• A két egymásnak feszülő tábor szerint a másik társadalomra veszélyes gyerekgyilkos
  • Az autizmust a különböző oltások összetevői okozzák
  • Bill Gates ki akarja irtani a népesség 75%-át
  • Az oltás gyermekkísérlet, az oltások méreginjekciók
  • Aki oltásellenes, az nagy valószínűséggel kaphatóbb más összeesküvés elméletekre, mint pl a chemtrail vagy laposföld teória
Ynsight-kutatás a Ténygyár számára
12 percnyi olvasnivaló


Ilyen és ehhez hasonló „érvek” hangzanak el oltás témában az interneten, amint forróvá válik a téma megvitatása. Érzelmek, indulatok, düh, hibáztatás, általánosítás – tények, konkrétumok nélkül. Sokan legyintenek erre – áh, ez a buták párbeszéde. Ezzel szemben ezek valódi insightok (hiedelem, vélekedés, meggyőződés): érzelmi és hit alapú állásfoglalás a témával kapcsolatban. Hogy miért fontos ez? Mindannyiunkban így működnek a döntési mechanizmusok jelentős százalékban. Ezek határozzák meg választásainkat: a hit, az érzelmi meggyőződés mindennél erősebb érv. Az Ynsight és a Ténygyár kutatása az oltás körüli diskurzust járta körbe. Két erős csoport, az oltásellenesek és az oltáspártiak összecsapásában jelenleg úgy néz ki, az utóbbiak állnak győzelemre. A nagy hírportálok az oltáspártiak oldalára álltak, az oltásellenesek – egy kicsi, de rendkívül hangos és elkötelezett kisebbség  –  egyre inkább kiszorulnak a nyilvános terekből, és „safe space”-ekbe, a közösségi médiában zárt csoportba menekülnek, hogy sebeiket nyalogassák. Jó ez nekünk? Nem valószínű. Az oltáspártiak és oltásellenesek bigottsága semmit sem tárt fel a témával kapcsolatban, az oltásellenesek kiszorulása pedig elhallgattatja az oltáskritikusokat, és ezzel úgy tűnik, felszámolja a társadalmi diskurzust. A téma csak akkor kerül a mainstream nyilvánosságba, amikor olyan ügyek kerülnek reflektorfénybe, mint Labant Csaba pere. A magyar oltásellenes mozgalom egyik legszókimondóbb képviselőjét emberöléssel vádolják és múlt héten hallgatták meg.

Érvek nélkül

A diskurzus legfontosabb jellemzője, hogy az oltásokról a diskurzus irányítói semmilyen konkrétumot, tényt nem osztanak meg. A félelem az egyetlen meghatározó impulzus, és az ebből következő fokozott agresszió a bűnös keresésében, hibáztatásban és a közösségből való kizárásban csúcsosodik ki. A két csoport között nincs átjárás, párbeszédre esély sincs. A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy valójában az orvosi előírásokat betartó többség és egy vehemens kisebbség közötti hitvita zajlik: nincsenek érvek, meggyőzésre irányuló aktus, empátia, részvét, közös nevező. Mindkét csoport meggyőződése felboríthatatlan, köszönhetően a közösségek figyelmének, passzív támogatásának. Érvek nincsenek, egyetértő és anyázó közösségek állnak egymással szemben, közöttük egy átléphetetlen fallal.

Népírtás vs. népírtás  

Az oltásellenes mozgalom a romániai kanyarójárvány 2017 márciusi kirobbanásának köszönhetően került előtérbe a magyar online médiában. Az online hírportálok aktívan jelentettek a járványhelyzetről, ami egy beoltatlan romániai állampolgártól indult ki. A kanyaró elterjedését ezért sokan az oltásellenesek számlájára írták, akik miatt vélhetően olyan országokban is elterjedt a betegség, ahonnan már előzőleg sikerült kiűzni (pl. Németország, Egyesült Államok). Ennek következtében heves viták alakultak ki, mind a felhasználói mind pedig a hivatalos diskurzusokban.

Ezzel szemben az oltásellenességet propagáló felek a különböző vakcinákat teszik felelőssé az autizmus kialakulásáért és más betegségekért és állítják, hogy a különböző oltóanyagok összetevői veszélyesek a társadalomra – valójában „méreginjekciók”. Ezzel szemben a másik oldal állítja, hogy maga az oltásellenesség az ami vissza nem fordítható egészségügyi károkat okozhat a társadalomnak: nemcsak azokat veszélyezteti, akik hisznek az elméletben, de az egész társadalmat, s leginkább azokat, akik valamilyen okból nem kaphatták meg az egyes oltásokat (pl.: csecsemők, immunhiányos betegek). Az oltások elutasításának emberéleteket veszélyeztető következményeire számtalan cikk hívta fel a netezők figyelmét.

A járvány utórengéseként az oltások fontosságáról megjelenő cikkek uralták az online médiát. A külföldön meghozott rendelkezések és szabályozások is kiemelkedő figyelmet kaptak: májusban Németország törvénybe hozta, hogy aki nem olttatja be gyermekét azt pénzbüntetésre ítélik, míg Olaszországban az iskolai beiratkozást a védőoltáshoz kötötték.

Emberölés vagy emberi jogok védelme? 

2018 januárjában újabb zendülés kezdődött az online térben: megkezdődött az emberöléssel vádolt Labant Csaba—az oltásellenesség egyik legaktívabb magyarországi szóvivője—tárgyalása, miután 2013-ban a férfi gyermeke agyvérzésben meghalt, a vád szerint mert nem kapta meg a kötelező K-vitamint és a beteg, hányó csecsemő az apa hibájából nem jutott ellátáshoz.

A két egymásnak szegülő tábor Labant Csabát felváltva gyilkosnak vagy pedig emberi jogok védelmezőjének állították be. A felhasználók domináns része Labant Csabát nem többnek, mint egy tudatlan gyilkosnak állította be. Számukra az ügy miatt az oltásellenesség közellenséggé vált – felháborodottan idézték korábbi összeesküvéselméleteket hangoztató interjúját, Facebook csoportban közzétett radikális kijelentéseit.

A gyermekgyilkos csabira vonatkozo – igen temabavago – kerdeseket miert torlitek?

 „És ennek azota szuletett még gyereke! Hogy mért nem lehet az ilyennek a helyszinen lemetszeni a pöcsét! A chemtrail, a szomszéd romlott étele, az ügyeletes, a mentősök, a kátyús út, a szervkereskedő orvosok. Mindenki hibás csak ő nem. Csecsemögyilkos szadista f@szarc!

A kötelező vakcinák ellenzői szerint viszont a férfi nem követett el bűncselekményt, hanem saját gyermekének jogaiért lépett fel. Az elkötelezett felhasználók együttérzésüknek adtak hangot a kommentjeikben és megjegyezték, hogy az eset csupán a média oltásellenes ellenes kampányának a része.

NEM GYILKOSOK. Csak az hihet ilyent el, aki a saját maga tapasztalatából indul ki, ugye…..és aki propagálja a mindenkire kötelező oltásrendszert, nyugodt lélekkel “gyilkolászva” az érzékeny kisbabákat, embereket.”

Tragédia történt, nem gyilkosság, és az én szerény véleményem szerint undorító az oltáselenes kampány amit köré szerveznek.”

Szubjektívitás a hivatalos médiában

Az oltásellenességgel kapcsolatos negatív vélemények jól tükröződnek a beszélgetés szentimentjének időszakos alakulásában. Az egyes kiemelkedő hírek, mint például a kanyarójárvány és Labant Csaba tárgyalásai, szignifikáns számú kritikát váltott ki mind a hivatalos, mind pedig a felhasználói beszélgetésekben. A kanyaró miatt kialakult állapotok következménye miatt az oltásellenes mozgalmat a legnagyobb hírportálok Európára veszélyt jelentő téveszmeként ábrázolták. A Labant Csaba ügyét tárgyaló cikkek szintén elítélő, szubjektív szemszögből mutatták be a témát. A negatív hangvételű cikkek buzdították a vakcina ellenességet elítélő felhasználókat, hogy véleményüket ki nyilvánítsák. Részben talán a sajtó ilyesfajta, teljesmértékben kritikus, hozzáállása miatt, az oltásellenesek képviselői kevésbé voltak jelen a beszélgetésben, így a pozitív hangvételű diskurzusok eltörpültek a negatívok mellett és elsősorban zárt közösségekben, Facebook csoportokban zajlanak.

Érvek és ellenérvek

A legtöbb kritikus zsigerből ítéli el az oltásellenességet, a bejegyzések nagy része erős érzelmeket tükröz, sőt néha agresszív elutasítást is. Az oltásellenesség követőit kártékonynak tartják, gyermekeiket pedig sajnálják. Szélsőségesebb bejegyzések a gyermekek szülöktől való eltávolítását látja a legjobb megoldásnak, a szülők felelőtlenségével érvelnek. Példaként éppen a fent említett csecsemő halálát, valamint külföldi példákat hoznak fel. A többségi vélemény szerint a fanatikus elzárkózás nem csupán a saját családjukat, hanem az egész társadalmat veszélyezteti.

(…) A kurva annyukat, hogy kapták volna meg az összes betegséget amitől a kötelező oltások megvédenek!”

Oltásellenes ostoba idióták! Az ilyenektől el kellene venni a gyereket és soha vissza nem adni!”

Magát az oltásellenességet olyan összeesküvéselméletekhez hasonlítják, mint a laposföld vagy a chemtrail teóriái, de sokan az otthonszülést is hasonló módon elítélik. Az ilyesfajta hiedelmek terjedése miatt a közösségi média oldalakat hibáztatják.

„És mint minden ilyen baromság (oltásellenesség, laposföld, chemtrail, a tököm tudja még mi) terjedése, terjedésének gyorsulása, nagyban köszönhető a facebooknak (….)

Ezzel szemben állva az oltásellenesek szerint az autizmus elterjedése a különböző oltások alapanyagainak a következménye, amiből az orvostudomány és a gyógyszergyárak profitálnak csak. A bejegyzésben megjelenik olyan álhírekre és tévhitekre támaszkodó álláspont is, mi szerint a védőoltásokban abortált emberi szövetek is megtalálhatóak.

Megjelennek olyan álláspontok is, hogy az oltáselleneség egyáltalán nem ugyanaz mint az oltáskritika, amit sajnos a médiában összemosnak. Míg az első teljesen megtagadja az oltások hasznosságát, az utóbbi azt propagálja, hogy az egyes oltóanyagokban levő kemikáliák legyenek nyilvánosak és lehetőség szerint egészségre káros összetevőket ne használjanak.

Nem vagyok oltásellenes, de azt sem fogadom el, hogy ész nélkül és főleg nem tesztelt oltóanyagokkal kísérletezgetnek a gyerekeinken.

A Facebook biztonságot nyújt

A legtöbb említés a romániai kanyarójárványnak köszönhetően az online hírportálokon volt. Az egyes tematikus blogokon—orvostudománnyal vagy homeopátiával kapcsolatos blogok—mindkét oldalt reprezentáló önmagukat szakértőknek tartó felhasználók nyilvánultak meg. A legtöbbször belinkelt blog Szülői Mozgalom az Oltások Választhatóságáért nevű oldal volt, ami a kötelező oltások ellen szólal fel—legfőképp vallási okok miatt. Ezenkívül családon belüli problémákkal kapcsolatos tanácsadó blogokon is felmerült a téma.

A beszélgetés túlnyomó része az oltásellenességet erősen kritizáló felhasználók dominálták. A kritikus hangok mellett kevésbé voltak jelen az oltásellenességet támogatók, akik a Facebookra orientálódtak. Ők többnyire a számukra biztonságot nyújtó Oltáskritikus Életvédők Szövetsége nevű Facebook csoportban folytattak beszélgetést: a közösség olyan biztonságos platformot biztosít, ahol—az általános médiával ellentétben—az oltásellenes hívők többnyire kritizáló reakciók nélkül oszthatják meg véleményüket.

Nem szívesen látott vendégek azonban így is akadnak: vannak felhasználók, akik többnyire azért csatlakoznak a csoporthoz, hogy felhergeljék az általuk unintelligensnek gondolt csoporttagokat. Többnyire trágár nyelvezettel, támadó jelleggel kommentelnek. Mivel az oltásellenesség hitének létezését és értelmét kérdőjelezik meg, a csoport tagjai hasonló stílusban vágnak vissza és nem ritkán a beszélgetés egy érzelem teli vitává eszkalálódik, de legalább többségben vannak a vakcina ellenességet propagálók.

A csoport funkciójában nagyon hasonló a Vaccination Information Network angol nyelvű Facebook közösséghez: ”leleplező” cikkeket osztanak meg egymással. A belinkelt oldalak közül előfordultak álhíroldalak is, erre jó példa a YourNewsWire.com, ami a Fact Check weboldal szerint álhírportál— a Fact Check egy non-profit szervezet által működtetett weboldal, ami arra hivatott hogy az interneten terjedő hamis hírportálokat monitorálja.

A Facebook csoportokban hírességeket is felhoznak referenciaként, mint például Justin Timberlake vagy Bill Gates—akik közül az utóbbi egy külföldi forrás szerint nem volt hajlandó beoltatni gyermekeit, ugyanakkor alapítványai pénzzel támogatják az oltásipart—ami az oltásellenesség hívői számára egyértelmű hipokratizumus, sőt mi több, a népírtást megcélzó háttérhatalom létezésének egyértelmű bizonyítéka.

Csak kicsit kell utánanézni és olvashatja az ember,h Bill híres eugenikus hívőŐ az,aki úgy gondolja,h 75 százalékkal kéne az emberiséget lecsökkenteni…

Megjegyzendő azonban, hogy a magyar oltásellenes Facebook közösség 2017 októbere óta egyáltalán nem aktív.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…