• A kutatásban 823 fő vett részt, az átlagéletkoruk 79 év volt
  • Alvásminőségük is jobb azoknak az időseknek, akik nyugdíjas éveik alatt is szövögetnek terveket, és aktívak maradnak
  • A felfedezés más korosztályokra is igaz lehet
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Kevesebb problémájuk van az alvással azoknak az időseknek, akiknek van valamilyen céljuk az életükben – derül ki egy chicagói egyetem kutatói által közölt tanulmányból.

A kutatásban 823 fő vett részt, az átlagéletkoruk 79 év volt. Először tíz kérdésre kellett válaszolniuk a céljaikkal kapcsolatban, itt megkérdezték tőlük, mennyire értenek egyet olyan állításokkal, mint „Jól érzem magam, amikor arra gondolok, hogy mit csináltam a múltban, és mit csinálnék a jövőben.” A kutatók ezután harminckét kérdést tettek fel a válaszadók alvási szokásaira, problémáira vonatkozóan. Időskorban ugyanis megnő az olyan betegségeknek az előfordulási esélye, mint az alvási apnoé, amelynek következtében éjszaka időközönként leállhat az ember légzése, emiatt reggel nehezen ébred, napközben pedig nyomasztóan fáradt. Szintén a korral nőhet az úgynevezett nyugtalan láb szindróma (RLS = Restless Legs Syndrome) esélye, ami a lábak kényszeres mozgatását jelenti.  

Az eredmények vizsgálata során a kutatók felfedezték, hogy azoknál az embereknél, akik úgy érzik, van értelme az életüknek, 63 százalékkal kisebb a valószínűsége, hogy az alvási apnoétól szenvednek, és feleannyira hajlamosak a nyugtalan láb szindrómára. Emellett az alvásminőségük is jobb azoknak az időseknek, akik nyugdíjas éveik alatt is szövögetnek terveket, és aktívak maradnak.

A kutatók hozzáteszik, hogy bár a felmérést időskorúakon végezték, a felfedezés más korosztályokra is igaz lehet.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…