanyelvükön kommunikáló trollok jelentenek az orosz belpolitikában: a Kreml céljait propagálják – elhintve a paranoia és a zavarodottság magvait, gyártják a hamis vádakat, terjesztik a rosszindulatú jellemzését mindenkinek, aki akár csak csekély veszélyt is jelenthet a Vlagyimir Putyin által létrehozott rendszerre.

A múlt hónap elején azonban Kremlebot néven megjelent valaki a Telegram appon, azt állítva, hogy jelenleg is a Putyin-trollgyár orosz nyelvű részlegén dolgozik. Amikor a Szabad Európa interjúra kérte, nem vállalkozott rá, tartva a lelepleződéstől. Abba viszont beleegyezett, hogy szabadon idézzenek a Telegramon publikált posztjaiból.

A Szabad Európa sem tudta ugyan beazonosítani, ki áll a Kremlebot nick mögött, de számos korábbi trollgyári munkatárs is megerősítette a Telegram-beli észrevételek pontosságát.

Kremlebot 35 000 rubeles (500 dolláros, kb. 125 ezer forintos) havi juttatást kap, ehhez jön bónuszként még 5 000-10 000 rubel. A cég vezetősége azonban minden apróság miatt bírságokat szab ki az alkalmazottakra, így a bónuszok gyakran eltűnnek.

Kremlebot fő feladata a járőrözés és a kommentelés a YouTube-on. Saját megfogalmazása szerint „szarozok a kommentboxokban”. Telegram-posztjaiban számos olyan troll-álnevet leplez le, amelyeket a Szabad Európa korábban már a tartalmai elleni támadás résztvevőiként azonosított.

Alpári jelzők

Kremlebot szerint az ő osztálya munkájának jellege idővel megváltozott. „Korábban néhány érvet kellett felkutatnunk, számadatokat kellett keresnünk a Rosstat (a kormányzati statisztikai hivatal) számára, vagy legalább a Wikipédiáról téphettünk le valamit – írta. – Mostanra viszont már csak a sértő tartalmak megírása maradt.” Most a fő feladat elriasztó címkéket aggatni a Kreml által kijelölt célpontokra. Bárhol megjelenik Alekszej Navalnij ellenzéki vezető neve, a trollok villámgyorsan hozzáillesztik az „anális” vagy még alantasabb jelzőt.

Hogy mi a cél? – teszi fel a kérdést a Telegramon, és rögtön meg is válaszolja. Szilárd asszociatív kapcsolat kialakítása: ha valaki meghallja a Navalnij nevet, rögtön valami undorítónak kell beugrania az agyába. Legalábbis ez az elmélet – bár ő sem tudja, mennyire működik jól ez a gyakorlatban.

Kremlebot szerint a vezetőség azért döntött a váltás mellett, mert nem látta értelmét a jelenlegi politikai ellenfelek meggyőzésére irányuló további próbálkozásoknak. Most a lakosság tömegeihez kell szólniuk, az anyanyelvükön és a lehető legegyszerűbben fogalmazva.

A március 18-i elnökválasztást illetően Kremlebot azt írta, hogy a tevékenységük a részvételi arány növelésére összpontosult. Személyes elvárás volt, hogy a trollgyár valamennyi dolgozója elmenjen szavazni, és bizonyítékként el kellett küldeniük munkahelyi vezetőjüknek egy, a szavazóhelyiségben készült selfie-t.

Hozzátette, hogy feladata a Navalnij által meghirdetett választási bojkott ellehetetlenítéséért folytatott küzdelem volt, sokkal fontosabb, mint amit a Putyin melletti pozitív érvelés jelentett volna. Ehhez a feladathoz kapcsolódott az, ahogyan a kommunista párt jelöltjének, Pavel Grugyinyinnak a nevével – számára szórakoztató módon – dobálózott. A nap fele kommentek írásával telt, ilyenekkel például: „Mi a bojkott lényege? Grugyinyinra kell szavazni, Putyin igazi ellenzékére, nincs értelme otthon maradni! Szavazzunk Grugyinyinra!”

A nap második felét viszont már azzal töltötte, hogy bebizonyítsa, milyen méltatlan, hazug és undorító ez a Grugyinyin. „Külföldi bankszámlája van, több milliárdot síbolt ki az országból, megszegi a törvényt, nem fizet adót, és általában véve – egy kommunista.”

Az elszigetelt, titokzatos angol szekció

Kremlebot szerint a trollgyár közelmúltban elterjedt kétes hírneve bonyolultabbá tette a munkájukat. És nemcsak azért, mert a megjegyzéseiket nem vették már komolyan. Ironikus, hogy az emberek már minden, a kormány mellett érvelő kommentet pénzért vásárolt tartalomnak kezdtek látni.

„Most számomra úgy tűnik, hogy minél több kommentet fűzünk a világba eljutó tartalomhoz, annál inkább ártunk a kormánynak – tette hozzá. – Hát nem ironikus?” Mint mondta, a trollgyár főnökei elrendelték, hogy kommentjeiket el kell látniuk egy kiegészítéssel, valahogy így: „Én tényleg igazi ember vagyok, és tényleg hiszek Putyinban, miért gondolod, hogy bot vagyok?” De mindez már elkésett intézkedés volt.

Ami a gyár angol nyelvű egységeit illeti, Kremlebot azt írta, hogy az – bár elszigetelt és titokzatos módon –mindig is kulcsfontosságú része volt a műveleteknek.

Az oda küldött emberek természetesen nagyon jól ismerik az angol nyelvet. A többi részlegtől teljesen elszigetelten tevékenykednek, kevés lehetőség nyílik velük a kapcsolatfelvételre. Az utóbbi években ez a részleg folyamatosan növekszik, de még mindig hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy felzárkózzon az orosz nyelvű szekcióhoz.

A trollgyár munkatársainak csak igen kis hányada elkötelezett Vlagyimir Putyin politikája iránt, Kremlebot szerint 5 és 10 százalék közé tehető az arányuk. A többieket nem nagyon érdekli, kit sároznak be éppen a kommentjeik.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…